Chci stavět domy „na sklad“, říká podnikatel David Mencl. K omezování hypoték nevidí důvod

David Mencl, zakladatel firmy Ekonomické stavby

David Mencl, zakladatel firmy Ekonomické stavby Zdroj: Michael Tomeš

David Mencl, zakladatel firmy Ekonomické stavby
David Mencl, zakladatel firmy Ekonomické stavby
David Mencl, zakladatel firmy Ekonomické stavby
David Mencl, zakladatel firmy Ekonomické stavby
David Mencl, zakladatel firmy Ekonomické stavby
13
Fotogalerie

Společnost se stamilionovými obraty a pobočkami na Slovensku a v Polsku řídí dvacet let z malého města u Plzně. V Praze jsem firmu nikdy mít nechtěl. V regionech mimo ni si snáz vychovám loajální lidi, kteří mi neutíkají jinam. S fluktuací bych měl v Praze větší problémy,” říká David Mencl, majitel a zakladatel developera rodinných domů, firmy Ekonomické stavby.

Před sedmi roky jméno vaší firmy plnilo televizní obrazovky, stránky novin i webových serverů a ne zrovna v dobrém. Teď se o vás pár let nemluvilo. Byl cíl stáhnout se do ústraní po té negativní reklamě?

Negativní reklamu jsme nemohli nijak ovlivnit, ale soudy později prokázaly, že tvrzené informace byly nepravdivé. Myslím, že až si lidé, kteří to spustili, zahojí rány, udělají to zase. Souvisí to s naší pozicí na trhu. Je to cyklická věc, přijde znovu.

Opravdu?

My jsme v oboru na začátku fungovali trochu jako zjevení, to, co se nám nezdálo, jsme velmi kritizovali. Byli jsme hodně mladí, možná i necitliví. Sice to dnes vidím stejně, ale už bych to tolik nekřičel. Měli jsme s firmou obrovský nástup, co se klientů týká, a pro ostatní hráče jsme se stali  nutně terčem. Později se ukázalo, že to bylo zmanipulované, že konkurence využila naši klientku, ale v ten moment na to nebyla obrana.

Kolik vás to stálo? Na reputaci, nákladech za právníky, soudy?

V nákladech jsou soudy naprosto zanedbatelná položka. Problém je, že pravdy se dovoláváte hrozně dlouho. Věc vás v jeden moment poškodí, ale rozhodnutí soudu, které ukáže, že to nebyla pravda, dostanete za čtyři roky, kdy už to nikoho nezajímá. Moji kolegové vnímají toto období velmi negativně a neslyší moc rádi můj pohled. Ale já myslím, že firma, která prožívá rychlý růst a snadný úspěch, tohle strašně nutně potřebuje.

Takže souhlasíte s názorem, že správný chlap a podnikatel zvlášť musí mít škraloup a za firmou musí být nějaká černota?

Vidím to ještě malinko jinak. Když jsme přišli na trh, rychle za námi šli klienti, a když jich máte plné kanceláře, chtě-nechtě by se u mých kolegů projevily dvě věci: přestali by službu rozvíjet, nebyl by důvod pracovat na tom, aby byla lepší. A druhá: bojím se, že když je úspěch snadný a dlouhý, vede to k určité míře arogance. Malinko to zhorší charakter člověka. Naši firmu ta kauza semkla a lidi začali intenzivně pracovat, takže z dlouhodobé perspektivy to ES prospělo.

Jedna z věcí, kterých se kauza týkala, bylo „zvláštní” financování staveb a poskytování úvěrů lidem, kteří nedosáhnou na půjčku od banky.

Ano, poskytujeme překlenovací úvěry.

A na to nemusíte mít licenci od ČNB?

Nespadáme pod podmínku licence, protože nejde o spotřebitelský úvěr, na které se vztahuje. Navíc máme nulový úrok a RPSN taky nula. Licence by obecně nebyla problém, dokonce v Polsku i na Slovensku licenci máme. V Česku ji nepotřebujeme. Ale kdyby ČNB měnila podmínky, určitě o ni požádáme. Zpočátku jsem dokonce lidem půjčoval ze svých soukromých peněz, ne z peněz společnosti. Mělo to být bez rizika, na krátko, jištěné směnkou. Klientů, kteří neměli peníze do začátku, se objevovalo víc a víc, neúročili jsme to. Tehdy jsme mysleli, že je to bez rizika, ale po roce se objevili první neplatiči. Měl jsem v tom svoje peníze, z firmy jsem je legálně vytáhnout nemohl, a tak jsme řekli, že musíme začít úročit. Výše úroku se měnila a lidi začali tvrdit, že na tom vyděláváme.

A ne snad?

Poskytovat bezúročnou půjčku nám celé roky generuje ztrátu. My jsme chvíli půjčky úročili, ale teď už zas pět let ne. Období, kdy jsme pro prvých pár neplatičů začali půjčky úročit, považuji za svoji nejhloupější myšlenku. Přistoupili jsme tak na obecné fungování, kdy slušní doplácejí – úrokem – na neslušné.

Dobře. Úrok nyní nemáte, ale je tam klasicky sankce za pozdní splacení.

Jasně, tu myšlenku jsem narovnal a otočil. Slušní mají úvěr zadarmo, bez poplatku. Ti, co to nevrátí včas a pořád jsou slušní, mají malou sankci – to jsou jednotky lidí za rok. Neslušní, co si chtějí vzít půjčku, nevrátit ji a utéct do insolvence, platí pokutu.

Kolik procent je neplatičů?

Za poslední dva roky to nemám úplně v hlavě, ale bývala to asi tři procenta. Neplatičů bylo pořád méně, než mají hypoteční banky na hypotékách.

Kolik máte rozpůjčováno z firemních peněz?

Klidně 500 milionů.

Dostane od vás půjčku člověk se záznamem v registru dlužníků?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!