Krize tu už dávno byla, i když teď se vše svádí na koronavirus, říká šéf Sika Tomáš Vala

Tomáš Vala, generální ředitel Siko

Tomáš Vala, generální ředitel Siko Zdroj: E15 Michael Tomeš

Tomáš Vala, generální ředitel Siko
Tomáš Vala, generální ředitel Siko
Tomáš Vala, generální ředitel Siko
Tomáš Vala, generální ředitel Siko
Tomáš Vala, generální ředitel Siko
6
Fotogalerie

Nikdo, kdo projíždí jihočeskými Čimelicemi, nemůže minout centrálu a zároveň prodejnu vybavení pro koupelny a kuchyně Siko. Jako zastupitel by Tomáš Vala preferoval rychlejší stavbu dálnice a obchvatu obce. „Jako byznysmen a ředitel Sika už to vidím jinak. Dotknout by se nás to ale nemělo,“ říká Vala, který řízení firmy převzal před lety od své matky Jaroslavy Valové.

Jde už o třetí krizi, kterou Siko zažívá, ať šlo o Klausovy balíčky, nebo roky 2008 a 2009 a teď koronavir. Dá se to srovnat?

Zažil jsem všechny tři, každá je jiná. V roce 1997 nás to trefilo hlavně co se týká úroků. Úroky nám skokově vyskočily až na 22 procent ročně, což bylo strašné. V té době jsme byli hodně zaúvěrovaní a pořád jsem počítal, kolik musíme prodat palet obkladů a dlažeb, abychom vydělali na těch 22 procent úroků, na den. A že těch palet bylo hodně. Třeba deset denně, abychom splatili úroky. Pak se teprve začalo vydělávat na splátky a provoz firmy, na mzdy, nájmy. Byl to velký stres, naštěstí to trvalo asi jen půl roku.

A ta krize nedávná a současná?

Obě myslím už byly z přemíry konzumu, ačkoliv teď se všechno svádí na koronavirus. Krize tu už ale dávno byla, stačí, když se člověk podívá na statistiky prodejů aut dva tři měsíce předtím, než naplno vypukla. Všechny známky, že krize přichází, tu byly.

Vy jste nedávno myslím i na sociálních sítích říkal, že na krizi se připravujete, protože ji čekáte. Jak se dá připravit?

Volné finance jsme reinvestovali do projektů s kratší návratností – rok, dva, tři. Týká se to třeba hypotečních zástavních listů, kde je relativně nízké úročení, ale máme jistotu, že peníze budou disponibilní, když si je zavoláme. Na začátku krize, kdy se ještě nevědělo, kdy se prodejny otevřou, jsme si spočítali pesimistický scénář pro celou skupinu, který vycházel na minus 250 milionů korun v cash flow v následujícím půl roce. Díky částečné přípravě na krizi bychom takový výpadek dokázali ustát.

S druhou vlnou v tom pesimistickém scénáři nepočítáte?

Hlavně doufám, že když přijde druhá vlna, tak stát ví, jak ji relativně rychle zastavit. Na 14 dní si všichni vezmou roušky, možná nebudou sportovní utkání, ale snad už obchody ani restaurace nikdo nezavře. Pak myslím, že díky rouškám jsme schopni srazit rychlost nákazy třeba o 70 procent. Už nemůžeme udělat to, co teď.

Řekl jste, že jste pod dojmem krize investovali do věcí s rychlou návratností, na druhou stranu jste koupili Dům odborových svazů v Praze. To je dost dlouhodobá návratnost, ne?

Ano, ale o té investici jsme se rozhodovali před více než dvěma lety. I v souvislosti s tím jsme byli konzervativnější v jiných investicích. A většina té investice je na úvěr.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!