László Szigeti: Fica dobře známe, od Kisky čekáme nabídku

Předseda Republikové rady Strany maďarské komunity (SMK) László Szigeti

Předseda Republikové rady Strany maďarské komunity (SMK) László Szigeti Zdroj: Anna Vackova/E15

Předseda Republikové rady Strany maďarské komunity (SMK) László Szigeti tvrdí, že politici v Bratislavě národnostní menšiny zanedbávají. Historicky první maďarský kandidát měl na jejich problémy upozornit.

E15: Váš prezidentský kandidát Gyula Bárdos nakonec nedal doporučení voličům do druhého kola. Dříve řekl, že chce počkat, co mu Andrej Kiska nabídne. Co jste od něj chtěli slyšet?

Roberta Fica známe, máme s ním zkušenosti, ale druhého kandidáta ne. Neznáme přesně jeho názory na postavení a práva národnostních menšin. Nevíme, jestli můžeme počítat s tím, že bude prezidentem i pro příslušníky těchto menšin. Neznáme jeho názory na změnu ústavy nebo na zákony, které ještě na Slovensku neexistují, třeba o postavení národnostních menšin nebo o financování jejich kultury. Na problémy týkající se jejich vzdělávání.

E15: Ve stranických průzkumech mají dvě maďarské strany kolem jedenácti dvanácti procent, to ale jejich kandidáti v prvním kole nesesbírali. Kde jsou tedy hlasy Maďarů?

Pravděpodobně se zcela nepodařila mobilizace. Ani Mostu-Híd a v dostatečné míře ani SMK. Očekávali jsme větší účast voličů. Našich 5,1 procenta je ještě v normě odhadu, ale spíše vyvstává otázka, kde byli voliči Mostu-Híd. Podle našich vnitřních průzkumů se jejich hlasy zřejmě nacházejí buď u pana Kisky, nebo u pana Procházky.

E15: Má vůbec smysl stavět maďarského kandidáta? Pravděpodobnost jeho úspěchu je v podstatě nulová.

Nejsme naivní, je jasné, že matematicky to nejde. Ale žijeme v této zemi, ctíme její zákony a platíme daně. Zdá se nám, že velká politika se postavení národnostních menšin málo věnuje a je třeba ukázat, že tu jsme. Chtěli jsme upřít pozornost na naše problémy a nejen na naše. Netajíme se, že v druhém kole bychom tuto váhu, téměř sto tisíc hlasů, chtěli nějak zužitkovat.

E15: Četla jsem, že na základě zákona z roku 2010 ztratilo slovenské občanství asi padesát Maďarů. To ale zřejmě nezahrnuje všechny lidi, kteří získali maďarské, protože stát nemá možnost tuto informaci zjistit. Máte odhady, o kolik lidí jde?

Nikdo se tím nechlubí, je to soukromá věc každého občana. My takové statistiky neevidujeme, ale i já jsem přesvědčen, že jich je podstatně víc. Podotýkám ale, že v důsledku tohoto zákona přišli o občanství i jiné národnosti, Češi, Němci. Stačí se podívat na našeho nejlepšího basketbalistu, který je vynikajícím hráčem v Německu a do slovenské reprezentace se nemůže kvůli zákonu dostat.

E15: Ptám se proto, že tito lidé teď mohou volit v maďarských parlamentních volbách. Myslíte si, že budou?

Všeobecně je známo, že ze sousedních zemí Maďarska využilo možnost získat maďarské občanství nejméně lidí na Slovensku. Nejvíc v Rumunsku a Srbsku. To proto, že tam nebyla přijata protiopatření. Nemáme informace o masovém zájmu využít volební právo, souvisí to i s administrativními kroky. Ale někteří se určitě zúčastní.

E15: Zajímá mě, jak to bude vypadat prakticky. Budou se tajně plížit na maďarskou ambasádu?

Mohou hlasovat i v několika maďarských městech. Musí však v určité lhůtě před volbami svůj záměr ohlásit.

E15: Vaše strana je spojována s maďarskou stranou Fidesz, dokonce býváte označováni za jejich vazaly.

Netajíme, že s Fideszem máme korektní vztahy, ale označení vazal je přehnané. Jsme přesvědčeni, že SMK musí mít dobré vztahy s maďarskou vládou. I hodnotově jsme si blízcí. Snažíme se o dobré vztahy i s ostatními, ale nejlepší máme právě s Fideszem.

E15: Má se za to, že premiér Viktor Orbán umožnil volit zahraničním Maďarům, protože čekal, že dají hlasy jemu. Bude to v případě slovenských Maďarů tak jednoznačně?

Lidé si uvědomují, díky komu mohli maďarské státní občanství získat. Z těch pár set hlasů ze Slovenska, odhaduji, půjde tak osmdesát devadesát procent straně Fidesz. Ale nedají se vyloučit i hlasy pro socialisty a Jobbik.

E15: Jaké jsou vaše nynější vztahy s „konkurenčním“ Mostem-Híd?

Blíží se bodu mrazu. Bohužel se to nedaří změnit, i když z naší strany vůle je. Pokud si dokážeme sednout jako rovnocenní partneři, můžeme jednat. Když si ale jedna strana myslí, že bude druhé diktovat, nemá to perspektivu. Rozdělení komunity je špatné. Pevně věřím, že se to změní, protože všichni cítíme, že pokud nebudeme spolupracovat, může se stát, že se do parlamentu nedostanou ani oni, ani my.