Čech rozjel projekt na „spoření“ na blockchainu Solany, dnes protokol spravuje 18 miliard

Logo Solany

Logo Solany Zdroj: profimedia

Začalo to jako nápad na programovací soutěži blockchainu Solana (tzv. hackathon) a skončilo jako největší protokol, který dnes na Solaně vůbec běží. Týmu, který vede Michael Repetný a dnes ho z poloviny tvoří Češi, se podařilo předběhnout a ve finále i vytlačit velké zaběhnuté hráče z oboru. A čísla mluví za vše. Dnes jejich Marinade Finance spravuje obřích 800 milionů dolarů, téměř 18 miliard korun.

A co vlastně Marinade Finance dělá? „Kdybych to měl vysvětlovat svojí babičce, tak je to vlastně takový kouzelný spořící účet. Solana podobně jako Ethereum funguje na konceptu tzv. proof-of-stake. Tedy že vkládám svojí kryptoměnu do sítě a tím zabezpečuji její fungování,“ popisuje v podcastu KryptoSpace Repetný.

Na Ethereu je to relativně jednoduché, na Solaně je nicméně potřeba pro provozování tzv. validátora velký výpočetní výkon. A většinou to funguje tak, že běžní uživatelé své tokeny SOL delegují jednomu z dvou tisíc existujících validátorů. 

„Já se pak jako uživatel musím rozhodnout, komu z nich dám tu svojí měnu, tím ho podpořím ve vytváření konsensu a za to dostanu nějaký úrok. Vybrat si ale mezi dvěma tisícovkami validátorů je hodně těžké a většina lidí neví koho. Navíc se může stát, že bude mít výpadek a nebude generovat odměny,“ popisuje Repetný.

Většina lidí to pak často řeší tak, že využijí služeb toho největšího, což vede k centralizaci. A zde přichází na řadu Marinade. Ta za uživatele vybírá nejvýhodnějšího validátora, který si bere nejmenší komisi, v případě výpadků automaticky re-stakuje vložené prostředky k jinému a navíc se snaží přeskakovat ty největší hráče, aby docházelo k větší decentralizaci.

Jak již bylo řečeno, projekt je dnes vůbec největším protokolem na blockchainu Solany. A daří se mu. Stále je výdělečný i přesto, že největší konkurence to vzdala – například protokol Lido, který dominuje stakingu na Ethereu.

I na Marinade Finance ale tvrdě dopadla situace na trhu. Celý projekt Solany totiž dostal pořádně zabrat, i kvůli pádu burzy FTX, která byla velkým investorem a propagátorem tohoto blockchainu. Hodnota SOL spadla v jeden moment z 240 až na zhruba 10 dolarů za kus. Nyní opět vyskočila a stojí 86 dolarů.

To zamávalo i se zisky. Jeden moment generoval protokol zisky půl milionu dolarů měsíčně, následně spadly zisky na desetinu.

Pokud vás zajímá, jak se takový projekt rozjíždí, jak řeší další vývoj anebo proč Michael Repetný věří, že je Solana blockchain budoucnosti, poslechněte si celý podcast KryptoSpace