Boyd A. Davis: V Sillicon Valley patří servery k nejlepšímu byznysu

Boyd A. Davis

Boyd A. Davis Zdroj: Stepan Bruner

Přes rozvoj cloud computingu, tedy přesunu dat a počítačových aplikací na servery na internetu, nejsou obří datová úložiště jedinou cestou do budoucnosti. „Určitě nevzniknou čtyři velké počítače, každý na jednom kontinentu,“ říká viceprezident Intelu Boyd A. Davis s tím, že důležitá data si jejich majitelé vždy raději ochrání sami.

* E15: Intel dříve uvedl, že každý další prodaný chytrý mobilní telefon nebo tablet vytváří potřebu nového serveru. Intel má většinu serverového trhu, jaký zisk tedy máte z tohoto nového technologického odvětví?

Datová centra mají široké využití, které přináší řada zařízení. To se netýká jen chytrých mobilů a tabletů. K internetu jsou připojeny osobní počítače a další zařízení, na něž se vážou různé služby. Všechny tyto trhy stále rostou a to vytváří velký prostor pro infrastrukturu. V tom vidíme skvělou příležitost.

* E15: A jaký zisk konkrétně vám přináší smartphony a tablety?

Když se prodá 600 smartphonů či 120 tabletů, náš trh serverů vzroste o jeden kus. Když se podíváte na tržní příležitosti v Sillicon Valley, tak se ukáže, že servery jsou jedněmi z nejziskovějších výrobků. Z našeho byznysu datových center tvoří deset procent poskytovatelé cloudu. Předpokládáme, že toto číslo se do čtyř až pěti let zdvojnásobí. Nepokoušíme se ale ani počítat, jakým zařízením naše servery poskytují své služby. Osobně si myslím, že se to nedá vypočítat.

* E15: Trh tabletů a chytrých mobilů je stále na vzestupu. Předpokládáte, že podobným tempem poroste i trh pro servery?

Je zde předpoklad, že lidé budou používat stále více služeb, takže by se mohlo zdát, že časem bude jeden server stačit pro méně telefonů. Servery se ale mezitím stávají výkonnější, nabídnou větší kapacitu. Inovace probíhá na obou stranách, takže to pravděpodobně bude vyrovnané. Celkově ale poptávka po infrastruktuře nejspíše vždy překoná kapacitu, kterou dokážeme poskytnout. Neustále na nás bude vyvíjen tlak, abychom vyvinuli přístupnější a levnější technologii. Ta stále neumí vše, co po ní lidé chtějí. Zároveň čím lepší technologii vymyslíme, tím více lidí ji chce používat.

* E15: Kde je budoucnost cloudu? Skončí čistě jako úložiště dat, nebo se na něj naopak přesune i výpočetní kapacita?

Řekl bych, že technologie budou stále rozšířenější a méně obtěžující. Dnes jsou přístroje pořád dost agresivní, lidé se s nimi musí učit zacházet. Naší vizí je to změnit. V budoucnu budeme nejspíše nadále kombinovat různé formy používání výpočetní techniky, od osobních počítačů až po cloud. Podle mě nikdy nedospějeme do fáze, kdy budeme všichni připojeni k nějaké velké výpočetní síle. Není to praktické a lidem se to nelíbí. Nevěří kvalitě sítí, které používají. Důležitá je také automatizace správy cloudu, počet připojených totiž bude narůstat. Je to jako s telefony. V počátcích propojoval obě strany hovoru ručně spojovatel. S rozšiřováním sítě se tento proces musel nutně automatizovat a my musíme udělat totéž s cloudem. Datové centrum by také mělo rozumět schopnostem zařízení, které se k němu právě připojuje. Slabším přístrojům může kapacita cloudu částečně nahradit jejich nedostatečný výkon.

* E15: Znamená to tedy různou úroveň poskytovaných služeb pro různá zařízení, nebo například optimalizaci cloudu od Intelu pro zařízení s komponenty od Intelu?

