Henri Bonnet: Zpomalení je znát u menších firem

Henri Bonnet

Henri Bonnet Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Menším firmám letos nastaly těžší časy, zakázky se jim točí pomaleji. Proto je z jejich strany podle šéfa Komerční banky Henriho Bonneta slabší poptávka po úvěrech. Spotřebu domácností poznamenává nízká důvěra a nezaměstnanost, takže i letos podíl nesplácených úvěrů o něco vzroste. Přesto je bankéř spíše optimistou. „Zatím to vypadá, že opatření Evropské centrální banky zabrala a že situace nebude tak špatná, jak se myslelo,“ říká.

* E15: Končí první čtvrtletí. Jak zatím hodnotíte výkonnost Komerční banky v letošním roce?

Moc toho říci nemůžu, protože během pár následujících týdnů zveřejníme kvartální výsledky. Obecně, na počátku roku jsme zaznamenali uspokojivou obchodní aktivitu hlavně na straně depozit. Na straně úvěrů cítíme dopady mírně zpomalující ekonomiky, především u menších firem, jako jsou například dodavatelé, kteří pracují pro německé podniky. Tam očekáváme, že se známky oslabení ve druhém čtvrtletí ještě prohloubí. Je to ale v zásadě tak, jak jsme očekávali. V souladu s předpověďmi vývoje české ekonomiky, která má letos růst někde těsně nad nulou. Krize ale rozflexibilní. hodně nebude tak hluboká jako v roce 2009 a firmy jsou v každém případě mnohem lépe připraveny na obtížnější časy.

* E15: Registrujete větší známky oslabení v některých konkrétních podnikatelských sektorech?

Velké podniky nejsou tak citlivé, nejvíce to vidíme právě na menších firmách. Ty teď trpí tím, že jim přicházejí zakázky mnohem pomaleji, než očekávaly. Navíc se od našich klientů dovídáme, že je obrovská konkurence o nové zakázky a velký tlak na marže, což situaci na trhu zostřuje.

* E15: Jak to vypadá s úvěry pro domácnosti?

V letech 2007 a 2008 byl obrovský boom hypoték, velká část tehdy sjednaných fixací vyprší nyní. Objemy nových hypoték, které teď vidíme na trhu, tak jsou kombinací refinancovaných a skutečně nových.

* E15: Jak velkou část na hypotékách refinancování skutečně činí?

Podíl refinancování hypoték původně poskytnutých jinými bankami na prodejích hypoték je stále ještě poměrně malý. Je ale pravda, že podstatná část hypoték sjednaných v rekordních letech 2007 a 2008 se během letoška bude refinancovat.

* E15: Jak se budou letos vyvíjet nesplácené úvěry?

Protože se očekává stagnace ekonomiky, čekáme v porovnání s loňským rokem také určité zhoršení kvality úvěrů. Ale samozřejmě na zcela zvládnutelné úrovni. Na straně hypoték bude nadále negativně působit vysoká nezaměstnanost, ale opět, nejde o nic zásadního. Je logické, že úroveň nesplácených úvěrů půjde letos mírně nahoru – už proto, že loni ekonomika rostla skoro dvouprocentním tempem, což letos nebude. Nezaměstnanost spíše poroste, spotřebitelská důvěra zatím klesá.

* E15: Podaří se Komerční bance udržet stejnou úroveň zisku z loňského roku? Když pomineme vliv odpisů řeckých dluhopisů…

Rád bych byl optimistický. Zatím to vypadá, že opatření Evropské centrální banky zabrala a že situace v eurozóně nebude tak špatná, jak se myslelo.

* E15: Vydrží optimismus investorů z likviditních opatření ECB celý rok?

No, ta opatření jsou nastavena na tři roky… Více než jeden bilion eur, který ECB v půjčkách poskytla, velmi účinně snížil napětí na trhu, projevilo se to v likviditní situaci bank. Je to jednoznačně zásah, který zvýšil důvěru. Loni v polovině roku vyvstávala nad budoucností evropského bankovního sektoru i nad pravděpodobností opakování finanční krize řada otázek, to teď není. Já krok ECB velmi oceňuji, stav na trhu totiž mohl být mnohem horší, než je teď. Co vidím nyní jako kritický bod, je vývoj ceny ropy a pak také situace v rozvojových zemích, v Brazílii, v Číně, kde polevuje růst.

* E15: I na českém trhu se banky pohybují ve ztížených podmínkách, poptávka klesá, úrokové sazby jsou velmi nízko. Kde zbývá bankám prostor pro vytváření zisku?

