Facebooku se za jeho kryptoměnu smáli. Teď je jasné, že digitální peníze s námi zůstanou

Krypto Space

Krypto Space Zdroj: midjourney

Když před pěti lety přišel Facebook s plánem na vlastní „kryptoměnu“, všichni se mu smáli. Za takzvanou librou měl být koš měn jako americký dolar, euro, britská libra a další. Jak ale projekt pokračoval a přidávaly se k němu i firmy jako eBay či Visa s Mastercard, najednou ho začali brát ostatní hráči vážně.

V čele s americkou vládou a tamní centrální bankou se nakonec nové „měny“, která se nejdříve přejmenovala na diem, zalekli a projekt vyšuměl.

Od té doby je nicméně všem jasné, že v nějaké formě budou digitální peníze existovat. Na blockchainu už jsou takzvané stablecoiny, které stojí 1 : 1 k americkému dolaru. Tři největší, tedy tether, USD Coin a Binance USD, mají dnes hodnotu už zhruba 130 miliard dolarů. A centrální banky se bojí, že mohou představovat systémové riziko.

Státy po celém světě v čele s USA a Čínou tak připravují vlastní takzvané CBDCs, tedy digitální mince vydávané centrálními bankami. Co tyto měny jsou a jaké mohou přinášet rizika či výhody, přišel do podcastu Kryptospace.cz říct šéf Raiffeisen investiční společnosti Jaromír Sladkovský.

Dá se nějak jednoduše shrnout, co to vlastně tyto CBDCs jsou?

Jednoduchá odpověď na tuhle otázku je, že moc ne. Dnes v podstatě na světě téměř není centrální banka, která by se o ně nezajímala, a která by nepřemýšlela o tom, jak by to mohlo fungovat, jaké by to v její zemi mohlo mít dopady, jak by to mělo dopady na klienty i na banku jako takovou. Ve většině případů jsme ve fázi nějaké definice principů pravidel, co by to mělo umět, co by to nemělo umět.

A kdo vlastně tyto digitální měny chce. Vlády? Banky? Nějaké zájmové spolky?

Já myslím, že jsou to všechny ty skupiny, které jste vyjmenoval. Hlavně ale o tom uvažují centrální banky. A samozřejmě existují i spolky, ve Spojených státech například Digital Dollar Project a myslím si, že to je dobře, protože ta otázka je, co to vlastně jsou peníze. A jestli to je nástroj vlády, nebo jestli to je vlastně konstrukt společenský, protože peníze tady byly ještě předtím, než jsme měli vlády.

K čemu vlastně mají ty CBDCs sloužit, co mají nahradit?

Je dobré se podívat na celý vývooj. Myslím si, že do roku 2017 nebo 2018 o digitálních měnách centrálních bank vůbec nebyla řeč. Vše začalo až s projektem Libra od Facebooku. Najednou si ty centrální banky uvědomily, že tady je nějaký strašák a stal se z toho boj o vliv. Nejdříve nám vládly církve, potom nám vládly státy a teď jsme postupně součástí doby, kdy ta moc přechází na nadnárodní korporace. A tohle je součást boje mezi tím, kdo bude mít vliv, jestli to budou vlády, nebo to budou nadnárodní korporace.

Nakonec si ale facebook uvědomil, že se pustili na půdu, která pro ně může být nebezpečná a od projektu radši upustili. Ale ty centrální banky o tom nyní začaly přemýšlet, co by to pro ně mohlo znamenat. A vlastně se začal závod, kdo bude první, kdo nastaví ten standard toho, jak to bude fungovat. A samozřejmě je v tom plno zájmů partikulárních od centrálních bank vlád, ale dá se do toho promítnout i ten geopolitický souboj, který dneska vidíme v mnoha různých oblastech.

Celý rozhovor o tom, jak by mohly nové digitální měny vypadat, si můžete poslechnout v podcastu kryptospace.cz