Chcete nakupovat bitcoiny anonymně? Vexlujte, radí šéfka Vexlu Lea Petrášová

Lidé stojící za SatoshiLabs vyvinuli aplikaci Vexl.

Lidé stojící za SatoshiLabs vyvinuli aplikaci Vexl. Zdroj: Midjourney

Bitcoin se vzdálil tomu, čím chtěl původně být, tedy digitální hotovostí a peer-to-peer nástrojem. Pokud si jej chcete koupit, na všech burzách musíte projít složitým ověřovacím procesem, takže anonymita bitcoinu je prakticky fuč.

Lidé stojící za SatoshiLabs, výrobcem první hardwarové peněženky na kryptoměny, se to rozhodli změnit. Vyvinuli aplikaci Vexl, která funguje jako sociální síť a propojuje zájemce o koupi či prodej kryptoměn či čehokoli dalšího. Podle šéfky projektu Ley Petrášové je to takový dárek komunitě vyzkoušený zatím jen v Česku a na Slovensku. Na obří bitcoinové konferenci BTC Prague letos v červnu ji však čeká světová premiéra.

Jak vás napadlo vytvořit Vexl?

Podívali jsme se na současný trh a na to, jak funguje nákup a prodej bitcoinu.  Došlo nám, že bitcoin se strašně vzdálil od toho, jak byl původně zamýšlený. Je to přece napsané i v první větě bitcoinového white-paperu (text podepsaný pseudonymem Satoshi Nakamoto položil v roce 2008 základy budoucí bitcoinové sítě – pozn. red.), má to být elektronická hotovost, kterou je možné koupit, prodat a interagovat s ní bez třetích stran. A od toho bitcoin vlastně úplně odběhl a naše vize byla vrátit mu jeho peer-to-peer náturu. 

Z bitcoinu se do značné míry stala jakási tradovaná komodita či aktivum. A lidé s ním v drtivé míře obchodují na obřích burzách. To byl ten problém? 

Ano. 

Co tedy Vexl vlastně je?

Je to taková sociální síť s nástěnkou, na které vaše kontakty a kontakty vašich kontaktů na telefonu mohou dávat nabídky na nákup nebo prodej bitcoinů. A krásné je na tom to, že se o tom nedozví nikdo další kromě vás. A druhá důležitá věc je to, že se pohybujete v bublině svých kontaktů a jejich kontaktů. Takže jste vlastně inherentně motivovaný, abyste se choval slušně, protože jinak můžete být ostrakizovaný. Ukazuje se, že je lepší model reputace, než když máte někde 4*. Myslím, že každý už někdy byl v nějaké restauraci, která měla 4,4* a tisíc hodnocení a byla to tragédie.

Jak je to tedy s anonymitou, vidí moje kontakty či jejich kontakty, že daná nabídka na koupi bitcoinu je moje?

Nevidí a to je na tom to pěkné. Vidí to jako nabídku nějakého uživatele, který má náhodně generované jméno, a pokud chcete prozradit svoji identitu, můžete to udělat v šifrovaném chatu. A toto rozhodnutí můžete udělat na základě toho, že vidíte pouze to, kdo jsou vaši společní přátelé. 

I tak je právě anonymita a soukromí nejčastěji kritizovanou částí Vexlu. Tedy hlavně kvůli tomu, že uživatelé musejí importovat své kontakty. My je samozřejmě šifrujeme, i když to není nějaká silná kryptografie a uvědomujeme si, že to má svoje slabé i silné stránky. Ale i kdyby tu šifru někdo prolomil, tak nedostane nic jiného než seznam telefonních čísel. A nikdo, ani my, neví, zda to číslo participovalo na nějakém obchodě.

KryptoSpace je nezávislý projekt ekonomického novináře Petra Lukáče. Každý týden přináší rozhovory a analýzy ze světa bitcoinu, etheru a decentralizovaných financí. Nově si můžete jeho volnou část poslechnout i na stránkách E15.

Jak probíhá samotný obchod?

A to je na tom to krásné. Já to nevím a ani to vědět nechci.

Dobře, jak tedy může probíhat?

V praxi to vypadá tak, že se na základě nějaké nabídky propojíte s protistranou.

Například když podám nabídku, že až bude bitcoin stát 30 tisíc dolarů, tak jeden někomu prodám. 

Ano. A já si řeknu „to je super deal“, tak vás oslovím. Nevím, kdo jste, vy nevíte, kdo jsem já, ale vidíme, že máme společného přítele. A já si řeknu dobře, když zná zrovna tohoto člověka, asi spolu nějak vycházejí, tak tomu dám šanci. Otevřu si s vámi chat, a když uvidím, že nejste úplný blázen nebo se se mnou nechcete setkat v Kunratickém lese ve tři ráno, tak do toho mohu jít. Nebo pokud stále váhám, tak vás oslovím, abyste mi v rámci chatu odhalil, kdo jste, a já se pak ještě optám toho našeho kontaktu, aby mi potvrdil, že jste v pořádku. A to, jak si pak dohodneme obchod, je čistě na nás.

A jak může probíhat?

Tam je celá škála možností. Možná budete můj spolužák ze střední a nebude mi vadit udělat ten obchod ani online. Nebo se můžeme potkat. A vy mi můžete sednout, nebo také nemusíte, a pak si vás ve Vexlu zablokuji. Doporučujeme, aby ty obchody probíhaly primárně osobně, tváří v tvář. Je ale třeba dbát hlavně na osobní bezpečnost. Přirovnala bych to k něčemu takovému, jako je bitcoinový Tinder.

Ale Vexl samotný tedy nenabízí žádné možnosti platby.

Ne. My se vlastně ani hotovosti, ani těch bitcoinů vůbec nedotkneme. Je to vždy v režii těch dvou uživatelů. 

Z čeho pak aplikace žije, je to čistě fanouškovský projekt?

Je to takový dárek komunitě od SatoshiLabs.