Bez brzdění ze strany ČNB by inflace narostla mnohem víc, říká šéf měnové sekce Petr Král

Petr Král, ředitel měnové sekce v ČNB

Petr Král, ředitel měnové sekce v ČNB Zdroj: Dominik Kučera

Na razantnější snížení inflace si budeme muset počkat až do příštího roku, říká ředitel měnové sekce České národní banky Petr Král. V rozhovoru pro deník E15 rozebírá zatím poslední čísla o vývoji spotřebitelských cen. Probírá i scénář, co by se dělo, kdyby centrální banka loni nezačala se zpřísňováním měnové politiky v podobě razantního zvyšování úrokových sazeb. Inflace by v takovém případě dosahovala podle analýzy ČNB 27 procent namísto červnových 17,2 procenta. „A kurz by byl kvůli mnohem menšímu úrokovému diferenciálu vůči eurozóně slabší v řádu několika korun a byl by někde poblíž 30 korun za euro,“ říká Král.

V rozhovoru se Petr Král vyjadřuje také k názorům ekonoma Jana Švejnara na měnovou politiku. „Jde o velice minoritní názor, který podle mě není podložený žádnou robustní, všeobecně uznávanou teoretickou nebo empirickou analýzou,“ konstatuje.

Co poslední údaje o spotřebitelských cenách naznačují ohledně dalšího možného vývoje inflace?

Bohužel cenový růst pokračuje ve zrychlování. Je tomu tak již od loňského července, kdy každý měsíc je inflace v meziročním vyjádření vyšší, než byla v měsíci předtím. A teď jsme viděli skok ze 16 procent v květnu na 17,2 procenta v červnu. To znamená, že se inflace už před časem dostala do hodnot, které jsou dlouhodobě neakceptovatelné a bezprecedentní.

Očima guvernéra: ECB míří do slepé uličky, tvrdí Jiří Rusnok

Video placeholde
• Videohub

Bohužel k těm dlouhodobě silným domácím nabídkovým i poptávkovým tlakům dorazila s loňskou energetickou krizí a s válkou na Ukrajině skutečně masivní inflační vlna ze zahraničí, která postupně prosakuje do cen pohonných hmot, do cen energií spojených s bydlením a do celého výrobního řetězce. A tahle kombinace faktorů zavdává příčinu k tomu očekávat, že zrychlování cenového růstu bude ještě pár měsíců pokračovat.

Vrchol inflace může být až někde okolo 20 procent na přelomu léta a podzimu, kdy dopad letošních inflačních faktorů ze zahraničí vyvrcholí a započne postupné ochlazování domácí části inflace.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!