Zápisník Pavla Otta: Robot, Pú a kůrovec

Zdroj: Foto: ara

V Česku je stále spousta dřeva napadená kůrovcem
2
Fotogalerie

Terminátor z tekutého kovu, do něhož uděláte díru, ale jemu to nevadí. Ale i nemehlo stojící v čele českého národa. Anebo předstíraný trumbera – medvídek Pú, který nic neumí a nikdo se na něj nezlobí. Takto rozdílně vidí opoziční poslanci premiéra Andreje Babiše. A šéf komunistů Vojtěch Filip se prý už léta převaluje v českém politickém rybníčku jako Česílkův kapr osmikiláč, z něhož ale mohou vyplout piraně. Pěkné příměry.

Zatímco šéfa ANO lze vidět různě, za kůrovce ho zatím žádný zákonodárce neoznačil. Právě nenasytný brouk žeroucí naše lesy tento týden také zaměstnal dolní komoru parlamentu. Babišovo hnutí se usilovně snaží přeměnit v kůrovce lidoveckého exministra zemědělství Mariana Jurečku. „Vláda tvrdí, že do boje s kůrovcem už investovala miliardu. Když se ale bavím s lesáky, v praxi se nezměnilo vůbec nic,“ vrátil Jurečka míč Babišovi.

Premiér to má vůbec těžké. Když si chtěl na svá nebohá bedra naložit ještě ministerstvo spravedlnosti, schytal to ze všech stran. Pravda, má na krku trestní stíhání a mohl si tedy svou kauzu tak trochu dozorovat – například kleknout na příslušného žalobce. Ale co. Nevyšlo to nyní, vyjde to příště. Babiš má času dost. I když jeho druhá vláda bude asi připomínat hodně opilý koráb, hned tak se nepotopí.