Zelené investice jsou fajn, skutečnou hodnotou ale vždy bude zisk

ESG

ESG Zdroj: Profimedia.cz

Bezohledný kapitalista Gordon Gekko ve filmu Wall Street v podání Michaela Douglase.
2
Fotogalerie

Pokud pracujete ve velké společnosti, nebo ji dokonce vlastníte, dobře znáte spojení ESG (Environmental, Social, Governance). Pokud jste na tuto zkratku náhodou ještě nenarazili (a nebude vás mnoho), vězte, že jde o takzvané odpovědné investování, kdy při svých rozhodnutích zohledňujete dopad na životní prostředí a společnost.

Dostal jsem se nedávno do nepříjemné slovní přestřelky, kdy si na mě stěžoval šéf jedné velké české firmy, protože jsem lehce sarkasticky komentoval jejich „odpovědnou reklamu“. Ta nejenže nebyla odpovědná, ale byla typickým příkladem takzvaného greenwashingu, kdy prostě jen předstíráte odpovědnost a starost o životní prostředí, abyste se zavděčili svému akcionáři a navenek vypadali dobře.

Řada z vás namítne, že takové chování je ojedinělé a většinou jde skutečně o dobrou věc. Pokud si to myslíte, doporučím vám stále ještě čerstvý text profesora Jordana B. Petersona, který kombinuje postřehy z akademického a byznysového světa. Ten prvně jmenovaný je v jeho domovské Kanadě každým dnem likvidován ve jménu ideologie „diverzity, inkluze a rovnosti“, takzvané DIE. Shoda s anglickým ekvivalentem slova „zemřít“ je samozřejmě zcela náhodná, byť úsměvná.

DIE podle Petersona každopádně vede k tomu, že „kvalifikovaní, velmi vzdělaní, heterosexuální, bílí studenti mužského pohlaví mají jen velmi nepatrnou šanci, že získají vědeckou pozici na univerzitě, navzdory svým hvězdným výsledkům“. Příležitost získávají příslušníci nejrůznějších menšin, přičemž nerozhodují jejich výsledky, ale třeba příslušnost ke skupině BIPOC studentů (tedy černých, domorodých nebo „jiné“ barvy pleti).

Video placeholde
Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí? • Videohub

Uvědomuji si, že to zní strašně směšně a nepravděpodobně, ale pokud jste se dostali do kontaktu se školami v zámoří, víte, že na řadě míst to tak skutečně funguje. A teď jak tohle všechno souvisí s byznysem? Strašně jednoduše. Uplatňování výše zmiňovaných pravidel na univerzitách má jeden zcela zásadní výsledek: kvalita akademické práce jde dolů, což se dříve nebo později odrazí i ve výsledcích vědeckého bádání. Stejně tak dopadne ESG, pokud k němu firmy budou přistupovat jako k ideologické platformě nebo jej budou přijímat bez špetky kritického myšlení.

Nezapomínejme, že podnikání samo o sobě představuje celou řadu hodnot, které jsou nejen společensky značně přínosné, ale také táhnou růst společnosti, dodávají jí dynamiku a optikou zisku ničí vše, co nefunguje či neobstojí. Připomeňme si legendární scénu z filmu Wall Street, v níž bezohledný kapitalista Gordon Gekko (Michael Douglas) hovoří před akcionáři firmy, kterou se snaží ovládnout: „Jde o to, dámy a pánové, že chamtivost – kvůli nedostatku lepšího světa – je dobrá. Chamtivost je správná. Chamtivost funguje. Chamtivost objasňuje, prořezává a vystihuje podstatu evolučního ducha. Chamtivost ve všech svých podobách – chamtivost po životě, po penězích, po lásce, po vědění – poznamenala vzestupný vývoj lidstva.“

Tohle je skutečný, byť filmový, kodex kapitalismu. Kapitalismu, který byl hlavním motorem ekonomiky i společnosti poslední dvě století. Až budete ve firmě implementovat ESG standardy, nezapomínejte na to, že skutečnou hodnotou, kterou vytváříte, je zisk. Takzvaně udržitelné investice určitě představují zajímavou příležitost a stejně tak lze pozorovat změnu spotřebitelského chování u generace Z. Zároveň bychom ale tyto trendy neměli přeceňovat, protože pak ztrácíme ostražitost a příliš podléháme virtuálním cílům a nastavujeme nesmyslně dlouhodobé výhledy.

Dovolím si použít zdánlivě nesmyslnou analogii se současnou situací na Ukrajině. Natolik jsme se jako Evropa upnuli k dosažení takzvané bezuhlíkové ekonomiky, že tamní situaci posuzujeme pohledem, který diktuje plyn jako přechodné palivo. Je to ostatně podobné jako s projednáváním takzvané taxonomie (pravidel určujících „čisté“ zdroje energie), kde se jaksi zapomnělo na zbrojní průmysl a tomu nyní hrozí, že přijde o financování od bank.

Zdánlivě nesouvisející události mají přitom jedno společné: ukazují, jak jsme bláhově obětovali základní a skutečné životní zájmy kvůli ideologickým cílům, které jsou ukotveny velmi daleko v budoucnosti. Toto ukotvení má samozřejmě svůj účel, aby dlouho nebylo poznat, že jsme se vydali po jiné cestě, která má jiný cíl. Ve střední a východní Evropě to není tak vážné – tak dlouho jsme tu šli po špatné cestě, že si moc dobře pamatujeme, kde je skutečný sever. Mnozí z nás ovšem zapomínají a nastupující generace chce nepochybně odbočit. Klidně může, ale naší povinností je vrazit jí do ruky co nejlepší mapu.

Určitě všichni znáte častokrát nadužívané heslo nesvobodné společnosti z Orwellova románu 1984: Válka je mír, svoboda je otroctví, nevědomost je síla. I my bychom mohli mít hesla, která lze vztáhnout na směr, jímž se významná část západní civilizace v současnosti ubírá.

Navrhuji: „Uniformita je diverzita, ztráta je zisk, chudoba je bohatství“. Myslete na to, až budete sedět na přednášce, na firemní poradě, nebo se budete krčit doma ve strachu před čínským virem. Tohle všechno nemusíme slepě přijmout. Zatím nás k tomu nikdo nenutí.

Autor je šéfredaktor serveru Info.cz