V Česku pracuje jen polovina z matek, které by chtěly, říkají zakladatelky Mumdoo

Video placeholde

Česko patří k zemím s nejnižší zaměstnaností matek dětí do šesti let v rámci EU. Podle průzkumů by přitom většina z nich ráda alespoň částečně pracovala už po roce věku dítěte. To potvrzuje i interní výzkum platformy Mumdoo, který vznikl ve spolupráci s poradenskou společností Deloitte. „Do dvou let věku dítěte nechtějí pracovat tři procenta žen, ale nepracuje jich pětapadesát. Každá druhá žena, která by si pracovat přála, tu možnost nemá,“ říkají zakladatelky platformy Mumdoo Lucie Bášová a Kristýna Cejnarová.

Mumdoo propojuje firmy s matkami na rodičovské a pomáhá jim hledat flexibilní práce na konkrétních projektech, které zvládnou sladit i s péči o malé děti. 

Jedním z problémů se zapojením matek na trh práce je fakt, že v České republice zásadně chybí částečné úvazky, využívá je méně než deset procent zaměstnanců.  Změnit to měla sleva na pojistném pro zkrácené úvazky, která nyní platí rok. 

Mělo to reálný efekt? Proč ženy nemají podmínky pro práci při rodičovské a proč si matky většina firem nedrží? Témata, která zakladatelky Mumdoo podrobně probraly s Veronikou Jonášovou v tomto díle e15 Castu.