Zápisník Marka Schwarzmanna: Velké naděje

Měsíc

Měsíc Zdroj: Profimedia

Lékaře-vědce Denise Rebrikova a Che Ťien-kchueje spojuje jeden fakt: snaha použít genetickou editaci DNA na člověku. Zatímco Che Ťien-kchuej si již svoji slávu odbyl, když loni upravil děti, aby byly imunní například proti nákaze virem HIV, Rebrikov se k řezu do lidské DNA teprve chystá.

Měl ale natolik odvahy, že to oznámil. Prý už s pěti ruskými páry probral vystřižení zmutovaného genu GJB2, který způsobuje dědičnou hluchotu, z dětské DNA. Byť ještě nemá jízdní řád, doufejme, že se to podaří.

Za osm dní to bude půl století od okamžiku, kdy lidstvo ozdobilo svojí stopou Měsíc. Tuto neděli bude napsána další kapitola. Tentokráte v režii Indické kosmické agentury, která k Luně vyšle přistávací modul Vikram a vozítko určené k průzkumu půdy. V neděli držme palce, aby se start vyvedl.

Na britské veterině Tiggywinkles Wildlife Hospital před nedávnem ošetřovali zářivě žlutě zbarveného ptáka, který ze záhadných důvodů nemohl létat. Postižení mělo nakonec celkem prozaický důvod – byl to obyčejný racek, který se vyráchal v karí či kurkumovém prášku. Naštěstí přežil, byl pojmenován Vinny – podle receptu na indické kuřecí vindaloo – a v těchto dnech bude zřejmě vypuštěn zpět do přírody.