Můj brexit: Whisky po dvou lahvích. Jednu vypít a druhou schovat, radí milovník Skotska Rout

Václav Rout ve svém whisky klubu.

Václav Rout ve svém whisky klubu. Zdroj: Szkanderová Michaela

Václav Rout ve svém whisky klubu.
Václav Rout ve svém whisky klubu.
Václav Rout ve svém whisky klubu.
Václav Rout ve svém whisky klubu.
Václav Rout ve svém whisky klubu.
8
Fotogalerie

Václav Rout je patrně jedním z největších konzumentů výtažků z ostropestřce mariánského, alespoň tedy v Česku. Bylinu užívá jako protiváhu své velké vášně, lásce k whisky. Z té se mu stal byznys. Rout je pravděpodobně také tuzemským expertem na whisky číslo 1. Kromě toho hraje na skotské dudy, pořádá akce pro Whisky&Kilt Club a podvacáté chystá Skotské hry na hradě Sychrov. Logicky se ho týká i brexit, který detailně sleduje. „Po praktické stránce ale zatím netuším, co bude. Může se mě to ovšem dotknout. Třeba tak, že umělci, které sem budu ze Skotska zvát, budou mít problémy s pracovním povolením,“ říká Rout v dalším díle seriálu Můj brexit.

Jak se stalo, že vám k srdci přirostlo Skotsko?

Jako kluk jsem zaslechl skotské dudy. Už jako malého parchanta mě ten zvuk zaujal. Později jsem potkal Williama Chipa Doehringa – Američana žijícího v Praze, který mě začal učit na skotské dudy hrát. Tím to začalo a na to se postupně začalo nabalovat stále více aktivit spojených se Skotskem. Zkoušel jsem poznávat whisky a později jsem se v tom stal profesionálem. Začal jsem pořádat festivaly skotské kultury a tak dále.

Kdy jste byl ve Skotsku poprvé a jaké to bylo? Splněné očekávání, nadšení, anebo zklamání?

V roce 1998. A byl to zvláštní pocit, špatně se vysvětluje. Měl jsem pocit, že jsem doma. Tento pocit mám na dvou místech, na Šumavě a ve Skotsku.

V roce 2004 se Česko stalo Velké Británii bližším partnerem, když přistoupilo k EU. Po šestnácti letech to vypadá, že se zase do nějaké míry odloučíme. Jak se vás osobně dotýká brexit?

Po praktické stránce zatím vůbec netuším. Pro můj byznys s whisky to každopádně může být problém. Export whisky ze Skotska tvoří podle posledních statistik téměř pět miliard liber, z toho zhruba třetina se vyváží do zemí Evropské unie. Když Spojené státy začaly vyššími cly postihovat i dovoz whisky ze Skotska do Ameriky, whiskařský průmysl to pocítil. Kdyby to stejné udělala EU, bude to pro Skotsko katastrofa. A všichni, kdo se kolem tohoto byznysu pohybují, budou mít potíže.

V celé věci kolem brexitu je zároveň třeba připomenout si postavení Skotska, kdy předsedkyně Skotské národní strany Sturgenová vyzývá britského premiéra Johnsona k novému referendu a zdůrazňuje, že jsou i jiné možnosti, jak bude Skotsko chtít svazek s unií zachovat.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!