Bohuslav Sobotka: Žádný populistický program si nemůžeme dovolit

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: E15 Anna Vackova

Sociální demokracie má před sebou volební sjezd, nynější šéf ČSSD Bohuslav Sobotka je jediným kandidátem na místo předsedy strany. Více než šesti stům delegátů, kteří přijedou 15. března do Ostravy, chce důrazně připomenout, že rok 2014 je historickou výzvou. „Čekají nás čtvery volby a po osmi letech v opozici máme ambici stát se nejsilnější vládní stranou,“ říká.

* E15: Co řeknete na sjezdu spolustraníkům?

Že nás čeká ještě hodně práce. Musíme dokončit realistický program. Myslím, že lidé od nás neočekávají, že jim budeme před volbami 2014 vyprávět nějaké pohádky o tom, jak to všechno bude jednoduché, jak stačí vhodit do volební urny lístek ČSSD a bude ráj na zemi. Nebo minimálně v České republice. Pokud budeme chtít situaci v naší zemi skutečně změnit, čeká nás ve vládě perná práce. Možná i o tom budu na sjezdu mluvit.

* E15: Takže motivační řeč.

Určitě to nebude projev z nějakého historického semináře. I když ČSSD má bohatou historii – v letošním roce oslavíme 135 let –, tak chci na sjezdu mluvit o budoucnosti.

* E15: Nepovede třeba některé delegáty do minulosti fakt, že se na sjezdu objeví nová hlava státu, exšéf ČSSD Miloš Zeman?

Je logické, že se objeví, pozval jsem ho vzápětí po zvolení. A bude logické, že se objeví i z jiného důvodu: sociální demokracie ho pro druhé kolo prezidentské volby podpořila, a velká část voličů, kteří v prvním kole volili Jiřího Dienstbiera, pomohla ve druhém kole k vítězství Miloši Zemanovi. Nevím, jak silné budou „kroužky historiků“ na sjezdu, ale co vím jistě – naše voliče to vůbec nezajímá.

* E15: Neměla by ČSSD přece jenom diskutovat o tom, jak se postaví k zemanovcům?

Sociální demokracie se musí plně soustředit na několik jednoduchých úkolů. Vyhrát příští volby, nastartovat hospodářský růst, zmodernizovat zemi, napravit chyby v reformách, které se staly za Nečasovy a Topolánkovy vlády. I s tímto vědomím jsem po prvním kole prezidentské volby doporučil vedení ČSSD, abychom podpořili Miloše Zemana. Jsem přesvědčený, že toto stanovisko vedení strany umožní překonat trauma, které sociální demokracie s sebou vleče už deset let, od nevydařené prezidentské volby v roce 2003. To tehdy málem rozštěpilo a zničilo sociální demokracii. Jsem rád, že jsme tuto prezidentskou volbu zvládli lépe. ČSSD směřuje k volebnímu úspěchu. Když se podíváme na české politické strany, jak jsou rozkládány a rozbíjeny vnitřními spory, pak v porovnání s nimi je na tom sociální demokracie dobře, a nemyslím, že prezidentská volba bude tématem sjezdu v Ostravě.

Po volbách máme dvě možnosti. Buď budeme moci udělat programově blízkou koalici, třeba s lidovci. Anebo bude mít levice výraznou většinu a pak se otevírá možnost k menšinové vládě ČSSD, která by se opírala o nějakou formu dohody s KSČM

* E15: Ale diskuze o tom, co po parlamentních volbách, by možná na místě byla, ne?

Myšlenka, že bychom měli už před volbami vytvářet koalici se zemanovci, v ČSSD nezískala vůbec žádnou podporu. Tudíž se na toto téma nevedla ani žádná širší diskuze. A koalice se domlouvají po volbách.

* E15: No jistě, dá se říct i něco jiného?

Účet se nedělá bez hostinského, tedy voliče.

* E15: Byli by zemanovci případným koaličním partnerem?

Po příštích sněmovních volbách máme dvě možnosti. Buď budeme mít partnery v politickém středu, se kterými budeme moci udělat programově blízkou koalici, na mysli mám třeba lidovce. Anebo bude mít levice, to jest součet hlasů pro ČSSD a KSČM ve sněmovně výraznou většinu a pak se otevírá možnost k menšinové vládě sociální demokracie, která by se opírala o nějakou formu dohody s KSČM. Ta by zůstala mimo vládu, ale mohla by podporovat levicový program sociálnědemokratického kabinetu. To jsou dvě základní varianty, které jsou před námi.

