Anonymous: Nejsme teroristé. Jen demonstrujeme ve virtuálním prostoru

Anonymous

Anonymous Zdroj: profimedia.cz

S mluvčím iniciativy Anonymous, který si přál být uváděn veřejně jen jako „Pan Paraplíčko“, jsem se sešel v pražské pizzerii. K rozhovoru jsme se však museli přesunout jinam – v prvním podniku prý hrozilo riziko policejního odposlechu. Focení hacker striktně odmítl. V nedaleké čajovně nás už čekali – do věci zjevně zasvěcený „čajovník“ nás s konspirativním výrazem usadil do odlehlého salonku a anonymní rozhovor s aktivistou hnutí Anonymous, kteří sami sebe označují jako „anoni“, mohl začít.

* E15: Jak jste se stal „anonem“?

To vám neřeknu, to by nebylo anonymní.

* E15: Když se přihlásím na nějakou stránku anonů, stávám se tím členem hnutí?

Může to tak začít, nebo taky ne. Možností je spousta. Ale taky jde o to, že pokud se někde zapojíte do diskuze, vůbec to nemusí znamenat, že se stáváte anonem. Spíš jde o vaše nastavení, jak je vám „naše kultura“ blízká, jestli se v rámci kolektivního vědomí budete anonem cítit. Anonymous nemají žádná definovaná pravidla ani program. Jejich aktivita vyplývá jen z konsenzu nějaké skupiny lidí.

* E15: Ale když není žádná struktura ani program, jak a kdo uvedený konsenzus posoudí?

Je dán tím, že anoni prostě konají. Všemi směry a zejména v rámci malých buněk. Někdo ohlásí nějakou akci, a komu se chystaná operace líbí, tak se do ní zapojí. Konsenzus je vždy u jednoho projektu, a podle toho, jakou má podporu, je úspěšný. Nikdy to není nějaký globální konsenzus. Anony spojuje snad jen to, že se hlásí k webu 4chan.org, kde první anoni vznikli.

* E15: Stále mi přijde trochu nejasné, jak to funguje… Přece obvykle, když se do diskuze zapojí dvacet lidí, tak je to devatenáct různých názorů?

Spektrum toho, co anoni dělají, je hrozně široké, není to žádné sledování jedné myšlenky. To jen média prezentují takový obraz, jako by šlo o hnutí proti ACTA. Ve skutečnosti aktivity sahají od různých vtípků, takzvaných pranks, přes diskuze o technice a umění až po zahlcování škodlivých webů (takzvaný ddos). Funguje to přirozeně tak, že se lidi sdružují s těmi, s nimiž sdílejí podobný názor. Tak ke konsenzu může dojít. Mimochodem je vcelku běžné, že se někteří lidé v téže době vyskytují ve více skupinách a v každé zastávají jiný názor.

* E15: Počkejte, vám anonům nevadí, když někdo zastává dvě protichůdné myšlenky?

Vůbec ne. Víte, ono jde spíše než o nějaké spolkování o sdružování osobností, které ovšem pro různé situace mohou zaujmout různé role. Když má třeba někdo k jednomu problému rozpracované dvě různorodé interpretace, může to být pro ostatní diskutéry naopak inspirující. Pokud si přečtou výměnu názorů dvou rolí jedné osoby, tak jim to může pomoci s tím, s čím se sami v sobě potýkají.

* E15: To, jak to funguje na vašich diskuzních stránkách, vám vaši nepřátelé asi nevyčítají. Nezasvěceným lidem spíš vadí, že jste hackeři a digitální teroristé…

Jenže to převážně nejsme. Určitě se nedá říci, že to převládá. Samozřejmě že jsou někteří Anonymous, kteří si na hackerství budují svůj imige, ale obecně se dá říci, že je to prostě alternativní internetová kultura. Mem kultura.

* E15: A čím se tahle „mem kultura“ definuje?

Mem je cosi jako základní jednotka kulturního porozumění. Mohou to být obrázky, animace, citace z knížek, počítačových her, filmů a spousta dalších věcí. Některé vzniknou z aktuálního tématu – třeba obrázek Baracka Obamy, který se mračí a je pod ním uvedeno: Not bad. Může to být tedy cokoli, do každého memu ale tvůrce vkládá něco, co by mělo být odprezentováno a co má šanci být dál rozvíjeno. Často je podtext ironický, vtipný, protože díky vtipu se takový mem nejlépe šíří. A o to šíření a další přetváření jde především.

