Na Ethereu vznikla alternativní ekonomika. Některé protokoly vynáší „akcionářům“ miliardy ročně

Krypto Space

Krypto Space Zdroj: E15 / grafika

Kryptoměny sice v posledních dnech opět letí nahoru, stále jsou ale desítky procent pod svými předloňskými maximy. Pro vývoj ekosystému ale ceny příliš neznamenají.

Největší platforma pro chytré kontrakty, blockchain Ethereum, za sebou má velmi úspěšný rok. Přešla na tzv. proof of stake, tedy zrušila neekologickou těžbu a spotřeba elektřiny na jeho provoz klesla o 99,9 procenta.

Vývojářům se ale podařilo vyřešit i řadu dlouho přetrvávajících problémů. Ještě před dvěma lety během největší kryptománie mohla jedna transakce v síti vyjít uživatele klidně na stovky dolarů. To odrazovalo nové uživatele, kteří na to prostě neměli. A Ethereum bylo často jen hračkou krypto-milionářů.

Nově se ale rozjely tzv. druhé vrstvy, jejichž využívání vyjde na pár centů. Uživatelé na ně už přesunuli desítky miliard korun a problém vysokých poplatků tak pro nováčky může být minulostí.

Na blockchainu se navíc za poslední dva roky rozvinula úplně nová ekonomika. Lidé si zde mohou půjčit peníze oproti svému bitcoinu či etheru, mohou obchodovat, pojišťovat se nebo investovat do různých finančních derivátů.

Protokoly, které tyto služby nabízí, sice s ochlazením celého trhu dostaly citelnou ránu. Ještě loni v lednu na nich uživatelé na poplatcích utratili 1,2 miliardy dolarů, v prosinci už to byla jen asi desetina. Velkou roli v tom hrál částečný kolaps trhu s NFTéčkami.

KryptoSpace

je nezávislý projekt ekonomického novináře Petra Lukáče. Každý týden přináší rozhovory a analýzy ze světa bitcoinu, etheru a decentralizovaných financí. Nově si můžete jeho volnou část poslechnout i na stránkách E15.

Ale co je stěžejní, je to, že i v době největšího „medvědího trhu“ protokoly stále vydělávají. Těch 120 milionů dolarů jsou skoro tři miliardy korun měsíčně.

Například Uniswap, nejznámější směnárna, vydělala poskytovatelům likvidity na poplatcích za poslední měsíc 23 milionů dolarů . To je půl miliardy korun, tedy šest miliard ročně.

Pro srovnání - energetický ČEZ vydělal za rok 2021 v uvozovkách „jen“ 9,9 miliardy korun.

Podobně jako Uniswap vydělává na poplatcích i největší tržiště s NFTs OpenSea. Protokoly jako Convex Finance či GMX pak vydělávají 11 milionů měsíčně, další směnárna PancakeSwap devět milionů a Curve něco přes dva miliony.

Výplach na trzích tak sice spoustu projektů položil. Současný vývoj ale ukazuje, že v rámci decentralizovaných financí, tzv. DeFi, vzniklo pár pevných pilířů, které tu s námi už pravděpodobně zůstanou.