Zápisník Tomáše Stingla: Temný rok panenek

Na trhu s hračkami to letos nebudou mít vůbec lehké panenky. Na pranýř se v Evropské unii dostala „šmírující“ hračka Cayla. Úřadům se nelíbí, že se panenka umí dětí vyptávat a nahrávat si odpovědi. Přes bluetooth by prý nevinně vypadající hračku mohli zneužít hackeři jako nastrčeného špiona.

Vlastně byste si domů sami dobrovolně nasadili odposlouchávací štěnici, varují úřady. Otázkou je, jestli teprve humbuk, který se kolem panenky spustil, neupozorní do té doby nic netušící severokorejské agenty, teroristy z al-Káidy a maskované mimozemšťany na to, že je tu další nástroj ke špehování blahobytných Evropanů.

Barbie, nejprodávanější panenka na světě, zaznamenala také nechtěnou pozornost. Vlastně spíš její jméno. V minulosti to už zažila, když ji dlouhá léta trápila shoda se jménem jednoho z nejhledanějších nacistických zločinců, gestapáka Klause Barbieho.

Nyní zase děti v zámoří může mást, že tamější média často zmiňují Barbie v souvislosti s pašováním kokainu a vraždami. Přezdívku Barbie má totiž neblaze proslulý drogový boss Edgar Valdez Villarreal, toho času sedící v americkém vězení.

Dostal ji kvůli své překvapivě jemné vizáži. Právě jeho svědectví má být klíčové v procesu s drogovým králem Joaquínem Guzmánem neboli Prckem, který byl minulý měsíc také vydán z Mexika do USA.