Zápisník Petra Peška: Zdroje budou

Ministryně financí Alena Schillerová hovoří s novináři 3. ledna 2020 v Praze po tiskové konferenci k výsledku pokladního plnění státního rozpočtu za rok 2019.

Ministryně financí Alena Schillerová hovoří s novináři 3. ledna 2020 v Praze po tiskové konferenci k výsledku pokladního plnění státního rozpočtu za rok 2019. Zdroj: ČTK

Alena Schillerová a Andrej Babiš
TK po jednání vlády 4. 5. 2020, ministři Havlíček, Schillerová a Vojtěch
Ministryně financí Alena Schillerová (ANO).
4
Fotogalerie

Ministryně financí Alena Schillerová přišla s nápadem, jak alespoň trochu pokrýt rozhazovačný apetit této vlády. Deníku Právo řekla, že by chtěla zvýšit spotřební daň u zahřívaného tabáku a hazardu. 

Neboli, to nejsnadnější hledání zdrojů, tedy u „legálních neřestí“. Další z daňových jistot, tvrdý alkohol, by „v tuto chvíli“ zůstal ušetřen. Do rozpočtu to má přinést několik miliard, což by bylo příjemné, pokud by se manko státní kasy nepočítalo ve stamiliardách.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová takové starosti nemá. V rozhovoru pro televizi Prima CNN vysvětlila, že rozdávání peněz má v popisu práce. Poté, co diskuzi o hledání peněz na bonus pro seniory označila za „hloupou a plytkou“, je to další pokus o vytesání jejích výroků do kamene. Nebo že by to byl projev něčeho jiného?