Náměstek Dolínek: Stropnický si dělá kampaň do Sněmovny na úkor Prahy

Náměstek Petr Dolínek

Náměstek Petr Dolínek Zdroj: Anna Vackova, E15

Petr Dolínek /ČSSD/ odmítá výhrady opozičních zastupitelů, že by se současná koalice jen hádala. „Nikdo nevěřil, že v září bude Blanka v provozu nebo že lze něco udělat s Opencard. A přišel partner v podobě O2,“ říká. Pokud se ale s mobilním operátorem nepodaří v řádu týdnů uzavřít dohodu, má radnice připravené vlastní řešení.

Největším městským tunelem v Evropě jezdí třetí týden auta. Co se za tu dobu ukázalo?

Potěšilo mě zklidnění dopravy v Dejvicích. Na první všední den, kdy byl tunelový komplex v provozu, asi nezapomenu. To pondělní ráno, kdy v celé ulici Jugoslávských partyzánů stála auta, bylo hororové. Řidiči naštěstí začali využívat i jiné trasy. Přesto je jasné, že Vítězné náměstí to kapacitně nezvládá a musí se s tím něco udělat. První ostrý den ale také ukázal, že část města na levém břehu Vltavy je neuvěřitelně průjezdná. Například z Vysočan na Chodov bych dříve jel pravou částí Prahy. Nyní se mi vyplatí jet tunelem.

Kdy zahájíte dokončení vnitřního okruhu, o němž se v minulém volebním období nerozhodlo? Kudy povede?

Práce na přípravě musíme urychlit a vyřešit, zda okruh má vést v původní plánované trase, nebo jinudy. Jsem zastánce spíše původní trasy. Nemyslím si, že proti vůli Prahy 14 bychom měli rozšiřovat Průmyslovou ulici a přenášet tam zátěž. V koalici se o tom budeme bavit, ale musíme konat. Rozhodnutí čekám v řádu týdnů.

Dáváte přednost dražší variantě?

Otázka je, co je drahé a co levné. Rozšíření Povltavské ulice a proražení tunelu ve skále může vypadat nákladně. Připravujeme kompletní očištění výdajů za Blanku, které byly vynaložené za práce na povrchu nebo se týkaly DPH. Možná se ukáže, že to zase tak neuvěřitelně drahé nebylo.

Náměstek Petr DolínekNáměstek Petr Dolínek|Anna Vackova, E15

A podobně to může dopadnout s dokončením obchvatu. Buď zvolíme dražší, ale dlouhodobé řešení, nebo levnější dočasné. Zahloubení ulice V Holešovičkách by navíc mohlo stát až devět miliard, což není málo.

Proč se s dokončením obchvatu nezačalo dříve?

To se musíte zeptat minulého vedení radnice. Co se týče mě, před prázdninami jsem radě předložil návrh. Řeší pokračování dokumentace ohledně Pelc-Tyrolky až po Balabenku. Bohužel kolegové z Trojkoalice návrh už přes dva měsíce blokují a odmítají ho projednat. Prý je třeba hledat alternativy. Prosazuji kompromis, abychom pokračovali v přípravě této dokumentace a vedle toho debatovali o možném využití jiných komunikací. Rozhodně si ale nemůžeme dovolit další promarněný rok.

Začne se v tomto volebním období už s výkupem pozemků?

Chtěl bych jít ještě dál a stejně jako u trasy metra D se dostat do fáze přípravy výběrového řízení na dodavatele stavby. Problém je, že nejprve musíme mít všechna stavební povolení. To je klíčové a přitom složité. Musíme ale začít něco dělat, a ne se jen dohadovat jako předchozí koalice. Kdyby bývalý primátor Pavel Bém váhal, dodnes mnoho věcí není. Přestože některá jeho rozhodnutí nebyla dobrá, už nelze připustit, aby se neustále přešlapovalo a každý přemýšlel, jak si krýt záda.

Ještě bych se vrátil k Praze 6, která kvůli ulehčení Vítěznému náměstí volá po obchvatu z Evropské do Svatovítské ulice. Váš názor?

V té trase by se musela vykácet řada vzrostlých stromů, kromě toho stavební úřad přípravu obchvatu ukončil. Navíc lze z Evropské do Svatovítské jezdit už teď. Nejsem zastáncem stavění dálnic v Praze, které nejsou jednoznačně potřebné.

Jak tedy náměstí ulehčit?

