Gernot Daumann: Pozice LBBW se zlepšuje, ale se ziskovostí ještě spokojen nejsem

Gernot Daumann

Gernot Daumann Zdroj: E15 Michael Tomes

Česká pobočka německé banky LBBW si v posledních třech letech prošla složitým obdobím. V roce 2009 skončila ve stamilionové ztrátě, několik let se spekulovalo o tom, že ji ani nikdo nechce koupit. Problémy měla i německá matka. „Hospodářské výsledky jsou velmi uspokojivé. Operativní výsledky máme proti roku 2010 několikanásobně lepší – i když samozřejmě je to otázka toho, kde jsme začínali,“ říká Gernot Daumann, bývalý risk manager a současný šéf banky.

* E15: Od roku 2009 se spekulovalo, že je česká pobočka LBBW na prodej, pak se říkalo, že se nenašel kupec. V jaké fázi je to teď, zvažuje matka stále prodej, nebo si chce českou účast ponechat?

Byly to fámy, ale je pravda, že německá matka měla v první fázi krize potíže, musela restrukturalizovat portfolio, redukovat bilanční sumu a vyvstala i otázka, co se může prodat. První fámy o prodeji české pobočky, i když nebyly nikdy potvrzené, se objevily v roce 2009, pak opět v roce 2010. Nyní se ale nic neděje. Naše mateřská skupina nyní krizi velmi dobře zvládá, omezila riziko hlavně s ohledem na dluhovou krizi. Operativně funguje velmi dobře, přece jen LBBW patří mezi největší německé banky. Aktuálně se profiluje jako klientská banka a v tomto segmentu má historicky nejlepší výsledky. Má výhodu, že operuje v bohatém regionu, v Bádensku-Württembersku, kde sídlí významné firmy. Vzhledem k tomu, že tyto firmy jsou aktivní i v Česku, mateřská banka může dělat svůj hlavní byznys i tady. I když je pravda, že ostatní mezinárodní aktivity spíše omezila.

* E15: Dostal jste zelenou k expanzi na českém trhu?

Zadáním pro český trh je zvyšovat ziskovost. V tom jsme už silnější, jsme v zisku. Náš minulý majitel, BAWAG, je původem odborářská banka, která se tak i profilovala. V naší pobočkové síti se tak objevily destinace jako Karviná, Třinec, Vsetín, zatímco v Praze byly jen čtyři pobočky. My jsme si nyní definovali, kdo jsou naši klienti – jsou to lidé, kteří již mají vybudovanou kariéru, chtějí komunikovat přímo s poradcem a nikoli přes internet, chtějí individuální poradenství. A na ně cílíme. Najdeme je tady v Praze a ve větších městech jako Plzeň či Hradec Králové. Tam také směřujeme svá centra a aktivity.

* E15: Jaká je vaše strategie v budování pozice na trhu?

Celkově držíme poměrně malý podíl na trhu, ovšem máme velmi dobré a stabilní portfolio korporátních zákazníků, kteří jsou s bankou třeba patnáct let. Máme také silné oddělení na obsluhu německých klientů, protože jsme de facto jediná německá banka na českém trhu – Deutsche Bank a Commerzbank jsou jen pobočky a obsluhují zde hlavně své klienty z Německa. Ovšem v korporátním segmentu nechceme růst přehnaně rychle, spíše kvalitativně. Chceme být hlavní bankou našich klientů, jejich transakční bankou. Nedáme úvěr subjektu, který u nás nemá hlavní účet a odpovídající podíl na trhu.

* E15: Mají němečtí klienti největší podíl na vašem korporátním bankovnictví?

Ne, čeští. Máme zde totiž specializované oddělení na financování exportu, takže hodně spolupracujeme s tuzemskými vývozci.

* E15: Co se týče privátního bankovnictví, to nyní láká všechny české banky, protože se tak mohou dostat k velkým vkladům. Těží vaše banka z toho, že se německé finanační domy přestaly v České republice v privátním bankovnictví angažovat?

Osobně jsem byl dost překvapen, když Commerzbank, tedy německá banka, rušila své privátní bankovnictví a nezeptala se nás, zda její klienty nechceme obsluhovat. Oni je poslali Komerční bance, tedy Francouzům. Co já vím, spousta německých klientů to nechtěla a přešla pak organicky k nám. My jsme z Commerzbank nabírali i vysoce kvalifikované zaměstnance.

* E15: Zmínil jste, že se daří zvyšovat ziskovost. Jak konkrétně?

Než jsem do banky přišel, měla poměrně omezené produktové portfolio. Soustředila se hlavně na poskytování nezajištěných spotřebitelských úvěrů a depozit. My jsme začali klást důraz na hypotéky, které byly do té doby spíše vedlejším produktem. Kdo má nemovitost, tedy majetek, je pro nás zámožný klient. Já jsem hlavní manažer rizika v bance a i z hlediska rizika považuji hypotéky za dobré. Klient s hypotékou bojuje za svůj majetek zuby nehty, protože to pro něj byla důležitá investice. Tento vztah se zákazníkem je také velmi dlouhodobý. Hypotéky jsou pro nás hlavní pilíř produktové strategie.

