Zdeněk Pečený: O bankách

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Nejmladší britská banka chce jít na burzu, byť za pětiletou existenci nevytvořila zisk a v posledních čtvrtletích prodělává vždy nějakých 360 milionů korun. I tak si zakladatel cení Metro banku na více než sedmdesát miliard korun.

Na londýnské burze by se měla objevit koncem února. Když to někdo koupí… Proč ale nové české banky neplánují vstup na burzu? Jsou slova jako akcie či fond i čtvrtstoletí po kuponové privatizaci sprostá? Tuzemskou banku by na české burze asi nikdo nekoupil, i kdyby byla zisková.

Islámské banky, které zase nemohou účtovat úroky (ano, o to účtují vyšší úroky), by se rády napakovaly v Indonésii, která má největší muslimskou populaci na světě. Zatím největší problém spočívá v tom, že jakýkoli bankovní účet tam má jen málokdo. Ale tak třeba jednou.

Stále se rodí bizarní způsoby, jak za něco platit. V supermarketu tak lze využít QR kódu. Pokladna vygeneruje kód, uživatel v mobilu najde aplikaci, otevře ji, přihlásí se, kód naskenuje a zaplatí. Jak zdlouhavé a komplikované. Bezkontaktní karty asi dlouho nic nepřekoná. Proč se ale držet něčeho, co funguje?

Lidé si podle ministerstva pro místní rozvoj berou hypotéky vyšší v průměru meziročně o téměř deset procent. Prý díky nízkým úrokovým sazbám. A není to třeba kvůli rychle zdražujícím bytům?