Jiří Vyskočil: Za akciové riziko žádají klienti zisk 10 procent ročně

Jiří Vyskočil

Jiří Vyskočil Zdroj: Michael Tomes, E15

Finanční krize jednou provždy vyléčila domácí investory z naivní představy neomezených burzovních výdělků. Zatímco před několika lety brali drobní hráči burzu útokem, nyní je situace opačná. Investorským mottem se staly opatrnost a realistické vyhlídky. Udržet představy klientů na uzdě se podle šéfa Patria Finance Jiřího Vyskočila stalo nejúčinnější pojistkou budoucích příjmů i pro domácí brokery.

E15: Kam se v současnosti ubírá hlavní byznys Patria Finance?

Nová strategie společnosti Patria je jasná, výrazně posilujeme naše kapacity v oblasti obchodování pro investory jednotlivce.

E15: Proč? Velcí hráči z Prahy zmizeli?

Velcí zahraniční investoři jako banky, brokeři nebo hedgeové fondy se tu stále pohybují, ale zdaleka to není to, co jsme viděli před nějakými čtyřmi až pěti lety. Na pražské burze za tu dobu výrazně propadly objemy a obchodní marže se kvůli růstu zájmu obchodovat takzvaně „přes drát“ výrazně snížily. Šíře a atraktivita české burzy klesla. Tenhle byznys děláme, jde ale hodně dolů a alespoň krátkodobě zde nevidíme větší růstový potenciál.

E15: Co se tedy změnilo, proč se velký kapitál od českého trhu odvrátil?

Domácích příležitostí ubylo a jinde se navíc objevily nové a potenciálně zajímavější. Pokud jde o domácí akcie, O2 je už skoro mimo zájem velkých klientů, ČEZ nevnímám jako příliš velkou růstovou story, Erste se musela vypořádat s Maďarskem a Rumunskem. Poměrně rozumná je Komerční banka, také je ale za adekvátní cenu. Komerční banka je jediný titul, kdy si můžete koupit bankovní expozici sólo na Čechy, což jinde není. Pokud velcí hráči chtěli expozici vyloženě na český bankovní trh, tak neměli v podstatě na výběr.

E15: Kdo z velkých jmen v Praze zůstal?

Londýnští brokeři a správci aktiv, kteří mají potřebu či povinnost držet pozice v oblasti střední a východní Evropy. Ti se ale nedívají na Českou republiku jako na separátní trh, ale na součást regionu střední a východní Evropy. Z pohledu významu trhu bylo v regionálním měřítku vždy vítězem Polsko.

E15: Jaký díl obchodů u vás dělají drobní investoři a jaký institucionální investoři? Změnilo se to během posledních několika let?

Velkou většinu obchodů dělali před krizí institucionální investoři, menší část naopak drobní investoři. Posledních několik let se to postupně obrací.

Institucionální klienti byli dříve extrémně profitabilní, ti vydělali firmě stamiliony, dneska jsou to desítky. A už se to zřejmě nevrátí, jsme sice někde u dna, ale nemyslím si, že by se to výrazně obrátilo

E15: Jak se v posledním roce vyvíjel počet vašich klientů?

Ne že by se výrazně zvyšoval počet nových smluv, aktivita klientů ale roste, což souvisí s vyšší volatilitou na trzích. Jak obchodujících přes internetovou platformu, tak přes makléře. Pražská burza je ale pro retail i velký kapitál stále méně zajímavá. Více příležitostí vidí investoři v Americe a v západní Evropě. Ziskových příležitostí tu jednoduše příliš není.

E15: Asi také obchodujete, vnímáte v Praze růstové příležitosti pro drobné investory? Co byste kupoval vy?

Ano, nějaké obchody dělám, ale na pražské burze už jsem dlouho nic nepořídil. Vůbec nevím, co bych si v Praze koupil.

E15: A kde tedy nakupujete a co?

Kupuji prioritně Ameriku a západní Evropu.

E15: Jaké vás zajímají obory a konkrétní tituly?

Nedávno jsem nakupoval akcie jedné velké americké automobilky, pořídil jsem si i akcie jedné z největších telekomunikačních společností v západní Evropě a vzhledem k nízkým cenám ropy se mi celkem líbí také segment dodavatelů pro letecký průmysl.

E15: A pokud jde o Prahu? Analytici zmiňují často růstový potenciál Erste.

U Erste Bank je otázka, jak moc se objeví další věci ohledně Rumunska, jestli je bilance už úplně vyčištěná. Pak jsou tu tituly jako Pegas, ale ty jsou málo likvidní, i když story může být zajímavá.

E15: Které akciové trhy mají letos růstové šance?

Americké akcie jsou podle nás jen lehce nadhodnocené, tamní ekonomika by i po zaváhání v prvním čtvrtletí měla pokračovat v solidním růstu. Zajímavé možnosti vidím také v Evropě - v telekomunikačním sektoru, v leteckém průmyslu, ale i v bankovnictví.

E15: Má pro investora smysl rozhlížet se mimo Evropu a Ameriku?

Já osobně se tak nerozhlížím, dostatek příležitostí nacházím zde. Máme pár klientů, kteří obchodují v Asii, ale je to spíš okrajovka.

E15: Co žádá český investor?

Západní Evropu, Ameriku. Z hlediska služeb žádá perfektní platformu a poradenství. Chce tipy a doporučení, jinak jde jinam.

E15: Jak se změnila psychologie klienta?