* E15: A co zemanovci?

O mně je myslím známo, že nepovažuji zemanovce za standardní stranu. Velmi mi připomínají Bártova véčka. A jsem přesvědčený, že by je připomínali ještě více, pokud by museli nést vládní odpovědnost.

* E15: Uvažujete o tom, že byste se mohli při sestavování menšinové vlády opřít o podporu komunistů. To vás neodrazuje odpor, na který ČSSD narazila v některých krajích, kde s KSČM složila místní vládu?

Podpora ČSSD ve veřejném mínění po krajských volbách roste. Rozhodně se nesetkáváme s tím, že by nás voliči kritizovali za to, jak jsme si výsledek krajských voleb přečetli a jaké koalice jsme po krajských volbách vytvořili. Lidé nechtěli, aby se na krajích uchytila stejná politika jako na celostátní úrovni a dali to ODS a TOP 09 jasně najevo. Pokud jde o celostátní úroveň, platí v sociální demokracii konsenzus, který se týká interpretace bohumínského usnesení. Nepočítáme s tím, že bychom přizvali KSČM do vlády. Nicméně již několik let vedu v ČSSD diskuzi o modelu menšinové vlády, která by byla postavena na levicové většině ve sněmovně.

* E15: Připusťme, že dolní komoru parlamentu skutečně příští rok ovládne levice. I tak ale zůstává otázka, jestli o menšinovou vládu budou stát ti, které o podporu požádáte.

ČSSD učinila dvojí zkušenost. Za Miloše Zemana jsme měli menšinovou vládu postavenou na dohodě s hlavním ideovým protivníkem ODS. Za Vladimíra Špidly jsme zvolili model vlády řekněme levého středu, ta se ve sněmovně opírala o těsnou většinu. Možnost vytvořit vládu po dohodě s KSČM jsme nevyužili. Teď je otázka, jaké bude rozložení sil v příští sněmovně. Strategickým cílem ČSSD je získat přes třicet procent, a to je podpora, která by nám umožnila mít po volbách strategickou iniciativu.

Nebudu delegátům diktovat, koho mají volit

* E15: Na volebním sjezdu ČSSD nebudete mít na funkci předsedy strany protikandidáta, největší boj se tak nejspíš svede o místa pěti místopředsedů strany. Dal jste najevo, že ve svém novém týmu byste opět chtěl mít Michala Haška a Jiřího Dienstbiera. Proč právě tyto dva?

Ze všech sil se snažím odolat pokušení, abych hypnoticky vnucoval delegátům nějakou představu o novém vedení strany. Pamatuji si z historie ČSSD, a jsem v ní od začátku, že se to nikdy žádnému předsedovi strany nepovedlo. Delegáti vždycky do určité míry vyvažovali, snažili se do vedení zvolit osobnosti, u kterých měli pocit, že straně mohou pomoci v souboji o voliče nebo při hledání nějakého názorového konsenzu uvnitř strany. Pro udržení jednoty ČSSD a udržení jejího tahu na branku je důležité, aby právě tito dva ve vedení strany byli. Michal Hašek proto, že reprezentuje výrazný pilíř sociálnědemokratické politiky, naše zastoupení ve vedení krajů. A Jiří Dienstbier výrazně uspěl v prezidentské volbě. ČSSD může přinést nové voliče z politického středu a z řad nejmladší voličské generace. Tito dva by ve vedení strany rozhodně chybět neměli. Pokud jde o ty ostatní, určitě bych si dokázal představit zbytek silného soudržného týmu. Ale to je na delegátech, věřím, že vyberou dobře. Na sjezdu nemá nikdo nic jisté, ani takzvaní favoriti. Ani kandidáti, kteří nemají protikandidáty.

* E15: Spolupráce s dalšími současnými místopředsedy se neosvědčila, nebyl to soudržný tým?

