Chystáme pomoc domácnostem ohroženým energetickou chudobou, říká šéf fondu životního prostředí

Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR

Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Bude lidem na letošní zimu stačit „svetr navíc“, jak před několika dny zmínila předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová, anebo mohou počítat s komplexnější pomocí státu? Podle ředitele Státního fondu životního prostředí Petra Valdmana je zmíněný svetr zejména „symbol, že se musíme zamyslet nad svým chováním a nad tím, jak doma vytápíme a nakládáme s energiemi“. Valdman, jehož úřad přiděluje energetické dotace Nová zelená úsporám či Kotlíkové dotace, v rozhovoru pro INFO.CZ radí, kde mohou lidé na energiích jednoduše ušetřit

Na české domácnosti v posledních týdnech měsících plnou vahou dopadají vyšší účty za energie. Dovedete odhadnout, jaký bude vývoj v dalších měsících?

To myslím odhadnout nejde, ale každý vidí, co se nyní na trhu s energiemi děje. Za nás to podstatné je, že se na Státním fondu životního prostředí ČR snažíme s vyššími náklady na energie koncepčně pomoci jak skrze poradenství, tak pochopitelně i přes dotace ve výši až 95 procent.

Co byste lidem, na které dopadají ceny energií obzvlášť silně, poradil?

Dopad na jejich peněženky nebude malý, osobně bych se na jejich místě asi zamyslel nad výdaji, nad tím, zda jsou některé z nich zbytné a zda si raději nevytvořit finanční rezervu pro situaci, která nás v dalších týdnech a měsících čeká. A rozhodně je na místě zamyslet se nad možnými úspornými opatřeními.

Pro řadu lidí je ale tvorba rezerv zcela mimo realitu, žijí doslova od výplaty k výplatě.

V takových případech je pochopitelně úlohou státu, aby jim pomohl – a stát to také dělá. Bavíme-li se o středněpříjmových domácnostech, jsem přesvědčen o tom, je to však můj soukromý názor, že by měly být schopny to zvládnout samy a stát by měl soustředit své finanční prostředky především na ty domácnosti, které jsou energetickou chudobou skutečně významně postiženy.

Jsme nyní v největší energetické krizi, která kdy moderní Česko zasáhla?

Ano, bezpochyby. Ta data už o tom jednoznačně svědčí.

Jak mohou domácnosti energie šetřit? Nabízíte nějaký jednoduchý „manuál“?

Existuje několik základních opatření, která umějí pomoci. Je tak dobré se zamyslet, jaké spotřebiče domácnosti používají a zda náhodou nejsou zbytečně zapnuté – byť jen na pohotovostní režim. Před topnou sezónou je také dobré zhodnotit, zda je vytápění zapnuté na nezbytně nutnou teplotu a jestli náhodnou není možné vytápět o jeden či několik stupňů méně. A kdo žije v rodinném domě, může zvážit, zda je třeba vytápět všechny místnosti.

Druhá věc jsou nízkonákladová řešení, která lidem přinesou okamžitý efekt. Domácnosti tak mohou už nyní investovat menší peníze do úsporných ventilů na topení, udělat si revizi žárovek v domě, protože některé žárovky mohou spíše topit než svítit, případně umístit za radiátory tepelně-odrazové desky, přes které se teplo bude odrážet zpět do místnosti. V neposlední řadě pak lidé mohou do oken instalovat jednoduché izolační pásy, které také drží teplo.

Opatření, která vedou ke snížení spotřeby, je celá řada, ale ty největší úspory se pochopitelně realizují nejčastěji skrze trochu komplexnější opatření – přes zateplení domu, výměnu kotlů, zavedení tepelného čerpadla či přechod na solární energii. S tím vším pochopitelně lidem také umíme pomoct, a to prostřednictvím až 95procentní dotace.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!