Do Česka míří dánský startup Agreena. Uděláme z farmářů klimatické hrdiny, říká jeho šéf

Simon Haldrup, spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti Agreena

Simon Haldrup, spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti Agreena Zdroj: E15 Michael Tomeš

Simon Haldrup, spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti Agreena
Simon Haldrup, spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti Agreena
3
Fotogalerie

Na český trh vstupuje dánský technologický startup Agreena, jenž chce zásadně přeměnit zemědělství. Spustí platformu, která bude farmáře finančně motivovat k přechodu na takzvané regenerativní zemědělství neboli ekologické obhospodařování půdy. „Program změní pohled veřejnosti na celý sektor a z farmářů doslova udělá  klimatické hrdiny,“ slibuje v rozhovoru pro E15 spoluzakladatel a výkonný ředitel Agreeny Simon Haldrup. 

Pojem regenerativní nebo také uhlíkové zemědělství zastřešuje řadu různých zemědělských postupů šetrných k přírodě, při nichž se uhlík ukládá zpět do půdy. Patří k nim výsadba krycích plodin nebo minimální chemické a mechanické narušování půdy. 

„Je to v podstatě metoda, která  mění jedno z emisně nejnáročnějších odvětví na činnost, jež naopak snižuje uhlíkovou stopu. Tím, že zemědělci ukládají uhlík do půdy, vlastně vytvářejí vedle své úrody další produkt. Až dosud jej ale neměli jak zpeněžit, a právě to jim můžeme zařídit,“ říká Haldrup. 

Jak šéf startupu vysvětluje, Agreena pomocí moderních technologií ověří, že zemědělec dodržuje regenerativní postupy, a na základě množství zachycených skleníkových plynů do půdy mu vystaví uhlíkový certifikát. „Ten pak může prodat na trhu s uhlíkovými povolenkami, s čímž mu naše firma může také pomoci,“ doplňuje Haldrup. 

Kdo jsou největší světoví znečišťovatelé?

Video placeholde
Největší světoví znečišťovatelé a jejich emisní cíle • Videohub

Zemědělec tím podle něj získá nový zdroj příjmu a zároveň bude mít v ruce důkaz, že to, co dělá, je opravdu udržitelné, což se zase může hodit, když bude například žádat banku o zelenou půjčku. Prostředky pak může využít třeba k nákupu nových strojů, které potřebuje na přechod k uhlíkové neutralitě. Agreena vydělává tak, že dostane podíl z prodeje certifikátu.   

„Naše společnost tak funguje ve čtrnácti evropských zemích od Ukrajiny až po Velkou Británii. Rozšíření do České republiky je proto dalším logickým krokem. V budoucnu bychom chtěli působit na celém kontinentu a později popřípadě i za jeho hranicemi,“ prozrazuje šéf Agreeny. „Jsme jedněmi z prvních hráčů na světě a první v Evropě, kdo umožní zemědělcům vstoupit na uhlíkový trh,“ dodává.   

Program AgreenaCarbon dosud pomohl odstranit z ovzduší na 700 tisíc tun uhlíku a poradenská společnost McKinsey & Company odhaduje, že objem trhu s uhlíkovými povolenkami by mohl v roce 2030 přesáhnout hodnotu padesát miliard dolarů, tedy 1,1 bilionu korun. 

„Jednáme s několika českými zemědělskými firmami. Zájemci o zařazení do programu AgreenaCarbon 2023 se musejí přihlásit nejpozději do června. Potom aktuální ročník uzavřeme a přihlášky na ten další znovu otevřeme na podzim,“ uvádí Haldrup. Do programu se mohou hlásit zemědělské společnosti všech velikostí. 

Vyzdvihuje také, že platforma, přes kterou se uhlíkové certifikáty vystavují a prodávají, je velmi jednoduchá. „Je nám jasné, že když zemědělec ráno vstane, nechce přemýšlet nad uhlíkovým trhem, protože má dost svých starostí na poli. Proto byla aplikace vyvinuta tak, aby mu co nejvíce usnadnila život,“ přibližuje šéf Agreeny. 

Na překážky v podobě regulací startup podle Haldrupa nenaráží. „Ve skutečnosti je tomu přesně naopak. Evropské vlády, regulátoři, banky, potravinářské koncerny, ti všichni našemu záměru fandí a chtějí, aby se obchod s uhlíkovými certifikáty stal mainstreamem. Vznikající regulace nás tedy spíš pohánějí kupředu. I v Česku jsme se setkali s kladnými reakcemi vašeho ministerstva zemědělství a místních zemědělských asociací. S výzvami různého druhu se ale samozřejmě potýkáme, protože budujeme úplně nový ekosystém. Jsme jen jednou z mnoha součástí obří transformace celého sektoru,“ tvrdí.  

Růst firmy například zpomalila válka na Ukrajině, která je jedním z největších trhů, na němž Agreena působí. „Samozřejmě nemůžeme operovat ve válečné zóně. Ze země jsme však neodešli, a náš program dokonce zajišťuje ukrajinským zemědělcům důležitý zdroj příjmů. Zvláště v době, kdy měli kvůli válce problém své obilí vyvézt,“ připomíná Haldrup.

Agreena vznikla v roce 2017 a ještě před rokem měla pouze třicet zaměstnanců. Nyní jich má kolem 150 a o práci v nově vznikající tuzemské pobočce mohou žádat i Češi. 

„Už teď jsme nesmírně rozmanitá firma, zaměstnáváme lidi více než třiceti národností a šedesát procent našich manažerů jsou ženy,“ říká Haldrup. roce Agreena loni odkoupila britský startup Hummingbird Technologies. Do budoucna se podle svého ředitele hodlá rozhlížet po dalších potenciálních akvizicích a netají se ambiciózními plány.  

„Když si vezmete, že třetina veškeré půdy na planetě je zemědělská půda, tak i kdybychom přesvědčili jenom polovinu farmářů, aby začali používat regenerativní postupy, přineslo by to výsledek, který můžete doslova vidět z Měsíce. Jako otec tří dětí jsem hrdý na to, že každé euro, které Agreena utrží, přispívá k zastavení klimatických změn, uzdravení půdy a k zajištění potravinové bezpečnosti budoucím generacím,“ uzavírá Haldrup.