Evropa k technologiím přistupuje ideologicky. Chybí tu vize, říkají čeští AI experti

Martin Schmid, Petr Baudiš a Tomáš Mikolov na konferenci SHIFTS.

Martin Schmid, Petr Baudiš a Tomáš Mikolov na konferenci SHIFTS. Zdroj: Michaela Szkanderová

Petr Baudiš – zakladatel a CTO úspěšného startupu Rossum, který se zaměřuje na automatizaci zpracování firemních dokumentů.
Tomáš Mikolov - dříve působil jako vědecký pracovník ve Facebook AI Research a Google Brain. Nyní vede výzkumný tým na Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT.
Martin Schmid – CEO a spoluzakladatel EquiLibre Technologies. Dříve vedoucí vědecký pracovník ve společnostech DeepMind a IBM.
4
Fotogalerie

Martin Schmid, Petr Baudiš a Tomáš Mikolov patří mezi globální špičky v oboru AI. Všichni tři mají za sebou zkušenosti ze zahraničí, kde pracovali pro takové technologické giganty, jakými jsou Google, Facebook nebo Microsoft. Následně se vrátili do Česka, aby zde založili vlastní projekty. V současnosti ale podle nich budoucnost umělé inteligence v Evropě nevypadá dobře. Zákonodárci dostatečně nenaslouchají expertům, rozhodnutí dělají ideologicky a Evropě chybí společná, dlouhodobá vize. V dnešním díle se dozvíte, co je špatně na chystané evropské regulaci, proč ChatGPT nevznikl v Praze a taky to, jestli Evropě už definitivně ujel vlak. Rozhovor byl natočen v rámci konference SHIFTS23, kterou organizoval deník e15.

Martin Schmid - CEO a co-founder EquiLibre Technologies. Dříve vedoucí vědecký pracovník ve společnostech DeepMind a IBM Watson. Spoluautor DeepStacku (prvního programu, který porazil profesionální hráče v no-limit pokeru) a Player of Games (prvního programu, který dosahoval vysokých výkonů ve hrách s dokonalými i nedokonalými informacemi).

Petr Baudiš - zakladatel a CTO startupu Rossum, který se zaměřuje na automatizaci zpracování dokumentů pomocí světově unikátní technologie umělé inteligence. V minulosti Baudiš vedl několik AI výzkumných iniciativ a komerčních projektů hlubokého učení, publikoval třeba o jednom z hlavních předchůdců AlphaGo společnosti DeepMind.

Tomáš Mikolov - působil jako vědecký pracovník ve Facebook AI Research a Google Brain. Patří mezi celosvětově nejcitovanější vědce v oblastech jako je zpracování přirozeného jazyka, strojové učení a umělá inteligence. Jeho nejznámější projekty využívají neuronové sítě pro řešení problémů týkající se jazyka. Jeho hlavním výzkumným cílem je vývoj inteligentních algoritmů, které se mohou učit skrze komunikaci podobným způsobem jako lidé.