Zápisník Pavly Palaščákové: Zoufalý odhad EU

Syrský prezident Bašár Asad

Syrský prezident Bašár Asad Zdroj: Reuters

Bašár Asad
Jednotky Bašára Asada, kterého podporuje i Rusko, mají v syrském konfliktu navrch
3
Fotogalerie

„Narůstá dojem, že Čína a Rusko si uvědomují, že Asad již nemá budoucnost. Jeho čas skončil a v Sýrii musí existovat demokratická vláda,“ pravila německá kancléřka Angela Merkelová v únoru 2013. Sýrie se ještě dnes topí v krvi a prezident Bašár Asad je stále blíž k opětovnému ovládnutí celé země. A Merkelová zůstala jednou z hlavních postav EU, jejíž schopnost reakce na mezinárodní dění odpovídá kvalitě prognózy kancléřky.

Katalánští politici, kteří se v roce 2017 pokusili region vyrvat ze Španělska, dostali devět až třináct let natvrdo. Myšlenka katalánské nezávislosti stále žije, nyní by pro ni hlasovalo 47 procent obyvatel regionu. S mučedníky ve vězení by se to nad padesát procent mohlo vytáhnout snadno.

Na sociálních sítích se rozjíždějí konspirační teorie o nedávné havárii letadla v Kongu. Spekuluje se, že během ní zahynul ruský realizátor obřích státních zakázek a údajně i majitel trollí farmy a sponzor žoldáků Jevgenij Prigožin. Ještěže je daleko snazší vyvrátit povídačky o něčí smrti než fake news.