Kamila Horáčková: Kariéru nemám narýsovanou, počkám, co přijde

Kamila Horáčková

Kamila Horáčková Zdroj: Axa

Je zřejmě nejvýše postavenou českou manažerkou působící v zahraničí. Od března loňského roku pracuje Kamila Horáčková jako investiční ředitelka Axa Winterthur ve Švýcarsku. Má se svým padesátičlenným týmem na starosti správu majetku největší švýcarské pojišťovny.

Před přestupem do švýcarské Axy řídila deset let investice tuzemského zastoupení této skupiny. „Byl to kariérní skok ne o jedno, ale o několik pater,“ řekla ve své curyšské kanceláři. „Ještě pár měsíců bude trvat, než získám ve své pozici jistotu. Přece jen působím v jiné zemi, mluvím a píšu jiným jazykem, jsem odpovědná za mnohem více peněz,“ dodala.

* E15: Jak se stalo, že nyní pracujete v Axe ve Švýcarsku?

Pracovala jsem pro Axu dlouhá léta již v Česku. V listopadu 2010 mi zavolal můj tehdejší šéf a nabídl mi, abych se zúčastnila výběrového řízení na uvolněnou pozici ředitelky správy aktiv v Axe Winterthur ve Švýcarsku. Po kratším přemýšlení jsem se rozhodla, že projít výběrovým řízením na významnou pozici v rámci skupiny bude zajímavá zkušenost. Pak následovalo několik pohovorů ve Švýcarsku a v Paříži. V prosinci jsem se dozvěděla, že jsem postoupila mezi poslední tři kandidáty. Pak jsem absolvovala ještě jeden pohovor a loni 10. ledna jsem letěla do Curychu podepsat smlouvu. Celé to proběhlo hrozně rychle, netrvalo to ani dva měsíce.

* E15: Co bylo na následujících týdnech, kdy jste se připravovala na přesun do Curychu, nejtěžší?

Mám dvě malé děti, takže jsem potřebovala minimálně dva měsíce, abych zařídila přestěhování. Do práce jsem nastupovala 21. března. I to bylo hodně rychlé, protože jsem musela také předat práci v Česku. No a pak přijel jednou v půli týdne náklaďák, do něj jsme naložili celou domácnost, o víkendu se trochu zabydleli v Curychu a v pondělí již jsem šla do práce.

Skok o několik pater

* E15: Co rozhodlo, že jste do toho šla? Vaše nynější pozice je časově náročnější než předchozí funkce.

Kdybych byla sama, nerozhodovala bych se ani minutu. Kvůli dětem to bylo složitější a opravdu jsem zvažovala všechna pro a proti. Na jedné straně to byla ohromná příležitost, která nepřichází moc často. Za dva či tři roky, kdy by mi to z hlediska osobního života vyhovovalo lépe, by nemusela přijít. Velkou roli hrálo i to, že je to Švýcarsko, které už jsem trochu znala, a tušila jsem, jak tady běží život. Měla jsem pocit, že pro děti by to mohla být velmi dobrá zkušenost. I když jsem si uvědomovala jednu velmi podstatnou nevýhodu: že budu mít minimálně první rok na děti méně času, než bych měla v Praze. To je něco, s čím se ještě stále potýkám, a doufám, že se mi v roce 2012 podaří čas mezi prací a rodinou lépe vybalancovat.

* E15: Takže nabídku pracovat v Paříži nebo Londýně byste zvažovala více?

Určitě. Curych jsem již znala, je to město z hlediska životního stylu velmi podobné Praze, jen ještě menší. Věděla jsem, že je tu hodně zeleně a že nebudu muset dojíždět do práce hodinu nebo hodinu a půl, jako bych musela v Paříži nebo v Londýně, kdybych chtěla, stejně jako jsme zvyklí z Prahy, bydlet v domě na okraji města. To by bylo pro mě jako pro pracující matku zcela nepřijatelné. Tady se dají dělat hezké výlety a trvá to pár desítek minut. Ani na lyže do Alp to není daleko. V Londýně trvá několik hodin, než se člověk dostane z města.

* E15: Curych je jedno z nejdražších měst světa. Kolikrát více než v Praze tu stojí život?

Osvědčilo se mi pravidlo násobit české náklady třemi. To funguje, ať již jde o jídlo v restauraci nebo v samoobsluze, o služby, nájmy nebo platy.

* E15: Co se vám na Švýcarsku líbí? A co je jinak, než jste si představovala?

Neměla jsem moc času si představovat. Věděla jsem, že první rok bude strašně náročný. Je to skok v kariéře ne o jedno, ale o několik pater. Navíc musím fungovat v jiné zemi a v jiném jazyce. Příjemně mě překvapilo, že tady pracující matka může efektivně fungovat. Všechno je tady efektivní a fungující. Ať člověk pomyslí na práci nebo osobní život. Je to všechno ještě příjemnější, než jsem si myslela. Měla jsem velký strach, jak to zvládnou děti. Dneska už mohu říci, že pro šestapůlletou dceru je přesun sem velkým přínosem. Přijala to velmi dobře, je spokojená. Když se jí na to kdokoli ptá, odpovídá, že se jí ve Švýcarsku líbí, že ve škole je to tady lepší než v Česku. Ani ne dvouletý syn stěhování do jiné země ani nezaregistroval. Kolem něj jsou stejní lidé, jako byli v Praze. Rodina a dvě chůvy z Čech, z nichž jedna je s námi již sedm let.

* E15: Váš manžel podniká, a nejen v Česku. Jak ten přijal stěhování?

Je hodně racionální, myšlenka na přestěhování do Curychu se mu líbila. V současnosti hodně podniká ve světě, takže pro něj není takový rozdíl, jestli se z cest vrací do Curychu nebo Prahy.

