Díky cloudu už není náročná datová analýza výsadou největších hráčů na trhu

Zdroj: SAS Institute ČR, s.r.o.

V mnoha průmyslových odvětvích dnes úspěch na trhu a získání konkurenční výhody závisí na efektivním využití všech dostupných dat – jak z vlastních zdrojů firmy, tak externích. Výkonné datově analytické nástroje jsou naštěstí dnes dostupné i menším a středním podnikům, a to prostřednictvím cloudu – tedy bez nutnosti instalovat náročný systém na vlastní výpočetní infrastruktuře.

„Kdysi drahá softwarová řešení, která vyžadovala značné počáteční investice a průběžné náklady na údržbu, jsou nyní dostupná prakticky každému. Již tedy neplatí, že velikost firmy automaticky znamená konkurenční výhodu – ta díky možnosti naplno využít podniková data dnes spočívá větší měrou v invenci a akceschopnosti,“ říká odborník na podniková datově analytická řešení Luděk Šafář z české pobočky společnosti SAS, která na trhu působí od roku 1976 a je jedním z nejvýznamnějších světových dodavatelů datově analytických řešení.

Výzkumná společnost IDC předpovídá, že se do roku 2024 vyrovná podíl implementací analytického softwaru na lokální infrastruktuře a ve veřejných cloudech. A podle predikce společnosti Gartner se budou v roce 2023 v cloudu odehrávat dvě třetiny datových analýz pro potřeby vývoje a výroby.

„Cloudový model konzumace softwaru – ať provozovaného na lokální infrastruktuře, v privátním nebo veřejném cloudu – má řadu přínosů jak pro podnikové IT, tak pro ekonomiku a obchodní aktivity podniku,“ říká Luděk Šafář a dodává: „Například poskytování softwaru formou služby představuje jistotu z hlediska kontinuity provozu. Podnikové IT se nemusí starat o údržbu systému a zajišťování jeho dostupnosti – tato starost spočívá na bedrech poskytovatele, který se smluvně zavazuje k dodržování určitých provozních parametrů.“

Aby bylo analytický software možné provozovat cloudovým způsobem ve skutečně libovolném prostředí, přepracovala společnost SAS svoji nabídku do kontejnerizované podoby pro platformu Kubernetes, která se stává de facto standardem v zavádění a provozování podnikových aplikací.

„Řada našich klientů, mezi něž patří i mnoho bank, podléhá přísné regulaci a nárokům na ochranu dat. Je pro ně proto důležité zachovat si nad svým softwarem a informacemi plnou kontrolu a raději zvolí lokální implementaci ve formě privátního cloudu, zatímco klienti v jiných odvětvích, například maloobchodu nebo cestovním ruchu, spíše využijí výhody softwaru ve formě služby nebo nasazení analytického řešení v cloudu veřejném,“ vysvětluje Luděk Šafář.

Poskytování softwaru formou služby také řeší aktuální problém nedostatku kvalifikovaných odborníků, protože datově analytické znalosti a dovednosti jsou na trhu práce velmi žádané a nedostatkové zboží. Širokému okruhu uživatelů se takto mohou jednoduše dostat do rukou nástroje, díky nimž budou rychle získávat relevantní informace o provozu, zákaznících a další jako podklad pro své rozhodování. Navíc tím, že poskytovatel sám spravuje software a služby, dokáže velmi rychle řešit případné problémy a minimalizovat jejich dopad na činnost podniku.

„Jednou z překážek přechodu na cloudový model, se kterou se setkáváme u našich zákazníků, jsou obavy o bezpečnost,“ říká Luděk Šafář. „Ty jsou však liché, protože rizika naopak snižuje. Komplexní model zabezpečení cloudového řešení chrání data i vlastní IT prostředí zákazníka. Jako poskytovatel se také staráme o neustálý soulad s platnými zákony, předpisy a normami.“

V neposlední řadě si transformací tak významné součásti interních systémů mohou podniky ověřit, jednak že je pro ně cloudový provozní model výhodný, ale také že dokáží držet krok s dobou.

„Pro řadu zákazníků představuje datová analýza naprosto zásadní nástroj, bez něhož fakticky nemohou fungovat – například banky, které mají řadu povinností v oblasti boje proti praní špinavých peněz, výkaznictví a podobně. Kontejnerizace aplikací je aktuální trend. Pokud organizace zvládne přechod u kritického systému, je pravděpodobné, že jej zvládne i u dalších aplikací,“ uzavírá Luděk Šafář.