Jedním z mých hlavních úkolů, které dlouhodobě cítím, je sociální demokracii sjednocovat. Bez toho, aby strana byla schopná táhnout za jeden provaz, pohybovat se jedním jasným směrem, nemá šanci u voličů uspět. Předseda musí jít v tomto směru příkladem. Budu spolupracovat se všemi, kdo budou do vedení strany zvoleni, a proto také odolávám pokušení načlenům strany nějaký ideální Sobotkův tým. To, že neuvádím další jména, neznamená, že si jich nevážím, že nevidím jejich výrazný přínos pro politiku sociální demokracie. To se týká i předsedů našeho senátorského a poslaneckého klubu Jeronýma Tejce a Petra Víchy, kteří na sjezdu nekandidují, a přesto tvoří významnou část vedení ČSSD.

Stínová vláda se hodně změní

* E15: Předpokládám, že po sjezdu se bude měnit stínová vláda. Budou už v ní lidé, kteří by po volbách v roce 2014 skutečně řídili svěřené rezorty?

Hlavní úkol bude zrychlení personální a programové přípravy ČSSD na rok 2014, základem personální přípravy je nová stínová vláda. Počítám, že ji jmenuji v horizontu několika týdnů po sjezdu, povedu o tom uvnitř strany širokou diskuzi. Rád bych představil tým, který už se bude hodně blížit finální sestavě, se kterou by ČSSD šla do reálné vlády po parlamentních volbách. Úkolem stínových ministrů bude mimo jiné připravit plán na prvních devadesát dní ve funkci. Nová vláda se bude muset představit důrazně a okamžitě po sněmovních volbách začít realizovat svůj program. Nemůžeme si dovolit žádnou improvizaci, žádné váhání, žádný amatérismus. Čili chci klást důraz na profesionalitu, na předem připravené personální týmy.

* E15: Vládní tým si na rozdíl od vedení strany můžete vybrat sám, jste si už některými jmény jistý?

V současné stínové vládě určitě dojde ke změnám, budou spíše větší než menší. Jestli se někoho ty změny nedotknou… Například Jan Mládek může počítat s tím, že bude pokračovat i v aktualizované podobě stínové vlády ČSSD. S jeho prací jsem spokojen, ale i tam budeme muset doladit třeba náš plán v daňové oblasti. Teď velmi intenzivně komunikujeme s našimi kolegy ze slovenského Smeru, který se snaží reagovat na rozpočtovou situaci na Slovensku. Náš daňový plán budeme upřesňovat směrem k blížícím se volbám a jeho hlavní autorem by měl být Jan Mládek.

Bohuslav SobotkaBohuslav Sobotka|E15 Anna Vackova

* E15: Co z politiky slovenské vlády je pro vás inspirativní?

Určitě budeme analyzovat jejich kroky jak v oblasti rozpočtových příjmů, tak hospodářského růstu z hlediska dopadu na podnikové prostředí a zaměstnanost. Je známo, že nejsme spokojeni s výší sazeb daně z příjmů právnických osob a budeme uvažovat o změně směrem nahoru. O tom chceme vést i debatu s podnikatelským sektorem. Cílem rozhodně není takové zvýšení sazby, které by nějakým způsobem ohrozilo konkurenceschopnost České republiky. Pokud se ale podíváme na to, co se dnes děje v Evropě, pak průměrná sazba této daně v EU se za poslední léta spíše zvýšila.

* E15: Nástup případné vlády ČSSD by podle vás měl být razantní. Co kromě změny daní a zrušení druhého pilíře důchodové reformy se dá očekávat?

Jsou oblasti, kde logicky bude nutné spěchat. To je právě reakce na stávající podobu druhého pilíře. Zatím to nevypadá, že by přitáhl nějaké velké davy zájemců, a ČSSD už během prvních devadesáti dnů vlády bude podnikat kroky k tomu, abychom ho uzavřeli. Ale počkejme si na výsledky, které budou za první pololetí letošního roku. V první části volebního období primárně soustředíme pozornost na podporu hospodářského růstu. Je evidentní, že bez nastartování hospodářského růstu nebudeme schopni generovat dostatečné daňové zdroje na spravedlivější sociální politiku. Prioritou tak budou opatření na podporu zaměstnanosti a přirozeně také určitá korekce rozpočtové politiky s ohledem na potřebu financovat podporu hospodářského růstu. Například v oblasti stavebnictví nebo aktivní politiky zaměstnanosti.

* E15: Lidé budou od nové vlády očekávat takové změny, které se rychle odrazí v jejich peněženkách. Nepovede to k tomu, že neodoláte slibům v sociální oblasti?