Před krizí byli klienti naivně idealističtí, kupovali úplně všechno, bez výběru. Výrazně více se obchodovalo na úvěr, jak akcie pořád rostly, všichni čekali, že porostou ještě dále a obchodovali stále více na páku. V předkrizových dobách jsme měli úvěry na obchodování řádově miliardu, dneska jsme řádově na dvou stech milionech. Lidé už nejsou tak agresivní a vnímají více rizika, nechodí do toho bezhlavě.

E15: Jak vypadá český on-line trh s akciemi? Je hodně napjatý?

Nemyslím si, stále trhu věříme. Investujeme do akvizic nových klientů, otvíráme investice širšímu publiku, což je hodně o vzdělávání. Druhá věc je to, že pokud by se na českém trhu objevila zajímavá akviziční příležitost, tak jsme ochotni se o ní bavit.

E15: A jedná se s někým v tuto chvíli?

Ne, nejedná, ani nevím, že by byl někdo na prodej.

E15: Tak třeba Brokerjet? Výsledky neoslní a letos ruší makléřskou podporu.

Nevím, jakou má Česká spořitelna s Brokerjetem strategii. Pokud s tím přijdou, tak se na nabídku podíváme. Je to o ceně. Jsme připraveni se bavit, ale v současnosti taková nabídka není.

E15: Co noví hráči na trhu? Třeba DeGiro, které má široký záběr, jak ovlivňuje on-line trh?

Samozřejmě jsme jeho vstup sledovali, ale nevnímáme ho jako přímou konkurenci, protože jejich strategií jsou velmi nízké ceny a velmi omezený servis, na rozdíl od Patrie, která razí cestu špičkového servisu za ne úplně nejnižší ceny.

E15: Řekněme nejvyšší, alespoň v některých segmentech.

V některých opravdu jsme, v jiných ne, ale jde o věc, na které nechceme v současnosti nic měnit, naše služby mají svoji cenu. Lidé, pro které je stěžejní nízká cena, už stejně dávno obchodují přes americké brokery, kde jsou ceny dneska níž.

E15: Jak se Patrii dařilo v loňském roce?

Audit ještě neskončil, takže konkrétní čísla zatím nemohu komentovat, ale výsledky předčily naše očekávání.

E15: Před několika lety jste měli i miliardový zisk?

To je tak, institucionální byznys šel výrazně dolů, retailový postupně roste, poradenství v oblasti fúzí a akvizic má občas dobrý rok, když se jim podaří dotáhnout obchody. Na těchto projektech se dělá dlouhou dobu a je otázka, do kterého roku obchod spadne, jsou léta, kdy tato část přináší do firmy velké peníze, na druhé straně jsou chudá léta, kdy z tohoto směru nepřiteče téměř nic.

E15: Co byl pro Patrii loni největší byznys?

Necelou polovinu tržeb udělali drobní klienti, kolem třetiny přinesla Patria Corporate poradenstvím při fúzích a akvizicích a zbytek padá na institucionální byznys, především obchodování zahraničních fondů a správců majetku.

E15: Před krizí to ale bylo naopak?

Institucionální klienti byli dříve extrémně profitabilní, ti vydělali firmě stamiliony, dneska jsou to desítky. A už se to zřejmě nevrátí, jsme sice někde u dna, ale nemyslím si, že by se to výrazně obrátilo.

E15: Co očekáváte letos od byznysu?

První kvartál zatím dobrý, volatilita je zajímavá, takže byznys roste, věřím, že volatilita vydrží. Klíčem k růstu je pro nás spolupráce s mateřskou bankou.

E15: Vidíte nějakou další, novou příležitost pro obchod?

Zajímavý prostor vidím v privátním bankovnictví, tedy ve spolupráci s bohatšími klienty ČSOB.

E15: Co v současnosti nemáte a klienti by to chtěli?

Křišťálovou kouli. Řada klientů přichází s přesvědčením, že vy tomu přece rozumíte, tak mi přece budete radit tak, abych na tom vydělal. My tomu sice rozumíme trochu víc než oni, ale neznamená to, že když na tom trhu jsem, když na něm obchoduji, že na něm vydělávám. Kdyby moji makléři měli křišťálovou kouli, tak nepracují v Patrii, ale jsou na Bahamách jako rentiéři. Snažíme se od začátku nastavit realistická očekávání klientů. Management očekávání je pro nás základní disciplínou.

E15: S jakým očekáváním za vámi klienti chodí?

E15: Vydělávají u vás klienti?

Předpokládám, že ano, jinak by u nás nebyli. Ale statistiku nemám.

E15: Ale to se dá z vašich systémů zjistit ne?

Asi by takovou statistiku šlo udělat, ale nedělali jsme ji.

E15: A myslíte, že vydělávají? Řešíte tu otázku?

Dlouhodobě je pro nás důležité, aby vydělávali, jinak přestanou obchodovat. Žijeme z poplatků. Statistiku výdělečnosti bych potřeboval, pokud bych byl správce aktiv. Pokud jsem broker, který dělá transakce, je to pro mě podstatné, ale není to pro mě primární parametr.

Jiří Vyskočil (41)
Absolvoval Fakultu financí a účetnictví na pražské Vysoké škole ekonomické. Během studia získal makléřskou licenci a začal pracovat jako broker pro zahraniční investiční banky působící v České republice. Později působil ve vedení několika obchodníků s cennými papíry včetně Brokerjetu České spořitelny. V roce 2014 z něho přešel do Patria Finance, kde působí na pozici výkonného ředitele a předsedy představenstva.