Existuje několik alternativ. Největší problém způsobuje přechod u tramvajových ostrůvků. Mohlo by se chodit tunelem pod náměstím, byť jsou kvůli vysokým investicím někteří radní Prahy 6 proti. Náklady na stavbu by se mohly vyšplhat k miliardě, což je na tak krátkou spojnici mezi Dejvickou ulicí a metrem hodně.

Diskutovat můžeme o rozšíření vlakových spojení, aby lidé z okolí Prahy byli motivováni více využívat veřejnou dopravu. Jistě by pomohlo propojení tramvajové dopravy přes Stromovku z Podbaby do Holešovic. Šestku rozhodně nenecháme na holičkách.

Další sledovanou kauzou je Opencard. Opční práva eMoney Services, dosavadního provozovatele karty, získal operátor O2? Už se s ním dopravní podnik na něčem dohodl?

Uskutečnila se série jednání, debatují hlavně právníci. Velmi vítám, že se v Česku našla firma jako O2, která chce miliardovou investici do Opencard zachránit. Právně ale musí být všechno narovnáno. Hlavní problém je v tom, jak na O2 převést všechna práva, aniž bychom vypisovali soutěž.

Městu by ulehčilo, kdyby to převzala O2. Jeví se to jako nejvýhodnější varianta. I banky na to jsou připravené.

Platí další varianty jízdného?

Jistě. Chceme používat chytré telefony, platební karty. To je hlavní cíl. O2 je samozřejmě nejblíže, protože už delší dobu dělá technickou podporu Plzeňské kartě a také má smlouvu s T-mobilem. Městu by ulehčilo, kdyby to převzala O2. Jeví se to jako nejvýhodnější varianta. I banky na to jsou připravené. Stejně jako u jiných projektů platí, že se o tom budeme bavit jen několik týdnů. Pokud se to nepohne, máme v záloze vlastní řešení.

To spočívá v čem?

Nechci úplně prozrazovat taktiku. Navrhoval bych, aby dopravní podnik převzal akciovou společnost Opencard spolu s veškerým výběrem jízdného. Byl by pak garantem prokazování i výběru jízdného v Praze. A aby to fungovalo, měl by buď přes někoho, nebo přímo smlouvy s bankami a operátory. Byli jsme v Chicagu, kde platební karty jako jízdenky fungují. Máme dohodnuto, že by nám pomohl jejich odborný tým, abychom se vyhnuli zbytečným porodním bolestem.

Buď se tedy do konce roku domluvíte s O2, nebo to bude dělat dopravní podnik. Chápu to správně?

Buď to bude O2 a dopravní podnik, nebo jen podnik. Každopádně Praha ustupuje od ambice mít nějakou kartu kart, když existují chytré telefony. Chceme mít jednoduchou aplikaci na jízdné, kterou si lidé stáhnou. Vedle toho se rozběhne projekt Prague Market. Bude to e-shop, kam se napojí různé kulturní instituce či poskytovatelé komunálních služeb. Nechceme to ale provazovat dohromady s jízdným, což byl původní záměr projektu Opencard.

Náměstek Petr DolínekNáměstek Petr Dolínek|Anna Vackova, E15

Firma eMoney Services po magistrátu požaduje přes 650 milionů korun. Jaké máte ve sporu šance?

Jsem rád, že to skončí u soudu a ne arbitráží. Prahu už začali někteří podezřívat, že systém arbitráží vznikl kvůli ní. Skladba té sumy je různá. Největší díl míří na akciovou společnost Opencard a nikoli na dopravní podnik. Myslím, že jestli vůbec budou uznány nějaké nároky, bude to zlomek požadované částky.

Může dojít k dalším kolapsům?

To jsou přesně problémy, které se nesmí táhnout. Současná rada musí vyčistit všechny hříchy z minulosti, desítky nedodělků. Opencard je jeden z nich. Cílem je, aby věci netrvaly roky, ale měsíce.

Zatím to vypadá, že se neustále hádáte. Mám na mysli například tahanice kolem náměstka Matěje Stropnického.

Opozice nás kritizuje, ale podívejte se, co dokázali oni a co my. Nikdo nevěřil, že v září bude Blanka v provozu nebo že lze něco udělat s Opencard. A ejhle, přišel partner v podobě O2. Podepsali jsme operační program s Bruselem za jedenáct miliard, snížili jsme jízdné Pražanům a v městských firmách zavádíme pořádek. