Zápisník Jaroslava Bukovského: Covidové paradoxy

koruna, euro, banky

koruna, euro, banky Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Wall Street zažila názorovou rošádu. Tak páni z Goldman Sachs ještě před pár dny tvrdili, že index S&P 500 přijde do tří měsíců o dvacet procent. Když začalo být jasné, že se prognóza naplní, jen když se na parketu zhmotní Satan v masce koronaviru a začne kolem sebe divoce kýchat, Goldmani sundali nohu z plynu a šoupli tržním dnem o deset procent výše.

Tak zle prý nebude. Opak nabídl soused JPMorgan. Ten se pro změnu přepočítal v optimismu. Uklidněním budiž, že v průměru zůstává postoj Wall Street neměnný. 

Během stavu nouze vzrostly ceny pražských bytů o bezmála čtyři procenta na skoro 103 tisíc korun za metr. Obchody byly povětšinou sjednány před krizí. Prodávající tedy strávili časy koronaviru na vlnách extáze a kanonizace svého šestého smyslu, kupující naopak zešedli. I kvůli hypotečním úrokům, které by si dnes vyjednali podstatně níže. 

Ekonomika se začíná prát s covidovým paradoxem. Ačkoli stát alespoň verbálně přehazuje miliardy vidlemi a centrální banka zrušila úroky, koruna vůči euru posiluje tak, jako by snad Česko bylo na vrcholu evropského potravního řetězce. Exportéři, good luck!