Zápisník Jana Stuchlíka: Kdo pozná uhlí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Reuters

ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
7
Fotogalerie

Spojené státy budou chránit životní prostředí, i když odstoupí od pařížské klimatické dohody. Třeba tím, že budou vyvážet své pokrokové technologie pro těžbu břidlicového plynu nebo pro oddělování a skladování CO2 z uhelných elektráren, tvrdí americký ministr životního prostředí Scott Pruit. Nejspíš proto na příští rok vláda seškrtala o 58 procent rozpočet úřadu pro výzkum fosilních paliv, který stál za vylepšením břidlicových technologií a dal je volně k dispozici americkým podnikatelům.

Česko má rekordně nízkou nezaměstnanost. Mezi 308 tisíci nezaměstnanými firmy neumějí najít lidi pro 150 tisíc volných míst. U některých kvalifikací je to problém. Třeba na obsluhu strojů a zařízení hledají firmy 33 tisíc lidí, ale na úřadech práce je v této kvalifikační škatulce jen 28 tisíc uchazečů. U ostatních skupin je ale nezaměstnaných víc.

Na nekvalifikované práce hledají firmy skoro 40 tisíc lidí. Vybírat mohou ze skoro 200 tisíc uchazečů se základní školou nebo učilištěm. Jenže to by asi musely nabízet víc než jen minimální mzdu.

Ostrava letos slaví 750 let od první písemné zmínky o městě. Na radnici přichystali truhlu, do níž může kdokoliv vložit vzkaz budoucím generacím. Otevře se až v roce 2067. Tak by stálo za to dát do ní i hroudu černého uhlí, které formovalo moderní dějiny města. Schválně, jestli lidé za padesát let poznají, co to v té truhle leží.