Houby místo plastů. Jihomoravské myco ukazuje cestu pro budoucnost

Zakladatelé firmy myco

Zakladatelé firmy myco Zdroj: myco

Z mycelia vyrábí pro své zákazníky obaly například pro přepravu kosmetiky
Pachové ohradníky z podhoubí najdou využití i v zemědělství, třeba na vinohradech nebo na polích
Pachové ohradníky z mycelia jsou plně rozložitelné a nejsou pro okolí toxické
Myco získalo první místo v kategorii startupy v soutěži SME EnterPRIZE
5
Fotogalerie

Firmy po celém světě hledají náhrady za jednorázové plasty. Společnost myco z Bzence na jihu Moravy slaví úspěch s myceliem – ekologickým materiálem vyrobeným z podhoubí, kterým dokáže nahradit řadu nejen plastových materiálů.

Startup myco vznikl na začátku roku 2021. „Když si čtu vědecký článek, hned mě napadají nejrůznější možnosti aplikace a využití. A protože nejsem vystudovaný mikrobiolog, nebojím se zkoušet věci, které ostatní můžou považovat za příliš banální,“ popisuje zakladatel společnosti David Šohaj Minařík vznik nápadu vyrábět obalové materiály z podhoubí, tedy mycelia.

Mycelium je hustá síť jemných vláken, která tvoří podhoubí hub. Slouží k získávání vody a živin z okolního prostředí a je velmi odolné a adaptabilní, dokáže se rozrůstat i v nepříznivých podmínkách. Těchto vlastností podhoubí v myco využívají. „Základem materiálu, který vyrábíme, je vždy odpadní surovina. Například piliny, odpadní papír, textilie, nebo třeba konopné stonky. Mycelium slouží jako pojivo. Tím, že materiálem proroste, ho zpevní a pomůže vytvarovat přesně tak, jak je potřeba,“ říká Minařík.

Z mycelia vyrábí pro své zákazníky obaly například pro přepravu kosmetikyZ mycelia vyrábí pro své zákazníky obaly například pro přepravu kosmetiky | myco

Udržitelná náhrada polystyrenu

S pomocí podhoubí tak z odpadu, který odebírají ze svého okolí, tvoří například obalový materiál, který dokáže plnohodnotně nahradit polystyren. Má totiž podobnou strukturu a je zároveň pevný i pružný. Vyrábět z něj lze dárková balení, výplně či fixační a ochranné prvky do kartonových krabic.

Obalový materiál z mycelia je na rozdíl od polystyrenu biodegradabilní, jeho výroba je levnější a konečně také rychlejší. „Kdo si někdy nechával vyrábět na míru formy na polystyrenový obal, moc dobře ví, jak dlouho celý proces trvá a na kolik peněz ho forma vyjde. My to samé dokážeme vytvořit za zlomek času a financí. Formy tiskneme na 3D tiskárně, materiál z mycelia máme připraven za několik dní,“ vysvětluje Minařík.

Pachové ohradníky z podhoubí najdou využití i v zemědělství, třeba na vinohradech nebo na políchPachové ohradníky z podhoubí najdou využití i v zemědělství, třeba na vinohradech nebo na polích | myco

Stále nová využití

Letos na jaře se myco přestěhovalo do nových prostor. Tam si zřídilo novou automatizovanou výrobní linku, aby dokázalo reagovat na zvýšenou poptávku. Škáluje výrobu a nabírá zaměstnance. A taky hledá nové cesty, kde mycelium využít.

Jednou z nich jsou třeba takzvané pachové ohradníky, které se používají podél silnic na úsecích s častým výskytem zvěře. Doposud se k jejich výrobě běžně používá materiál z polyuretanu s pachovým koncentrátem. Pach se z polyuretanu postupně uvolňuje a zvěř od místa odpuzuje. „Problémem je polyuretan. Není rozložitelný, pro okolí je toxický. Vyrábí se z ropných derivátů a obtížně se likviduje. Jeho výroba je navíc energeticky vysoce náročná,“ vysvětluje Minařík.

I proto myco před několika dny uvedlo na trh nosiče pachových koncentrátů z mycelia, jejichž schopnost absorbovat koncentrát je stejná či lepší než v současnosti používaná neudržitelná řešení. Zároveň jsou přírodní, plně biodegradabilní a vyrábí se pouze z obnovitelných zdrojů. Při výrobě se nespotřebuje velké množství energie a po rozložení slouží jako hnojivo. „Funkce zůstává beze změny. Pach se z našich ohradníků vylučuje stejně jako z těch polyuretanových,“ uzavírá Minařík.

Výrobek z mycelia nenajde využití jen podél silnic, ale třeba i na vinicích nebo na polích, kde zemědělcům ušetří problémy s hladovými zvířaty. A taky v domácnostech – tam odradí i drobné škůdce jako krtky, kuny nebo myši.

Pachové ohradníky z mycelia jsou plně rozložitelné a nejsou pro okolí toxickéPachové ohradníky z mycelia jsou plně rozložitelné a nejsou pro okolí toxické | myco

Ocenění v soutěži

Zápal pro věc a také šíři využití pro mycelium ocenila porota třetího ročníku soutěže SME EnterPRIZE na podporu udržitelného podnikání, ze které si myco odneslo první místo v kategorii startupů. Porotu ohromila šíří využití houbového mycelia pro zpracování různých druhů odpadních surovin na nové materiály.

Myco získalo první místo v kategorii startupy v soutěži SME EnterPRIZEMyco získalo první místo v kategorii startupy v soutěži SME EnterPRIZE | Generali Česká pojišťovna a.s.

Soutěže SME EnterPRIZE, kterou pořádá Generali Česká pojišťovna, se může zúčastnit kdokoliv, kdo podniká v České republice a spadá do kategorie startupů, živnostníků, mikropodniků či oblasti SME, tedy malých či středních podniků. Cílem je ocenit firmy, které v rámci svého podnikání dodržují a prosazují zásady udržitelnosti a mají tak pozitivní dopad na oblast životního prostředí. Probíhající klimatická změna je nepopiratelným faktem, ze kterého pramení celá řada rizik. Jsou to přitom právě pojišťovny, které pomáhají podnikatelům a firmám unést jejich následky. Zapojení Generali České pojišťovny tak představuje další relevantní formu pomoci.