Bohuslav Sobotka: Chci, abychom se v koalici hádali co nejméně

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: Anna Vackova E15

Z pohledu občanů je určitě lepší, pokud jim vláda peníze zbytečně nebere a soustředí se na ty, kdo okrádají stát, říká premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. O zvýšení platů policistů a hasičů nad už schválená tři a půl procenta může být podle něj řeč jen v případě, že ministr vnitra nalezne úspory. Co se týče vztahů EU a Ruska, nechce spuštění nové železné opony.

E15: Podle průzkumu CVVM si vláda stojí v očích veřejnosti relativně dobře, lidé jsou kritičtější k jejím komunikačním schopnostem. Jak hodnotíte první čtyři měsíce u moci?

Jsem rád, že se nám alespoň zčásti daří vracet důvěru lidí ve fungování vlády a v politiku. Nicméně musíme velmi energicky pracovat na tom, abychom plnili program, na němž se koalice dohodla. Snažíme se zprůchodnit výstavbu dopravní infrastruktury, získávat nové investory pro Českou republiku. Měníme některé nespravedlivé reformy prosazené za Topolánkovy a Nečasovy exekutivy, rušíme poplatky ve zdravotnictví a zavádíme vyšší valorizace penzí. Dáváme do pořádku fungování úřadů včetně toho, že odsekáváme různé penězovody, které prodražovaly chod státu. Týká se to například outsourcingu. A měníme vnímání země v rámci Evropské unie. Musíme mít lepší vyjednávací možnosti, což se nám, myslím, daří.

E15: Co zlepšení komunikace?

Doufám, že se nám bude dařit vysvětlovat a komunikovat všechna důležitá rozhodnutí. I když máme za sebou jen čtyři měsíce, už jsme podstatné kroky podnikli. Mimo jiné to bylo prodloužení pronájmu nadzvukových letounů Gripen, což bylo vzhledem k současné mezinárodní situaci jistě správné. Také jsme odmítli poskytnout státní záruku na výstavbu nových bloků v Temelíně, protože by se v tom navrženém ekonomickém modelu jednoznačně nevyplatila. Co se týče debaty uvnitř koalice, snažím se o to, abychom se pokud možno hádali co nejméně a soustředili síly na pozitivní cíle.

V koalici existuje shoda, že by český eurokomisař měl mít ekonomické portfolio. Mohlo by jít o průmysl, dopravu, vnitřní trh EU Vláda musí rozhodnout během léta


E15: Dnes se znovu sejde koaliční rada. Diskutovat by měla o návrhu vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) na obnovení poplatku za pobyt v nemocnici. Skutečně si nedokážete představit nějaký kompromis, když je pro obnovení tohoto poplatku i KDU-ČSL?

Koaliční smlouvu jsme vyjednali jako kompromis, i sociální demokracie musela ustoupit z některých svých priorit. Například u nejvyšších příjmových kategorií jsme chtěli mnohem vyšší daňovou progresi. Chtěli jsme pětiprocentní nebo i nulovou DPH na léky. Přestože je výsledkem dohod desetiprocentní sazba, ČSSD to nechce zpochybňovat. Čili je třeba si uvědomit, že smlouva byla uzavírána na základě vzájemných ústupků, jak už to ostatně v koalicích chodí, a není možné ji zpětně zpochybňovat.

E15: Takže přes obnovení poplatků nejede vlak.

Dohodli jsme se, že je neobnovíme. I proto, že ANO mělo ve svém volebním programu zrušení všech zdravotnických poplatků pro seniory. Pokud si uvědomíme, že v nemocnicích tyto poplatky z 80 procent hradili právě oni, tak by nedávalo žádný smysl je pro zbytek občanů ponechávat. Vedlo by to jen k nesmyslné administrativě a dalším nespravedlnostem. Stejně tak nevidíme důvod, proč zachovávat druhý penzijní pilíř, který je neúspěšný. Cesta vpřed vede přes posílení třetího pilíře. Na tom se sociální demokracie shoduje i s KDU-ČSL. Na druhé straně se mohou objevit věci, na něž jsme v koaliční smlouvě nemysleli. Pak se určitě budeme muset domlouvat. U těch už dohodnutých témat k tomu ale důvod není.

E15: Lze to chápat i tak, že odmítnutím Babišových návrhů ho ČSSD může dotlačit k souhlasu se zvýšením firemních daní nebo zavedením speciální daně pro banky?

V polovině volebního období k zavedení těchto opatření dojít může. Respektuji ale dohodu, že se nejprve pokusíme ucpat všechny díry v daňovém systému tak, aby ti, kteří mají daně platit, je platili. To je správná cesta a sociální demokracie ji podporuje i vzhledem k tomu, že její součástí bude realizace našich dřívějších návrhů, které se podařilo prosadit až teď. Mám na mysli novou generaci registračních pokladen, prokazování původu majetku a další opatření proti daňovým únikům, která jsou velmi úspěšná na Slovensku. Ta lze velmi levně a rychle zkopírovat tak, aby přinášela miliardy korun na vyšším výběru zejména DPH a spotřební daně.

E15: Z vašeho pohledu je tedy otázka, kde vzít na splnění všech koaličních slibů peníze, vyřešena.

Z pohledu občanů je určitě lepší, pokud jim vláda peníze zbytečně nebere a soustředí se na ty, kdo stát okrádají. Tady máme obrovské pole působnosti. Zaprvé jsou to předražené veřejné zakázky a různé outsourcingy, kde můžeme nalézt zajímavé úspory. A zaútočíme na ty, kdo neplatí daně. Byl bych velmi rád, kdybychom podpořili hospodářský růst. Součástí tohoto úsilí by mělo být takové chování vlády, které bude umožňovat občanům, aby se mohli více zapojit do ekonomiky. Například tím, že budou více utrácet. Myslím, že máme velkou šanci dosáhnout toho, aby česká ekonomika rostla v příštím roce rychleji než o dvě procenta HDP. I tím, že se vláda snaží občany nestrašit a spíše podporuje jejich pozitivní očekávání.

