Zápisník Michala Tomeše: Svět paradoxu

Olympijské hry

Olympijské hry

Dnes v poledne se zraky lidí upřou na dění v Jižní Koreji, kde začne zimní olympiáda. Největší sportovní událost se z Rio de Janeira přesune do země, která má na pořádání dostatek financí a nákladně vybudovaná sportoviště možná udrží v chodu i po ukončení klání. Těžko to však ocení lidé na druhé straně plotu v KLDR.

V rámci apolitičnosti se olympiády účastní i Severokorejci, čtrnáct dní tak bude celý svět předstírat, že KLDR není totalitní země trpící fatálním hladomorem. Což je přesně opak toho, jak by se měl svět k problému stavět. 

Automobilka Tesla se dostala do rekordní ztráty 675 milionů dolarů. Jejího majitele Elona Muska tak po úspěchu rakety Falcon Heavy zkropila studená sprcha podnikatelské reality. Tesla dlouhodobě neplní výrobní plány, otázkou tak zůstává, za jak dlouho ztratí zájemci o elektromobily trpělivost. Na druhou stranu měl Musk ve svém podnikání zatím takové štěstí, že vše asi zachrání reklamou v podobě Tesly létající kolem Slunce. 

Pražští taxikáři se stále nechtějí smířit s technologickým pokrokem. Včera se jich při protestech sešly téměř dva tisíce, aby vyjádřili nevoli vůči sdíleným přepravním službám a navrhovaným změnám. Ty mají spočívat například v nahrazení taxametru mobilní aplikací, což však taxikáři považují za nepřípustné. Možná také proto, že aplikace se nedá tak snadno cinknout slavným „turbem“ upravujícím cenu jízdného.