Je logické, že s příchodem nové vlády budou spojena velká očekávání i v sociální oblasti. To, co můžeme slíbit, je, že se budeme velmi starat o výdajovou stranu domácností. Rozhodně je nebudeme zatěžovat tím, že bychom pokračovali ve zvyšování DPH. Velkou pozornost chceme věnovat regulaci cen přirozených monopolů. Tedy regulované části ceny elektrické energie, regulaci cen plynu, regulaci cen vodného a stočného. Tady existuje na straně vlády poměrně velký prostor. Řada nadnárodních firem, které u nás podnikají v monopolní nebo dominantní pozici, je zvyklá inkasovat nadprůměrnou marži. Týká se to například i mobilních operátorů. Takže nákladové nebo výdajové složce domácností by vláda měla věnovat mimořádnou pozornost. Žádný populistický program si ale nemůžeme dovolit.

* E15: Nebudou žádné důchodové a dávkové sliby, jak bývalo před volbami obvyklé?

To, o co stojíme, je postupné zvyšování minimální mzdy. Že se vyplatí pracovat, nemůže být jenom fráze. A pokud to fráze být nemá, tak musí dojít ke zvyšování minimální mzdy. Určitě chceme změnit schéma valorizace penzí tak, aby odrážela vývoj inflace. Ale řešení obrovského deficitu na důchodovém účtu vidím jako jeden z největších úkolů příští vlády v oblasti rozpočtové politiky. Na konci loňského roku činil padesát miliard korun. To je smutný rekord a pro příští vládu to bude znamenat jednu z největších zátěží. Proto také klademe tak velký důraz na zrušení druhého pilíře. Chceme zastavit odliv prostředků z průběžného systému.

Nečasova vláda zeslábla

*

E15: Do parlamentních voleb zbývá více než rok, jak se bude ČSSD chovat v této době ke koaliční vládě?

Vládní koalice zeslábla i ve sněmovně, Senát ztratila už dávno. Je přirozené, že budeme využívat všech možností k zablokování těch kroků vlády, které budeme považovat za nerozumné. To ale neznamená, že bychom plošně vetovali úplně všechno, s čím přijde. Jsme například připraveni vést velmi pragmatickou debatu o ústavní změně, která by měla zamezit zadlužování země. Návrh finanční ústavy budeme chtít aktualizovat, protože se mezitím republika zadlužila natolik, že ten dosavadní není akceptovatelný. A s tím chceme otevřít i zahraničněpolitické téma, a to je členství České republiky ve fiskální unii.

*

E15: Není to poněkud účelové?

Sociální demokracii nikdo nemůže obviňovat, že by nechtěla finanční ústavu. Od samého počátku také podporujeme členství Česka ve fiskální unii. Přičemž jednou z podmínek pro členy fiskální unie je právě zakotvení dluhové brzdy do ústavního systému. Kdyby nedošlo k dohodě o dluhové brzdě v tomto volebním období, tak by tuto legislativní změnu stejně musela prosadit příští sociálnědemokratická vláda. Pokládám za možné dohodnout se s koalicí už během letošního roku na změně finanční ústavy tak, aby prošla ve sněmovně i v Senátu a mohla být schválena ještě před koncem letošního roku. Aby tato debata nevstupovala do ostré fáze volební kampaně v příštím roce.

* E15: Bez souhlasu s finančním paktem by to nešlo?

Povedeme o tom vnitrostranickou debatu a předpokládám, že v horizontu několika týdnů k tomu sociální demokracie sdělí své finální stanovisko.

Bohuslav Sobotka (42)

Když začínal s politikou, ještě mu nebylo ani dvacet let. Jako čerstvý třicátník to dotáhl na ministra financí a místopředsedu vlády. Teď na volebním sjezdu ČSSD bude s nevyšší pravděpodobností znovu zvolen šéfem strany. A pokud na české politické scéně nedojde k dramatické změně, nejspíš se napřesrok usadí v křesle premiéra. Vystudovaný právník vstoupil do sociální demokracie v roce 1989, o rok později zakládal skupinu Mladých sociálních demokratů. Od roku 1996 nepřetržitě zasedá ve sněmovní lavici. Sobotka je ženatý, má dva syny. Baví ho dějiny 15. až 17. století, rád čte českou a světovou sci-fia detektivky.