Nové technologie snižují náklady na vytápění hal i skladů. Radost z nich má i příroda

Zdroj: 4heat s.r.o.

Majitelé firem hledají nové způsoby, jak šetřit při vytápění. Motivací jsou nejen dlouhodobě nižší náklady, ale také zodpovědný přístup k životnímu prostředí. Díky novým technologiím, jako jsou tepelná čerpadla a plynové kondenzační ohřívače nemusí být vytápění firemních budov, skladů, dílen a hal noční můrou.

Firmy se nechtějí nechat „sežrat“ náklady na vytápění svých budov

Snižování nákladů na provoz je v současné době hlavním tématem většiny podniků. Klíčovou položkou jsou energie. S příchodem zimních měsíců se dostává do popředí otázka vytápění. U průmyslových hal, skladů a dalších velkých objektů se jedná o značnou část celkových nákladů.

Každý typ budovy má svá specifika provozu a roli také hraje konstrukce. Specialisté na vytápění z firmy 4heat využívají patnáctileté zkušenosti v této oblasti a navrhují řešení, která jsou ekonomická i ekologická. Firmy totiž musí dodržovat evropská nařízení energetického provozu s ohledem na životní prostředí. Pořídit nejlevnější zařízení pro vytápění hal je často cesta do pekel. Majitelé průmyslových objektů si musí uvědomit, že laciné topné systémy zvyšují náklady na servis i spotřebu plynu. Snažíme se přinášet osvětu a zdůrazňovat, že je důležité přemýšlet dlouhodobě.

4heat s.r.o.

Mnohem více se dá ušetřit při správně zvoleném způsobu vytápění. Investice do vhodného zdroje tepla se vrací už do pěti let, jako je to u tepelného čerpadla vzduch-vzduch SAX AIR nebo do tří let v případě plynového kondenzačního ohřívače.  Tepelné čerpadlo SAX AIR umí topit i chladit, a to vše při zachování špičkových parametrů koeficientu výkonu. Pokud tedy firmy potřebují v létě řešit chlazení, tak s tímto tepelným čerpadlem mají dvě mouchy jednou ranou. Nemusejí pořizovat klimatizace a šetří své peníze.

Na vlně tepelných čerpadel

Tepelné čerpadlo využívá teplo z okolního prostředí a podle toho budovu buď ohřívá, nebo ochlazuje. To jiný zdroj rozhodně neumí. Tepelné čerpadlo SAX AIR s výkonem do 40 kW je bezkonkurenční. To není jeho jediná přednost. Prozíraví majitelé firem ocení také to, že i v budoucnu bude splňovat stále se zpřísňující parametry evropských nařízení známé pod označením EcoDesign. „Instalace je velmi rychlá, protože mezi vnitřní a venkovní jednotkou je pouze rozvod chladiva. Někdy je potřeba šetřit každé místo. Vnitřní jednotku tepelného čerpadla instalujeme na zeď, takže nezabírá podlahovou plochu,“ přibližuje obchodní ředitel společnosti 4heat Michal Škvařil a potvrzuje, že tepelné čerpadlo je téměř bezúdržbové a díky vzdálenému přístupu pro jeho ovládání je také jeho kontrola a servis velmi snadná. I toto jsou oblasti, které šetří peníze. Životnost tepelného čerpadla je až dvacet let, přičemž po provedení případných oprav jej lze provozovat řadu dalších let.

4heat s.r.o.

Plynové kondenzační ohřívače vzduchu na scéně

Tam, kde není možné z různých důvodů použít tepelné čerpadlo, se nabízí plynové kondenzační ohřívače vzduchu. Ty fungují tak, že efektivně využívají teplo, které vzniká spalováním. Přední český dodavatel komplexních řešení pro vytápění a chlazení společnost 4heat doporučuje do velkých objektů ekologicky a technologicky vyspělé plynové ohřívače vzduchu AERMAX®. Tajemství jejich účinnosti, a především technologického náskoku oproti ostatním zařízením je nově pojatý výměník tepla s 3D profilováním, díky němuž dochází k výrazně lepšímu přenosu tepla a dosud nejefektivnějšímu proudění vzduchu. „Z plynových ohřívačů vzduchu bych vyzdvihl zařízení AERMAX® KONDENSA, které splňuje normu Ekodesign 2021. Je plně vybaveno digitálním řízením výkonu a autodiagnostikou, nabízí rozsah pracovního tepelného výkonu 4,9–97,1 kW a už za tři roky jen na úsporách plynu setřete rozdíl s nejlevnějším topidlem na trhu,“ popisuje Michal Škvařil. Podle potřeby si firmy mohou vybrat z několika výkonových řadách od minimálního výkonu 5 kW do 100 kW. Pro dosažení potřebného výkonu se jednotky propojí a ovládají pomocí jedné centrální regulace. Pro uvedení do provozu je postačující připojit zařízení k elektrické a plynové síti.