Kvůli koronaviru rezonuje pojem české nanovlákno všude ve světě, říká ředitel nanotechnologické firmy Pardam Jan Buk

Jan Buk, ředitel a spolumajitel nanotechnologické firmy Pardam

Jan Buk, ředitel a spolumajitel nanotechnologické firmy Pardam Zdroj: E15 Michael Tomeš

Jan Buk, ředitel a spolumajitel nanotechnologické firmy Pardam
Jan Buk, ředitel a spolumajitel nanotechnologické firmy Pardam
Jan Buk, ředitel a spolumajitel nanotechnologické firmy Pardam
Jan Buk, ředitel a spolumajitel nanotechnologické firmy Pardam
5
Fotogalerie

Roudnická firma Pardam, člen skupiny NANO4FIBERS, se primárně věnuje výrobkům z nanovláken – membránám a práškovým materiálům. Současná koronakrize ale produkci výrazně změnila. „Dřív pro nás byl respirátor okrajový produkt, o který nebyl moc zájem. Dnes je poptávka ve statisících až milionech,“ říká ředitel a spolumajitel Pardamu Jan Buk.

Jak to bylo s kapacitami českých výrobců během koronavirové krize? Byly dostatečně využité?

Naše firma měla kapacitu poměrně malou, takže jsme ji museli výrazně navyšovat. Do krize, respektive pandemie, pro nás byly respirátory takový okrajový, referenční produkt, o který moc nebyl zájem. Na trhu ochranných pomůcek dominovaly výrobky zavedených firem. V souvislosti s koronavirem ale i u nás poptávka enormně vzrostla.

Zhruba kolikanásobně?

Pro srovnání: za minulý rok jsme rozdali jako vzorky asi tři tisíce respirátorů. A dnešní poptávky se pohybují ve statisících až milionech kusů. Což ale také nemusí nic znamenat. Když potom dojde na lámání chleba, tak zájemci často couvají a objemy se zase upravují.

Podařilo se vám tedy rychle produkci navyšovat?

Ještě v lednu jsme měli kapacitu kolem pěti tisíc respirátorů měsíčně, dneska je to 50 tisíc týdně. Koncem května plánujeme kolem 125 tisíc týdně. Investujeme do nových zvlákňovacích strojů i linek na výrobu respirátoru BreaSAFE a zároveň vyvíjíme nové produkty.

Myslíte, že takové zvýšení výroby vydrží i do budoucna?

Koronavirová krize změnila vnímání tohoto produktu. Je velmi pravděpodobné, že lidé změní způsob myšlení a přístup ke své ochraně. Když půjdou do metra, do letadla nebo do nemocnice, tak budou chtít nosit respirátor, roušku nebo alespoň nějaké zakrytí obličeje. Stane se to určitým standardem a naším úkolem je přinášet na trh produkty, které budou lidi chránit, ale nebudou je příliš obtěžovat. I proto vidíme budoucnost například ve speciálních filtračních vložkách z nanomembrány, které lze vkládat do „kapsových“ roušek, které si lidé mohou ušít i sami.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!