E15: Odbory vládu chválí za to, že s nimi už nyní diskutuje o státním rozpočtu na příští rok. V návrhu jim ale chybí finance na podporu ekonomického růstu a na posílení zaměstnanosti.

V první fázi jednání o rozpočtu jsme vyřešili tři důležité problémy. Zvýšili jsme platby za státní pojištěnce, valorizace penzí a mzdy zaměstnanců veřejného sektoru. Ty zbylé finanční zdroje, které budeme rozdělovat v další fázi jednání, chceme soustředit právě na prorůstová opatření a investice. O tom budeme diskutovat během prázdnin. Takže souhlasím, že státní finance musí obsahovat prorůstové linie, což se ale bude týkat zejména roku 2016. Zásadním problémem je absolutní nepřipravenost velkých dopravních staveb, což je smutné dědictví po minulé vládě. Nejprve musíme změnit řadu zákonů.

E15: Mzdové výdaje jsou jednou z největších zátěží veřejných rozpočtů. Není rozhodnutí o růstu platů státních zaměstnanců o tři a půl procenta příliš uspěchané? Co přidávat až z peněz, které by vláda ušetřila zeštíhlením úřadů?

Je potřeba se podívat na strukturu státních zaměstnanců. Vláda se nechystá propouštět policisty nebo hasiče. A ani učitele, protože na základních školách nabíhají silnější ročníky. Čili jediné možné úspory jsou v oblasti administrativní podpory ministerstev. Myslím si ale, že v okamžiku, kdy začne platit zákon o státní službě a zvýší se nároky na vzdělávání zaměstnanců veřejného sektoru, je férové zlepšit jejich odměňování. Snažíme se, aby plnění našich cílů bylo uměřené. Je tady jasný imperativ v podobě tříprocentního deficitu veřejných rozpočtů, který v příštím roce nechceme překročit. Zejména v situaci, kdy na základě doporučení Evropské komise bude s Českou republikou ukončeno řízení o nadměrném deficitu, což by se mělo pozitivně odrazit na ratingu země.

E15: Dostanou policisté a hasiči přidáno nad schválená tři a půl procenta?

Určitě bych se tomu nebránil, protože jim minulá vláda mzdy snížila o deset procent. Záleží na ministrovi vnitra, zda nalezne rezervy uvnitř svého rezortu.

E15: Kdy oznámíte jméno kandidáta na českého eurokomisaře? A jaký rezort byste si pro něj představoval?

V koalici existuje shoda na tom, že by to mělo být ekonomické portfolio. Mohlo by jít o průmysl, dopravu, vnitřní trh EU nebo digitální ekonomiku. Myslím si, že ČSSD je tam schopna nabídnout kvalifikovaného kandidáta v osobě Pavla Mertlíka. O českém eurokomisaři bude muset vláda rozhodnout během léta, možná až na konci prázdnin. Půjde o to, jak rychle se bude v EU vyvíjet diskuze o budoucím šéfovi Evropské komise. V tuto chvíli má největší podporu pan Juncker. Musíme počkat, zda se za něj v Evropském parlamentu postaví lidovecká frakce a zda se mu podaří získat na svoji stranu většinu premiérů osmadvacítky. Samozřejmě s ním budeme chtít mluvit o jeho prioritách například v oblasti průmyslové a energetické politiky a také o portfoliu českého eurokomisaře.

E15: Je skutečně reálné, že by českým eurokomisařem mohl být někdo mimo koalici? Vy i Andrej Babiš jste nevylučovali nominaci Luďka Niedermayera z TOP 09.

Je tradicí, že eurokomisaře jmenuje vláda a že je to kandidát některé z vládních stran. To ale nebrání tomu, abychom tuto otázku diskutovali i s opozičními stranami. Už jsem zahájil rozhovory s jejich předsedy, zajímají mě jejich představy o portfoliu a eventuálně i o konkrétní osobě.

E15: V reakci na slova amerického prezidenta Baracka Obamy jste odmítl posílení vojenské přítomnosti NATO v Evropě. Proč?

Situaci v souvislosti s krizí na Ukrajině pravidelně vyhodnocujeme. Nevidím bezpečnostní důvody pro dlouhodobější pobyt jednotek americké armády na našem území. Rozumím tomu, že Polsko nebo Pobaltí volají po tom, aby se na jejich teritoriu NATO více angažovalo. Česká republika ale mezi takové země nepatří, protože to v našem bezpečnostním kontextu nepokládáme za rozumné a užitečné. A po pravdě řečeno nám to ani nikdo nenavrhuje a nežádá to po nás. Nechtěl bych, aby se v Evropě spustila nějaká nová železná opona mezi EU a Ruskem. Samozřejmě musí být přiměřená reakce na to, co se stalo na Krymu. Na druhé straně nechci trvalou politickou a hospodářskou roztržku mezi Bruselem a Moskvou, protože se navzájem ekonomicky silně potřebují. Možnost dialogu mezi nimi nesmí do budoucna zmizet.

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka (42) Vstoupil do ČSSD v roce 1989 v osmnácti letech. Pomáhal obnovovat činnost strany a založil Mladé sociální demokraty. Vystudoval práva na brněnské Masarykově univerzitě, k praxi se však nikdy nedostal. V roce 1996 byl poprvé zvolen poslancem. V letech 2002 až 2006 byl ministrem financí. ČSSD vede od roku 2011. Je ženatý, má dva syny.