Projaderný tábor v Evropě sílí, renesance je ale stále pouze na papíře, říká novinář Jan Žižka

Novinář a odborník na jadernou energetiku Jan Žižka byl hostem podcastu Business Club.

Novinář a odborník na jadernou energetiku Jan Žižka byl hostem podcastu Business Club. Zdroj: Štěpán Svoboda

Rok 2023 budeme v Evropě pravděpodobně s odstupem hodnotit jako přelomový pro jadernou energetiku. Francií vedenému projadernému táboru se totiž v řadě věcí podařilo překonat odpor skupiny zemí v čele s Německem. Z toho může těžit Česko, které na jádro sází jako na budoucí klíčový zdroj a aktuálně se snaží nalézt způsob, jak ufinancovat výstavbu celkem čtyř nových bloků.

O výstavbu prvního z nich se aktuálně uchází dvě firmy: francouzská EDF a jihokorejská KHNP.  Třetí společnost, americká Westinghouse, byla před pár týdny ze soutěže fakticky vyřazena, a to pouze krátce poté, co byla s USA podepsána smlouva o nákupu letounů F-35. Oficiálním důvodem vyřazení Američanů bylo, že nepodali závaznou nabídku.

Jak je možné, že tak uznávaná firma jako Westinghouse nesplnila zadání? Jaké faktory budou nejdůležitější v rozhodování mezi francouzskou EDF a jihokorejskou KHNP? Jaké jsou možnosti financování? A kde budeme brát elektřinu v době mezi vypnutím uhelných elektráren a zprovozněním nových jaderných zdrojů?

Nejen to se dozvíte v nové epizodě podcastu Business Club do které přijal pozvání novinář a odborník na jadernou energetiku Jan Žižka.