Zloba a protesty se šíří z parku na Manhattanu

Komunita pod stromy. Hlavní údernou sílu protestantů z hnutí
Obsaďme Wall Street tvoří mladí lidé a jejich
rodiny. Stížnosti
a debaty si však
přicházejí vyslechnout
i starší ročníky

Komunita pod stromy. Hlavní údernou sílu protestantů z hnutí Obsaďme Wall Street tvoří mladí lidé a jejich rodiny. Stížnosti a debaty si však přicházejí vyslechnout i starší ročníky Zdroj: Igor Zaruba

Vypadá to jako pouliční stát ve státě. S ochrankou, přísunem teplé stravy, materiální podporou členů komunity. A samozřejmě s mluvčími – řečníky a předřečníky. „Jsme tu proto, abychom skoncovali s výsadami pro bohaté. Abychom upozornili, že co platí pro jedny, neplatí pro druhé. Až sem nás dovedla naše vláda,“ volá do chumlu lidí třicetiletá učitelka Kristen Taylorová. Dav jí aplauduje a opakuje hesla. „Pomozte bezdomovcům. Stejná práva všem. Zdaňte bohaté.“

Hlas ulice

V newyorském parčíku Zuccotti mezi ulicemi Cedar a Liberty Street, na rohu s dolním úsekem Broadwaye, to vře. V komunitě, jež si vyvinula organizační a komunikační pravidla, se koná další pokojná demonstrace proti bankéřům a politikům, kteří ruinují americkou společnost. „Novým prvkem jsou školáci, otevřou se jim oči,“ líčí kolega Taylorové Tim Franzen.
Na středním Manhattanu, před sídlem Gotham Bank of New York, se v tu chvíli shromažďují stavební dělníci. „Padejte domů, vy, co určujete, jak máme žít. Zašlapáváte nás do země,“ halekají při marši na rohu 30. západní.

Policie ve „Velkém jablku“ je ve střehu. Je teprve poledne, a den může být ještě pořádně dlouhý a perný. Podobně to vidí strážci pořádku v dalších amerických a světových velkoměstech, kam se vlna nepokojů mezitím přelila.

Tanec na mostě

Co vůbec nutí občany k tomu, že se vydávají na náměstí a mítinky? Odpověď je prostá: strach, že stav, do něhož finanční kruhy tu či onu ekonomiku dovedly, postihne její nejslabší skupiny. Svět vrší dluhy – a dost možná právě kvůli nim nebude na podporu těch, kdo ji potřebují.
Obsaďme Wall Street, zní místní motto. Děje se tak od poloviny září. Ještě před pár týdny byli aktivisté médiím leda pro smích. „Roztříštěné a vzdušné hnutí oprávněně naštvaných mladých lidí, kteří se omylem utábořili na dolním Manhattanu,“ napsaly například New York Times.
Smích je přešel v okamžiku, kdy se nespokojenci vydali na Brooklynský most. Sedm stovek jich skončilo v celách předběžného zadržení. Z akce se stalo celonárodní téma.

Děkuji, pane

Do Zuccotti Parku zamířili prominenti: filmař Michael Moore či herečka Susan Sarandonová. Hesla o tom, co, kdy, kde a proč, začala plnit Facebook a Twitter. Vyšel čtyřstránkový antideník The Occupied Wall Street Journal. „Revoluce začíná doma,“ píší redaktoři. Číslo z osmého října nabízí úvodník s názvem Nejdůležitější věc na světě, jíž se myslí demokracie, básničku na adresu nejmenovaného finančníka (Moneyman) a varování, že rebelie hned tak neskončí. Uvnitř se nachází sbírka názorů a časová osa, kdo se kde letos vzbouřil. „Díky za noviny,“ odpovídám roznašečce na Šesté avenue. „Ne, pane, já děkuji vám,“ odtuší slečna.

Dole na Manhattanu pokračují protesty. „Ježíš by s nenažraností firem nesouhlasil,“ zní jeden z ručně psaných nápisů na kartonovém papíře. „Banko of America, vrať mi můj dům,“ žádá další. Do mluveného slova zní klapot kopyt policejního koně.

Odměny na Wall StreetOdměny na Wall Street|OSC (Newyorsky statni kontrolni urad)

Sólo pro býka

Převažuje vzdor. Méně jasno už panuje v tom, co dál. „Mám toho plné zuby, ale jinak… Co s tím? Když už nic, tak alespoň ukažme na to, jak se rozevírají sociální nůžky,“ přiznává dredař Jonas. „Asi není normální, když mají studenti po promoci dluh skoro sto tisíc dolarů a šance na sehnání dobře placeného místa je čím dál menší, ne?“ dodává. „Tak, tak,“ souhlasí další.
O něco níže, v jindy rušné zóně kolem burzy, se diví u zátarasů Japonci. Opodál kouří zaměstnanci banky. Policisté si krátí čas povídáním s kolemjdoucím. „Bude se dnes něco dít?“ přemýšlejí s ohledem na bitky předešlých dní. Ještě nížeji, u Battery Parku, voní jídlo. Boje neboje, jíst se musí. Zpoza bariér vykukuje Charging Bull, býčí symbol finančního okrsku a rostoucích trhů. Vítám to. Pořizuji si fotku celé sochy, poprvé bez fronty a čekání na příležitost. Demonstranti nejsou vidět.
Zatím.

Drama zažila jen Itálie

Sobotní celosvětové demonstrace, jichž se na protest proti cynismu finančního světa a chování politiků zúčastnily statisíce lidí, proběhly většinou klidně a bez incidentů. Výjimkou byla Itálie, kde se římský pochod stotisícového davu zvrhl v násilnou bitvu s policií. Rozzuření demonstranti zapalovali auta, rozbíjeli výlohy a ničili banky a luxusní hotely. Hlasité protesty se odehrály také v Londýně či Frankfurtu nad Mohanem, naopak v Asii měla výzva organizátorů akce jen velmi malou odezvu. V centru Prahy protestovalo proti současné politické situaci v České republice i v zahraničí zhruba 200 až 300 lidí. Pořadatelé akce Jednotně za změnu světa (United for Globalchange) uvedli, že se demonstrace uskutečnily v téměř tisícovce měst.

New York
Od našeho zpravodaje

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.