Ivo Valenta: Nové daně a odvody budou pro loterijní firmy smrtonosné

Ivo Valenta

Ivo Valenta Zdroj: E15 Anna Vackova

Synot byl jedním ze tří účastníků výběrového řízení na prodej Sazky, neboť soutěž na rozdíl od Penty a E-Investu nepovažoval za diskriminační a nahrávající jedné ze stran. Ačkoli Sazku nezískal, plánuje i nadále spustit v nějaké formě vlastní číselnou loterii Lotto, případně i další hry podobné těm, které Sazka a od letoška i Fortuna provozují.

„Spuštění nových her závisí na chystané legislativě zpřísňující regulaci hazardu. Když to stát přežene, budeme nuceni umístit většinu her na internet a provozovat je ze zahraničí,“ říká spoluzakladatel Synotu Ivo Valenta v rozhovoru, který vznikl ještě před vyhlášením výsledků tendru na prodej Sazky.

* E15: Jak závisí spuštění nových her – stíracích losů, Kena či nějaké denní hry – na nové či připravované legislativě?

Hodně. Pokud bude naše podnikání příliš zatíženo poplatky, odvody a daněmi, pak budeme přinuceni umístit většinu produktů na web. Veškeré hry, číselné loterie, stírací losy i Keno bychom pak provozovali po internetu. Ve světle posledních legislativních turbulencí to tak může dopadnout.

* E15: Máte podobnou zkušenost i z jiných zemí?

Synot má zkušenosti i ze zahraničí, kde jsme zažili úplný zákaz nebo silné restrikce ze strany státu. Vždy to v těch státech – ať už na Ukrajině, či v Polsku –, dopadlo tak, že byl vytlačen legální byznys. Což byl náš případ, neboť jsme z těchto dvou zemí odešli. A na místa legálních heren nastoupily internetové kiosky a jiné varianty loterního byznysu, v nichž se hra tvoří na serveru v zahraničí, nikoli na místě. A všichni se tváří, že to podléhá jurisdikci v zahraničí, nikdo nic neplatí a jsou to černé peníze. Gambling a nezpoplatněný hazard tím kvetou, tvoří se kolem nich podivné skupiny, které tomu dávají krytí. V Polsku bylo před restrikcemi 60 tisíc legálních přístrojů, nyní jich je 20 tisíc. Ale je tam 80 tisíc internetových kiosků, z nichž stát nemá nic.

* E15: Myslíte, že v Česku hrozí podobný vývoj?

Když se to tady přežene, tak firmy odejdou pryč a přijdou sem nelegální provozovatelé či přímo mafie, stejně jako přišli na Ukrajinu a do Polska. A nebude z toho mít nikdo nic. Naše firmy buď s podnikáním skončí, nebo budou muset odejít na internet. Český stát totiž paradoxně nepotlačuje ani nezpoplatňuje provozování her ze serverů, které máte v zahraničí, na Maltě nebo Gibraltaru, ať už je to internetové kasino, nebo kurzové sázení. Budeme to provozovat obdobně jako bwin a další firmy bez poplatků. A ještě si budeme dávat drze reklamu na dresy fotbalových mužstev. Upozorňoval jsem spoustu zákonodárců, říkal jsem jim, že když to přepísknou, tak to prostě nebude nikoho bavit. Máme společnosti, které dělají loterie a hry transparentně. Například videoterminály jsou napojeny na servery ministerstva financí a státní dozor a úřady mohou nahlížet, zda jsou toky úplně čisté.

* E15: Co vám na nové či připravované legislativě nejvíce vadí?

Nejistota. Například stát nám řekl, že nám povolí videoterminály a další zařízení, a dostali jsme desetileté povolení. Investovali jsme proto velké peníze do datových center, do zařízení, do heren, budov, serverů. V Uherském Hradišti jsme vybudovali velké datové centrum za 140 milionů. A teď nám někdo řekne, že herní zařízení můžeme provozovat pouze tři roky. Dokonce Ústavní soud říká, že je možné některá povolení zrušit hned, což pokládám za hroznou věc. Řídili jsme se zákonem, pravidly, podle toho odváděli poplatky – a pak někdo řekne, že je třeba ještě nějaký další nadzákon a my jsme to měli předpokládat, protože nyní je to špatně. To je taková právní nejistota! Pokud je tady tento byznys 20 let legální, tak se k němu má tak přistupovat.