* E15: Že by se přece jen na něčem všichni Anonymous shodli?

Shodli a neshodli. Ono těch definicí mem kultury je víc a každá je naroubovaná na konkrétní komunitu. I v tomhle je to velmi různorodé.

AnonymousAnonymous|Bretislav Kovarik

* E15: Říkáte, že digitální terorismus není podstatou Anonymous. A co jsou potom vaše nejčastější akce, tedy takzvané ddosy, tedy zablokování stránek?

To není terorismus, ale prostě demonstrace ve virtuálním prostoru. Neliší se to od toho, když někdo demonstruje na náměstí proti zvyšování cen. Nicméně já nemůžu popřít, že mezi Anonymous jsou i hackeři. Pronikli i do důležitých firem. Hackeři byli i na začátku zveřejnění nacistů a pedofilů. I mezi českými Anonymous jsou hoši, kteří si poradí třeba i s vládními stránkami a proniknou na zabezpečené weby. Jen se nedá říci, že Anonymous jsou především hackeři.

* E15: Jak se takový ddos dělá?

Není to nic těžkého. Na to jsou prográmky, například LOIC, HOIC nebo BOIC, které se dají stáhnout na určitých serverech. Stáhne se to do počítače, zacílí na nějaký web – a na ten potom přicházejí nové a nové žádosti, takže se stránka přetíží a spadne. Tento způsob útoku je v podstatě velmi primitivní, a tak se do něj zapojují hlavně nováčci.

* E15: Na diskuzi na anon stránkách může přijít kdokoli. Není tu riziko, že tam přijde spousta provokatérů?

Tohle riziko samozřejmě existuje a je velké. Na webu není přece nikdy jasné, kdo je kdo. Proto Anonymous říkají: Především si chraňte své soukromí. Ideálně nemějte Facebook, a pokud ho máte, nepoužívejte ho pro anon aktivity. Nepropojujte mezi sebou informace z různých stránek, aby si vás nemohli vygooglit a proklepnout. Samozřejmě i mezi anony jsou lidé, kteří se toho nedrží, a pak je dostanou velmi snadno. Opravdu není možné dělat anon aktivity pod svým občanským jménem.

* E15: A co když na anon stránky přijde třeba nějaký extremista a začne vyzývat třeba k pogromu proti Romům? Nemohou se pak anoni zvrhnout tímto směrem?

Na anon stránky chodí jiné typy lidí. Ale máte pravdu, stát se to může. Pak ale záleží na tom, jestli se toho chytne víc lidí. Tohle se nedá vyloučit. Většina anonkomunity ale vnímá, že útočit proti menšině znamená útočit proti příznaku. A ne proti skutečné příčině problémů. A tak myslím, že by se nedali zlákat.

* E15: Anoni zaútočili proti nacistům, proti korporacím, u nás třeba proti ODS. Jak to, že třeba nikdo neútočí proti komunistům?

Možná že se objeví skupina anonů, kteří zjistí zločinné komunistické spiknutí a pak třeba „ddosují“ KSČM. Ale éra komunismu je passé, znepokojující jsou spíš pravicové tendence. Bojuje se proti tomu, co je aktuální.

* E15: Mám dojem, že Anonymous hodně předpokládají, že jejich příznivci jsou dobří. To ale nemusí být pravda…

Nemusí. Někteří Anonymous se mohou lehce ocitnout i – jak praví Hvězdné války – na temné straně. Ale tím, že Anonymous nemají pevnou strukturu, je vždy naděje na ozdravení. Anonymous se totiž navzájem požírají. V těch diskuzích je to znát – když přijde nováček a začne šířit nějaké výzvy k tvrdému hackování nebo k nějakým pochybným činům – druzí ho obvykle odmítnou a vyženou. To je častá situace.

* E15: S ostatními anony se znáte hlavně přes web. Kolik anonů jste ale potkal osobně?

Nevím, nepočítám a neřekl bych.

* E15: A co Pirátská strana, nejste její frakcí?

Piráti tak jako my bojují proti cenzuře. Takže to jsou spojenci, ale jejich frakcí nejsme. Spíše – obrazně řečeno – jsou oni frakcí světových Anonymous.