V tom, že se snažíme být lepší než konkurence. Samozřejmě, český trh je poměrně vyspělý a zároveň omezený deseti a půl miliony obyvatel. Snažíme se o cross-selling v rámci skupiny Komerční banky, příležitostí bude také penzijní reforma… Na trhu je i teď pohyb. Někteří naši konkurenti redukují své aktivity, například aby vyhověli kapitálovým požadavkům, nebo zužují svou strategii, takže se některých aktivit zbavují. Minulý rok jsme například uzavřeli dohodu o spolupráci s Commerzbank a přilákali jsme klienty jejího privátního bankovnictví. V tomto jsou stále příležitosti.

* E15: Sledujete i nyní nějakou takovou příležitost?

Ano.

* E15: Budete letos na trh uvádět nějaké nové produkty či služby?

Věnujeme se teď bezkontaktním platbám – zde jsme loni nastartovali pilotní projekt s Globusem, Visou a O2 – v létě by se měl spustit nový program. Inovujeme také naše internetové bankovnictví mojebanka.cz.

* E15: Na český trh loni přišlo několik nízkonákladových bank. Co na ně říkáte? Odcházejí k nim vaši klienti?

Konkurence je vždycky dobrá, způsobí pohyb na trhu, je nutné na ni nějak reagovat… Že bychom zaznamenávali nějaký masivní odchod klientů, to ne. Noví hráči mají v poměru k celkové populaci stále velmi málo zákazníků. Spíše se stává, že někteří klienti, kteří k nízkonákladovým bankám přešli, pochopili, že služby nejsou takové, jak očekávali, a vracejí se nám. Určitě existuje jistý profil klientů, pro které jsou tyto banky určeny, je to jakýsi komplement k univerzálním službám. My máme jiný model, sázíme na osobní poradenství, což je přístup, ve kterém chceme pokračovat.

* E15: Uvažujete, že byste své služby rozšířili také o nízkonákladové bankovnictví?

Nesnažíme se o nízkonákladovou banku, spíše o individuální nastavení služeb. Třeba o vyšší důraz na internetové bankovnictví. Nerad bych ale říkal nízkonákladové služby, protože to se často pojí s nízkou kvalitou. Ony také některé banky, které se o nízkonákladové služby snaží, chtějí hlavně přilákat depozita kvůli své likviditě.

* E15: Když se podíváme na skupinu Komerční banky, dejme tomu Essox a Modrou pyramidu, chystáte nějaké změny v jejich strategii?

Essox je výborný doplněk Komerční banky, mají tam odlišný model spotřebitelského financování, jsou velmi Je to růstová firma, výhodou je i její komplementarita k bance. Modrou pyramidu rovněž hodnotíme dobře. Nehledě na to, že se změnila státní podpora stavebního spoření, obchody jí rostou. Chceme Modrou pyramidu silněji využít jako střediska pro prodej produktů v rámci skupiny. Předpokládáme, že pro ni bude příležitost také v penzijní reformě. Modrá pyramida je taková rodinná banka, poradci působí i v malých vesnicích. E15: Komeční banka se nedávno účastnila jako věřitel výměny řeckých dluhopisů. Co se s nimi teď stane? Necháte si je v knihách, nebo se budete snažit je prodat?

Je to komplikované. V rámci výměny jsme dostali větší část hodnoty v dluhopisech vydaných evropským mechanismem ESFS, které jsou splatné do dvou let. V každém případě hodnota nových řeckých bondů, kterou máme v účetnictví, je zcela marginální. Největší dopad jsme pocítili loni, kdy jsme užili hodně konzervativní přístup. I kdyby Řecko skutečně zkrachovalo, bude to mít pouze okrajový dopad. Výměna dluhopisů proběhla poměrně nedávno, takže vyčkáme, zda je vhodnější si je nechat, nebo vyhodnotit okamžik, kdy je prodat. Pokud čekáme, že se situace zlepší, proč bychom prodávali nyní a tratili? Musím mít jasný důvod, proč prodávat. Nemám rád prodeje pod tlakem.

Henri Bonnet (62)

Vystudoval práva na Univerzitě Poitiers. V rámci skupiny Société Générale zastával celou řadu funkcí, mimo jiné působil v její mezinárodní síti (Jižní Korea, Brazílie, Německo) a také v divizi podnikového bankovnictví. V roce 1997 byl jmenován ředitelem zastoupení v Německu a od roku 2001 zastával funkci výkonného viceprezidenta a zástupce vedoucího divize Speciální finanční služby v Société Générale. Henri Bonnet je rovněž členem řídícího výboru skupiny Société Générale. Je předsedou představenstva a generálním ředitelem Komerční banky.