* E15: České banky se nyní hodně aktivují v refinancování. Úplně nových klientů je málo, navíc je refinancovaná smlouva jednodušší. Cílíte také na tento segment?

I pro nás je refinancování podstatné. Už zde je nějaká historie, úvěr určitou dobu existuje a z hlediska risku a administrativy je to jednodušší. Podíl refinancování na našem portfoliu je nyní 47 procent. Pro nové klienty je výhodou, že jako menší banka razíme hodně individuální přístup.

* E15: Dáváte spotřebitelské úvěry? Tento trh je v Česku nyní dost mrtvý…

Našim stávajícím klientům je dáváme. Poptávka moc není, český klient je velmi konzervativní, podobně jako německý. Jak ekonomika přestala jít, Češi omezili konzum. Podíl spoření je tady velmi vysoký. Je to podle mě správný přístup: vzít si půjčku na bydlení, ale na dovolenou do Karibiku ne. My se spotřebitelskými úvěry máme navíc bolestnou zkušenost.

* E15: Jak se vaše banka financuje? Pomáhá vám matka?

Refinancujeme se sami na českém trhu. Máme vyrovnaný podíl vkladů a úvěrů. V českých korunách máme přebytek likvidity, v eurech nám dlouhodobé refinancování poskytuje matka.

* E15: LBBW ještě nezveřejňovala loňské výsledky, můžete zhodnotit, jaký byl loňský rok?

Trend je velmi uspokojivý. Operativní výsledky máme proti roku 2010 několikanásobně lepší – i když samozřejmě je to otázka toho, kde jsme začínali. Velmi důležité je také to, že výsledky jsou robustní. Když odstíníme mimořádné vlivy, trvalý zisk je udržitelný. I letos vidíme potvrzení tohoto trendu. Ve srovnání s profitabilitou trhu máme ale ještě dost práce, tam zatím spokojený nejsem. Zisk bude celkově vyšší než loni, návratnost kapitálu ale ještě není na ideální úrovni.

* E15: Jaký máte výhled na letošní rok?

Osobně jsem spíše optimista, nemám strach. Na trhu ale vládne velká nervozita, nikdo neví, jak dopadne Řecko, akciový trh je velmi rozkolísaný, reaguje přecitlivěle. Měli bychom zůstat co nejvíce v klidu, panika nic neřeší. A je nutná disciplína. To je to, co chybí třeba Řecku, nejde neplatit daně a říkat – dejte mi. Portugalsko nikdy nebyla bohatá země, ale alespoň se zavázala, že si utáhne opasky. Irsko už je na dobré cestě. Itálie také potřebuje disciplínu, musí si uvědomit, že nemůže mít dlouhodobě vyšší výdaje než příjmy. To samozřejmě platí pro všechny evropské státy a politici to musí pochopit. Státní dluhy samy o sobě nejsou takový problém, ty existují stovky let. I v Německu se mluví o recesi, což nechápu. Průmysl běží, nezaměstnanost je snad nejnižší v historii. To je dobré i pro Česko, protože Německo je jeho největší obchodní partner.

* E15: Když se podíváte na kondici svých klientů, českých exportérů, jaká je?

Kvalita našich úvěrových portfolií se od roku 2009 výrazně zlepšila. České subjekty velmi rychle reagovaly na přelomu let 2008 a 2009, redukovaly náklady, výnosovost sice klesla, ale stále byla. Pouze jeden náš klient se dostal do hlubokých problémů, ostatní skutečně dokázali reagovat a jdou nahoru.

* E15: Jsou podniky ochotné investovat? Jaká je poptávka po investičních úvěrech?

Nedávno jsem viděl poměrně zajímavý výzkum, kde sedmdesát procent manažerů odpovídalo, že na investice chtějí použít vlastní zdroje. Podniky se v krizi naučily užít vlastní sílu na svůj rozvoj. My jako banka se snažíme klienty, které známe, podporovat. Na úvěrování nemáme žádná omezení.

Gernot Daumann (51)

Svoji kariéru zahájil v roce 1978 v Mnichově u německé Bayerische Hypotheken- und Wechselbank AG, kde působil především v řízení rizika. Této oblasti se pak věnoval také v dceřiné společnosti v Česku. V letech 1999 až 2009 pracoval na Slovensku, kde se zabýval mimo jiné projektem Basel II. Byl také viceprezidentem a členem představenstva ve slovenské Dexii, pak členem představenstva Istrobanky. Na pozici předsedy představenstva LBBW Bank CZ nastoupil v květnu 2010. Předtím byl členem představenstva Volksbank CZ, kde zodpovídal za řízení rizika, vymáhání a restrukturalizaci pohledávek a úvěrové vypořádání. Gernot Daumann hovoří plynně německy, anglicky, česky a slovensky. Je ženatý a ve svém volném čase se věnuje rodině.