* E15: Nedávná novela takzvaného Farského zákona umožňuje obcím regulovat či zakázat hry na svém území a sjednocuje odvody na veřejně prospěšné účely na 20 procent, což pro menší firmy znamená až čtyřnásobné zvýšení. S tím problém nemáte?

Když stát potřebuje více peněz, všichni musí něco dát – nové či vyšší daně. S tím problém nemáme. Za posledních 20 let se všude – i v okolních státech – podmínky nikdy nezlepšovaly, vždy se jen zhoršují, přibývají poplatky a podobně. S tím se ale umíme srovnat. Takzvaný Farského zákon chtěli poslanci, senátoři a hlavně starostové prosadit léta a jsou v něm věci, které jsou pro nás horší než předtím. Ale s tím jsme se smířili.

* E15: Vláda ale navíc chystá reformu, která zdaňuje loterijní byznys…

Tato další norma ruší část nového „Farského“ zákona, který přitom ještě ani není v platnosti! A říká, že všechny odvody půjdou do státního rozpočtu. To u „Farského“ nebylo, tam byla jednotná sazba 20 procent, z toho čtvrtina by šla do obcí a tři čtvrtiny by firmy rozdělovaly na veřejně prospěšné účely. Ke všemu by navíc musel být podepsán státní dozor, který by musel souhlasit s tím, kam chcete od příštího roku peníze směřovat. To je nastaveno velmi dobře. Jenže norma týkající se jednoho inkasního místa zavádí odvody 20 procent od každé loterní firmy do státního rozpočtu plus 19 procent daň z příjmů plus další poplatky. Celkem tedy jde o daň z příjmů, kterou dosud měli všichni kromě loterií, pak odvody 20 procent, které mají jít nově státu, pak tzv. poplatek za úkon – tedy vydání či změnu povolení –, a co nikdo neříká, loterijní společnosti si nesmějí odečítat DPH, což je další dvacetiprocentní zatížení. A to je smrtonosné. Pokud všechny tyto daně budou platit, tak nás to zatíží kolem 60 procent z příjmů. Spoustu firem to položí a budou hledat cesty, o kterých jsem hovořil, tedy přesun na internet.

* E15: Co říkáte na to, že chystaná daňová novela ruší mechanismus přímých odvodů loterijních firem do veřejně prospěšného sektoru a půjdou do státního rozpočtu?

To je velká chyba. Na konto určitého procenta excesů shodit tento systém, to není dobře. Ve „Farského“ zákoně je nachystáno zpřísnění, aby se právě těmto excesům zamezilo. Spoustu firem, kulturních či sportovních subjektů ale změna odvodů položí. Peněz, kterých se do občanských sdružení a nadací dostává, je velké množství a mnohé organizace jsou na nich skutečně bytostně závislé.

* E15: Pro nadace a sdružení to bude znamenat, že se nebudou o peníze ucházet u loterijních firem, ale u politiků?

Tak. A stát ty peníze nemá. Měli nechat určitou část, aby to firmy mohly dál rozdávat. Takto nechají na ulici spoustu malých kulturních sdružení i fyzických osob. Synot totiž ve Zlínském kraji již deset let rozděluje granty i fyzickým osobám, vozíčkářům nebo rodičům s nemocnými dětmi. Jsou to desetitisícové částky a stát nemá aparát, aby to hlídal až na tuto malou úroveň. Doufám, že věci nebudou tak, jak jsou popsány v novele týkající se jednoho inkasního místa. Pokud si poslanci a senátoři vydobyli normu, kterou tady chtěli léta mít a která bude znamenat vyšší zdanění, s tím asi nic neuděláme. Ale sport a kultura by si měly odvody vybojovat. Těm to bude chybět. Stát jim to nedá.

Ivo Valenta (55)

Rodák z Čeladné se vyučil nejprve kuchařem, poté vystudoval Střední hotelovou školu v Mariánských Lázních. S podnikáním začal v roce 1989. Spolu se svým otcem a bratrem založil holding Synot, jehož obrat jen v ČR činí přibližně deset miliard korun ročně. Od roku 1998 je rezidentem Monackého knížectví.