Jak Češi investují v Německu? James Riess a skupina JRCC

Zdroj: Shutterstock

James Riess a jeho investiční skupina JRCC mění ubytovací standardy pracovníků v Německu. Díky své sedmileté zkušenosti s výstavbou pro giganty jako Apple, Google a Amazon, kupuje JRCC nemovitosti poblíž plánovaných výstaveb. V nich pak poskytuje ubytování pro pendlery pracující v Německu. Tento unikátní koncept je navržen tak, aby zlepšil životní standard pracovníků.

JRCC je investiční skupina založená a spravovaná českým podnikatelem a investorem Jamesem Riessem, rodákem z jižní Moravy s trochu netradičním jménem, které získal po svých německých předcích. Již od roku 2015 podniká napříč Evropou.

Právě díky výstavbám kanceláří a distribučních center převážně v Německu a Lucembursku pro společnosti Apple, Google, Amazon a další, na kterých se v posledních sedmi letech jeho firmy podílely, mohla skupina vzniknout.

James RiessJames Riess | JRCC servis s.r.o.

Kde skupina investuje a proč?

Vše začalo problémem! Drahé ubytování pro pracovníky, které většinou vypadalo velmi uboze, ale stálo dost na to, aby návratnost investice do daných nemovitostí byla velmi zajímavá!

Německo je rájem pro české živnostníky, takzvané pendlery, kteří cestují do zahraničí za prací a následně se vrací zpět domů. Nejde pouze o Čechy, ale také o Slováky a velké množství Poláků. Všichni tito živnostníci zde dočasně potřebují někde bydlet. Airbnb, Booking a podobné platformy jsou příliš drahé; alternativou jsou ubytovny, kde však tito pracovníci v posledních letech odmítají bydlet, protože je to pod jejich úroveň.

Shutterstock

Promyšlená strategie díky znalosti trhu

Zde právě skupina využívá informace i zkušenosti s výstavbami a rekonstrukcemi kanceláří a hal, které většinou trvají dvě a více let. Jelikož má o tomto trhu přehled a o projekty také sama soutěží, ví, kde projekty budou vznikat, již ve fázi tendru na subdodavatele.

Díky těmto informacím skupina nakupuje nemovitosti v blízkosti plánovaných výstaveb a následně bytové jednotky poskytuje jako ubytování pracovníkům, kteří na projektech pracují. Dokáže tak dát adekvátní cenu za ubytování, snižuje dojezdovou vzdálenost do práce a kvalitním zázemím se tak českým pracovníkům snaží zvýšit životní standard. Pokud firmy Jamese Riesse zakázku na plánovanou výstavbu nezískají, vůbec to nevadí. S radostí poskytnou ubytování pro konkurenci, kterou znají, protože i její pracovníci potřebují mít kde bydlet.

Vzniká síť ubytování pro pracovníky

Skupina v následujících letech vytvoří první síť tohoto specifického ubytování v Německu a pokusí se tak ucelit tento trh. Začala v Berlíně, následně plánuje obsadit Frankfurt a poté se přesouvá do Mnichova.

Proč je další destinací Frankfurt? James Riess nám prozradil, že jen ve Frankfurtu každý rok začne 4 až 5 projektů, každý přibližně o objemu 200 milionů eur, pouze pro technologické společnosti. Tyto projekty trvají roky a jsou zde potřeba stovky pracovníků, takže je to pro skupinu velká příležitost.

O tom, jak se českým investorům daří, a více o společnosti JRCC se můžete dozvědět na https://www.jrcc.cz.