Kamila HoráčkováKamila Horáčková | Axa

Všechno je větší a složitější

* E15: Jak se liší vaše minulá práce šéfky investic Axy v Česku a současná pozice šéfky investic Axy Winterthur?

Na první pohled, z hlediska názvu, se ta pozice moc neliší. V Praze jsem byla šéfkou investic pro Česko a Slovensko, tady jsem šéfovou investic pro Švýcarsko. Přitom se to však liší snad ve všech aspektech. Když to vezmu v číslech, v Česku jsem byla odpovědná za správu tří miliard eur, tady odpovídám za správu osmdesáti miliard švýcarských franků. Instrumenty a tipy aktiv jsou mnohem širší a trh hlubší. Máme tady velké oddělení nemovitostí a velké oddělení hypoték. Používají se se složitější zajišťovací instrumenty. Titulů v portfoliu jsou stovky, ne desítky. Šéfuji přímo více než padesáti lidem. Část služeb je nadto ještě přenesena do sesterské společnosti. Ten rozměr je opravdu veliký. Je tu daleko užší spolupráce jak s lokálním managementem švýcarské pojišťovny, tak s vedením celé skupiny Axa.

* E15: Ke kterému trhu byste pracovní atmosféru v Curychu přirovnala. Má blíže k Londýnu, nebo Paříži?

Švýcarsko je své, přirovnání nemám. Je tady vysoká pracovní morálka a nasazení. Zároveň ale funguje větší rovnováha mezi kariérou a rodinou. Nikdo tady není v kanceláři čtrnáct hodin denně, jak je obvyklé v Londýně nebo New Yorku. Fakt je, že ve Švýcarsku lidé za devět až deset hodin možná udělají více práce. Tady schůzky začínají a končí na čas, je přesně daná jejich agenda a lidé jsou na schůzky připravení. Možná je ta zdejší efektivita trochu na úkor flexibility a kreativity, to je nutné také říci. Ve všech ostatních zemích, ať již je to Česko, Anglie nebo Francie, se lidé pět až deset minut scházejí, a když se to nestíhá, setkání se o půl hodiny protáhne. To se tady neděje.

* E15: Jak se za dobu vašeho působení změnila portfolia, jaká nejzásadnější investiční rozhodnutí jste musela udělat?

Naše investiční strategie je nyní konzervativnější a portfolio diverzifikovanější. Snížili jsme alokaci do všech rizikových aktiv. Hodně jsme vyprodali dluhopisy jihoevropských zemí. Plně jsme zajistili měnu.

* E15: Spravujete portfolio největší švýcarské pojišťovny. Kolik aktiv je ve Švýcarsku a kolik v zahraničí?

Švýcarsko by pro nás bylo malé, zhruba 40 procent portfolia je investováno v zahraničí. Proto musíme zajišťovat měnové riziko dolaru a eura.

Krize švýcarsko míjí

* E15: Jak je Švýcarsko postižené krizí? Roste tu nezaměstnanost?

Nemám pocit, že by se tu krize nějak projevovala. Zatím se tady hospodářství daří dobře, v Curychu je minimální nezaměstnanost, hospodářství doposud stabilně a rozumně rostlo. I velká nemovitostní krize z roku 2008, která se dotkla snad celého světa, se Švýcarsku vyhnula. Tady nemovitosti dále stabilně rostou. Mluví se tu ale o tom, že i současný kurz franku je moc silný a hospodářství to působí problémy, takže zájmem centrální banky bude kurz franku vůči euru ještě trochu oslabit.

* E15: S jakými scénáři dalšího vývoje ekonomiky pracujete?

Všechny scénáře se točí okolo toho, že státy jsou předlužené a ekonomika neroste. Nejlepší scénář by byl, že rozvíjející se země v Asii porostou a za cenu vyšší inflace se chytnou i ekonomiky Ameriky a Evropy. To by byl ten nejlepší scénář pro nejbližší tři až sedm let. Horší variantou je, že nastane takzvaný japonský scénář, tedy že v následujících letech nebude žádný růst. Doprovázet ho bude deflace a úrokové sazby na minimu. V současnosti stále není jasné, kterou cestou se světová ekonomika vydá. Může to být i určitá kombinace těchto dvou scénářů.

* E15: Jak v této situaci zajistit aktiva?

Při každém z těchto scénářů fungují jiné třídy aktiv. Protože pořád není jasné, kudy se svět vydá, je jedinou cestou mít velmi diverzifikovanou investiční strategii.

* E15: Srovnatelnou pozici nikdy v Česku nebudete moci získat. Napadlo vás už, co může být v budoucnu dalším krokem ve vaší kariéře?

Ten skok v kariéře byl tak velký, že se pořád ještě učím. Myslím, že takové manévry nemá cenu dělat na méně než pět šest let, aby se firmě investice do mě také vyplatila. No a jestli poté přijmu další pozici ve Švýcarsku nebo v jiné zemi, případně se vrátíme do Česka, na to ještě nemyslím. Možná něco přijde samo, stejně jako přišla tato pozice. Já nejsem člověk, který by měl svou kariéru narýsovanou.

Kamila Horáčková (42)

Od počátku devadesátých let pracovala jako dealerka na mezibankovním trhu v ING Praha, později pak jako analytička a portfolio manažerka v Credit Suisse First Boston a v Citicorp. V roce 2001 nastoupila do společnosti Credit Suisse Asset Management, kde pracovala jako portfolio manažerka, ředitelka společnosti a členka představenstva. Firma se pak přejmenovala na Winterthur a v roce 2006 ji převzala finanční skupina Axa. Od března 2011 pracuje jako investiční ředitelka ve společnosti Axa Winterthur ve Švýcarsku. Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze, získala tituly MBA a CFA. Je vdaná a má dvě děti.