Zápisník Martina Štorkána: Všechno bude

Tesla

Tesla Zdroj: čtk

Stát zřejmě zaplatí dostavbu městského okruhu za 60 miliard korun. Výměnou za to mu hlavní město Praha poskytne pozemek v Letňanech, na němž má vzniknout multifunkční areál pro deset tisíc úředníků. Bude dost velký, aby se do něj vešly desítky státních složek, ministerstvo pro místní rozvoj, nemocnice i byty. Podle pražského Institutu plánování a rozvoje se sice Letňany pro vybudování úřednické čtvrti vůbec nehodí, ale to je vlastně jedno. Důležité je, že se snad nakonec někde najde místo i pro slíbený Apple Store.

Bude i brexit. Ať se to britské premiérce Therese Mayové líbí, nebo ne, finální datum vystoupení Spojeného království z Evropské unie se blíží a nikdo ještě neví, jak bude odchod vypadat. Ministerská předsedkyně sice chystá plán, který má přinést alternativy k takzvané irské pojistce, ale evropské špičky o něm nechtějí ani slyšet. Doufejme, že někdo nakonec najde řešení této patové situace a odchod země z unijních struktur nebude tak tvrdý.

Zisk Muskovy Tesly klesl ve srovnání s předchozím čtvrtletím o téměř dvě stě milionů dolarů. Zaostal sice za očekáváním analytiků, ale je to poprvé v historii, kdy byla automobilka v zisku ve dvou po sobě jdoucích kvartálech. Radost z toho má i finanční ředitel Deepak Ahuja, který ale po zveřejnění výsledků oznámil, že odchází do důchodu. Skončit se má v nejlepším.