Univerzita Jana Evangelisty Purkyně se představuje

Zdroj: Archiv UJEP

Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP) je veřejnou vysokou školou zřízenou v roce 1991 v rámci procesu demokratizace a decentralizace českého vysokého školství. Navazuje na tradici pedagogického vzdělávání sahající do poloviny 20. století.

Již v té době ve vzdělávání učitelů zohledňovala specifickou problematiku kraje – životní prostředí narušené těžbou, osud kulturního dědictví v pohraničí nebo společenské výzvy spojené s rozvojem těžby a průmyslu. UJEP je dodnes jedinou veřejnou vysokou školou univerzitního typu se sídlem v Ústeckém kraji a svou misi spojuje se zodpovědností za jeho budoucnost. Naplnění takového úkolu přitom předpokládá propojení vzdělávacích aktivit se špičkovým výzkumem a tvůrčí činností tak, aby byly ukotveny v mezinárodním prostředí a umožnily inovativní formulaci veřejných politik a cílů rozvoje.

V současnosti univerzita vzdělává osm tisíc studentů a studentek na osmi fakultách, které pokrývají většinu oborů tvůrčí činnosti. Téma obnovy přitom zůstalo jedním z průsečíků univerzitních aktivit. Velikost, vnitřní prostředí univerzity a její umístění v dynamicky se měnícím starém průmyslovém regionu přitom nahrává mezioborovým přístupům, bez nichž si lze obnovu krajiny a dobře fungující společnost jen stěží představit.

KampusKampus | Archiv UJEP

V oblasti přírodních věd a technologií je rozvíjen výzkum nových a vůči životnímu prostředí šetrných materiálů pro průmyslové aplikace, přírodovědecká fakulta je také zapojena do Centra excelence v regenerativní medicíně (hlavním příjemcem je Ústav experimentální medicíny AV ČR, v.v.i.). Studenti a studentky v těchto tématech nacházejí příležitost v doktorských studiích Computer Modelling in Science and Technology či Applied Nanotechnologies. Dlouhodobý environmentální výzkum posttěžební krajiny je realizován na fakultě životního prostředí, která nově uskutečňuje doktorský program Landscape reclamation and ecosystem services.

Nutnost reflektovat společenský rozměr obnovy krajiny a její adaptace na klimatickou a environmentální změnu akcentuje mezioborový tým z fakulty sociálně ekonomické a fakulty přírodovědecké. Ten aktuálně navázal na své dřívější aktivity zapojením se do projektu Horizon 2020 se zaměřením na spolupráci s vlastníky půdy při realizaci krajinných adaptačních opatření vůči projevům klimatické změny. V rámci mezinárodních programů je zkoumána též problematika hybných sil a dopadů změn ve využívání krajiny a dále otázky cirkulární ekonomiky spojené s udržitelnou produkcí, spotřebou a odpadovým hospodářstvím. V těchto a dalších tématech mohou studenti a studentky rozvíjet svou tvůrčí činnost např. v doktorských programechGeographies of Transformations či Regulation and Behavioural Studies.

Budova CPTOBudova CPTO | Archiv UJEP

Obnova fungování přírodních složek krajiny po těžbě představuje cíl, který navazuje na dlouholeté terénní a laboratorní výzkumy, dlouho však stály stranou možnosti obnovy tzv. kulturní vrstvy krajiny. Mnohé hmotné i nehmotné kulturní památky v minulosti vlivem těžby zanikly nebo byly transferovány do depozitářů, ale i ostatní památky často vyžadují rekonstrukci a hledání nového využití. Centrum dokumentace a digitalizace kulturního dědictví na filozofické fakultě se věnuje průzkumům těchto památek za pomoci moderních geoinformačních a terénních metod. Využití průmyslového dědictví a rozvoj konkurenceschopné regionální ekonomiky vyžaduje diskusi o budoucnosti dřívějších prostor, kompetencí i zkušeností. Ty všechny spoluutvářejí identitu starých průmyslových regionů a nelze je z jejich fungování smazat, zároveň potřebují nový dech, mají-li být úspěšné v měnícím se světě. Takové diskuse probíhají na společné platformě několika fakult a dvě z nich, fakulta sociálně ekonomická a fakulta umění a designu, nově připravily též studijní program Kulturní a kreativní odvětví.

Zásadním vyústěním všech výše uvedených aktivit a zkušeností univerzity je příprava dvou univerzitních projektů pro Operační program Spravedlivá transformace, z nichž jeden – Region univerzitě – univerzita regionu – se soustředí na výzkum a validaci nových postupů pro podporu znalostní společnosti a obnovu území po těžbě a navazujícím průmyslu. Díky druhému projektu – Green Energy Technologies – by mělo na fakultě strojního inženýrství vzniknout výzkumně-vzdělávací centrum zaměřené na využívání obnovitelných zdrojů energie.

Autor: Pavel Raška

Archiv UJEP