Babiš dostal sám sebe do izolace, koaličního partnera by si mohl vytvořit, říká politolog

Andrej Babiš komentuje výsledky prezidentských voleb (28. 1. 2023)

Andrej Babiš komentuje výsledky prezidentských voleb (28. 1. 2023) Zdroj: E15 Miroslav Belančin

Hlasy pro Andreje Babiše se nerovnají hlasům pro hnutí ANO, hodnotí výsledek voleb politolog Pavel Šaradín. „Opozice není jednolitý celek: jsou tam liberálové, levicově orientovaní voliči, ale také středoví nebo i pravicoví,“ říká v rozhovoru pro Info.cz.

Základní otázka zní takto: jaké jsou vyhlídky Andreje Babiše v české politice po prohraných prezidentských volbách?

Myslím, že v zásadě zůstávají stále stejné. A to z jednoho prostého důvodu: byť jde o jeho největší a zásadní porážku, není ani zdaleka první. Ale hlavně – když procházím českou politickou krajinu, myslím si, že má ještě pořád dostatečný prostor na to být silnou opozicí. Ostatně on sám prohlásil, že by se chtěl pokusit vyhrát volby v roce 2025 a stát se znovu premiérem.

Navíc je evidentní, že se bude snažit rozkládat vládu Petra Fialy během jejího celého funkčního období. Po prezidentských volbách se mu určitě otevírá prostor k tomu, aby přitáhl voliče, kteří jsou s vládou nespokojení. A pokud se podíváme na některé jiné země, typicky mohu zmínit třeba Itálii, tak tam ty pády a vzestupy například Silvia Berlusconiho mohou být pro Babiše inspirací.

Faktem je, že v prvním kole prezidentských voleb získal dva miliony hlasů, což je o půl milionu víc, než kolik bralo hnutí ANO v posledních sněmovních volbách, a ve druhém kole k tomu přidal ještě dalších 400 tisíc hlasů. Je tedy otázka, zda má hnutí ANO potenciál vyluxovat všechny hlasy těch, kteří budou vůči vládě v opozici.

To nemá – hlasy pro Andreje Babiše se nerovnají hlasům pro hnutí ANO. Tady šlo skutečně o volbu mezi dvěma konkrétními kandidáty. Pro některé voliče mohlo být motivací volit proti, nechtěli na Hradě toho druhého. Třeba u Pavla to byla čtvrtina všech hlasů, které dostal ve druhém kole. Takový typ voličů ve sněmovních volbách nemusí existovat.

V tomto ohledu udělal velice důležitý krok Tomio Okamura, který se od Babiše distancoval a uchoval si tak šanci pro svébytnou samostatnou SPD. Po ČSSD a KSČM má Babiš spadeno na tento subjekt. Současně platí, a známe to i z minulých let, že zaznamenáme řadu pokusů o vznik nových stran, které nechtějí Babiše ani vládu. Platí rovněž, že je Andrej Babiš nepřijatelný asi pro šedesát procent lidí. Mluvčím celé opozice není a nebude.

Opozice není jednolitý celek: jsou tam liberálové, levicově orientovaní voliči, ale také středoví nebo i pravicoví. Takže úspěch by pro Babiše byl, pokud by si dokázal urvat víc než v minulých sněmovních volbách. Výrazně nad třicet procent ale hnutí ANO směřovat nebude.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!