Ne, nic takového, věříme v otevřené systémy. Cílem je, aby internetové služby rozšířily schopnosti používaného přístroje. Rozhodně se nechceme zaměřit jen na zařízení založená na platformách Intelu.

* E15: Zmizí díky cloudu místní servery, jejichž kapacitu plně vytíží jejich majitel?

Uživatele určitě bude lákat prakticky neomezené množství připojených a automatická údržba. Přesto ale bude cloud sloužit hlavně jako soukromá schránka nebo jako navýšení kapacity pro aplikace, které nejsou pro firmy zásadní. Společnosti s vlastním IT oddělením nezmizí. Pro mnoho organizací je totiž IT oddělení mnohem důležitější než kdy předtím. Například u výrobců aut mělo IT oddělení před několika lety pouze podporovat jejich podnikání a vytvářelo náklady. Dnes výrobci navrhují auta pomocí počítačových simulací a dokonce vám nabídnou připojení k internetu v novém autě. Oddělení IT se tedy stalo součástí vývoje i služeb, které se dostanou k zákazníkům. Takto strategické oddělení firmy třetí straně nesvěří. Když to shrnu, cloud se uchytí hlavně mezi jednotlivci a menší firmy jej budou kombinovat se svými servery. Některé cloudové služby vzniknou odnikud, nepřijdou jako náhrada za již existující technologii. Facebook také nic nenahradil.

* E15: Kritici cloudu upozorňují na jeho bezpečnostní rizika. Uživatel si svá data nechrání sám, předává je třetí straně.

Tyto obavy jsou určitě legitimní. Někteří lidé budou tvrdit, že to je zbytečná, emotivní reakce. To je ale podle mě příliš idealistický pohled. Realita je taková, že technologie má (bezpečnostní) díry. Je to jedna z věcí, na kterých pracujeme, aby byl cloud důvěryhodnější. Zároveň je třeba zajistit soukromí, lidé by vždy měli mít možnost z projektu vystoupit. Technologická řešení pro některé z těchto problémů již máme, musí se ale přidat i politická opatření.

* E15: Nenahrává ale volání po účasti politiků snahám některých vlád regulovat internet s odvoláním na bezpečnostní rizika?

Partnerství mezi naším průmyslem a vládami je nezbytné. V dnešním světě se vždy najdou zločinci, kteří budou chtít poškodit jak vlády, tak nás. Na tyto hrozby existují technická řešení, ale nemůžeme si postavit hlavu a tvrdit, že se obejdeme bez zákonodárců. Doufám ve vzájemnou spolupráci, která neomezí ekonomický růst ani technologický vývoj. Mohou z této spolupráce vzejít nějaké negativní výsledky? Určitě ano, ale přesto musíme s vládami spolupracovat, abychom byli součástí řešení.

* E15: Některé vlády ale zatím moc nespolupracují. Například Francie prosadila opatření, které po poskytovatelích připojení žádá, aby bez soudního příkazu blokovali internetové stránky s protizákonným obsahem. V Česku jsme také mohli vidět podobný, byť neúspěšný pokus.

Přesto si myslím, že spolupráce je nezbytná. Pokud by snad zákonodárci ignorovali možnosti nových technologií, aby zabránili bezpečnostním hrozbám, tak by se pravděpodobně dostali pod tlak veřejnosti, aby taková omezení odstranili. Tak jako tak tu bude neustálý spor mezi těmi, kteří si myslí, že technologie má pro lidi obvykle kladný efekt, a těmi s opačným názorem.

Boyd A. Davis

Je viceprezidentem Intel Architecture Group, kde zodpovídá za datová centra. V Intelu pracuje od roku 1990, zastával řadu pozic v oddělení prodeje a marketingu. Do Intelu nastoupil přímo z Purdue University v Indianě, kde studoval elektroinženýrství.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.