* E15: Aktivity „pirátů“ i Anonymous mnozí odsuzují, protože podle jejich názoru útočí na autorská práva, čímž poškozují ty, co se živí uměním a duševní prací…

Nemohu mluvit za piráty a v tomhle ani za Anonymous. Můj soukromý názor je, že jsou tu příliš dlouhé lhůty, než autorská práva vyprší. A hlavně neprofitují z toho autoři, ale distributoři, obchodníci a hlavně kolektivní správci, jako je OSA, IFPI, Intergram, Dilia a další. Autorská práva není třeba zrušit, ale změnit. Aby kultura mohla svobodně fungovat.

* E15: Stránky české odbočky IFPI Anonymous nedávno zablokovali. Stejně jako stránky Intergramu. Je tedy jasné, že se anonům praxe těchto organizací nelíbí. Čím by ale měla být nahrazena?

To my neříkáme, nemáme k tomu mandát ani zodpovědnost. My jen protestujeme proti tomu, co je špatně. Ten, kdo chce prosadit, že něco by mělo být nahrazeno něčím jiným, nesmí být anonymní. Zvednout se a bojovat za něco tedy musí někdo jiný.

* E15: Takže vy máte jen negativní program?

Nemůžeme mít pozitivní program, protože Anonymous nemají společné stanovisko. Jako jedinci ale samozřejmě asi každý nějakou představu máme.

* E15: Aktivity Anonymous jsou spojeny hlavně s internetem. Ale co akce v reálném světě?

Ve světovém měřítku řada akcí anonů ovlivnila i reálné dění. A bude tomu tak i u nás – skupina anonů například organizuje na konec dubna okupační stávku, něco podobného, jako se uskutečnilo na Wall Street.

* E15: A co se dá v Česku podobným způsobem okupovat?

Nejde o to co, ale za co se bude okupovat. Za lidskost, aby se lidé chovali jako homo sapiens a ne jako kalkulačky.

* E15: Tedy to nebude proti vládě? Nebo korporacím?

Někdo to bude mít tak, někdo onak. To záleží na konkrétních účastnících. Anonymous neradí, jak to brát, jen informují o chystané akci. Já v tom navíc přímo nefiguruji, takže nemohu říci víc.

* E15: Jsou Anonymous hnutím pod třicet?

Faktem je, že generace mezi patnáctým a třicátým rokem je do toho zažraná nejvíce. Taky proto, že se v prostředí internetu pohybuje paradoxně nejdéle a zná všechna jeho zákoutí. Ale není to přímo generační záležitost. Znám třeba několik anonů, kteří jsou nadšení padesátiletí staříci. Oprášili svůj aktivismus z dob minulých a těší je, že můžou zase něco provádět.

Akce bezhlavého hada

„Nelze uříznout hlavu bezhlavému hadovi,“ říkají o svém hnutí členové Anonymous. „Anoni“ nemají šéfy, pevnou strukturu, za celé hnutí nemá nikdo právo mluvit. Přesto se Anonymous úspěšně rozvíjejí, v celosvětovém měřítku mají za sebou už i velmi spektakulární a citelné akce. Annoni například uaútočili proti scientologům, zveřejnili německé neonacisty, dali na web databázi uživatelů dětské pornografie a dokonce i zahájili boj proti drogové mafii. V Mexiku tento útok podráždil narkobarony natolik, že několik aktivistů z řad Anonymous zavraždili. V době íránských prezidentských voleb Anonymous pomáhali tamější straně zelených komunikovat se světem.

2978097:normal690:true:true

Velký zlom nastal předminulý rok kvůli WikiLeaks, kdy v rámci Operace odveta byla shozena řada stránek typu Visa, PayPal, proniklo se do NATO a podobně.

Následovaly Operace Malajsie, Operace Egypt a podobně. Anonymous se také aktivně podíleli na arabském jaru, kde umožňovali komunikaci a undergroundu

pomáhali šířit zprávy o jeho situaci. I česká odbočka už o sobě dala vědět. Anonymous například zablokovali weby české pobočky IFPI (Mezinárodní federace hudebního průmyslu) a internetovou stránku autorské organizace Intergram, zveřejnili databázi osobních údajů vlivných členů ODS. Nic z toho velkou škodu nezpůsobilo, Anonymous však tím dali dostatečně najevo, že mají své aktivní příznivce i v České republice. A bude prý hůř – čeští „anoni“ slibují, že na internetu citelně zasáhnou proti korupci ve státní správě a chystají i okupační akce po vzoru známé okupace Wall Street americkými občanskými organizacemi.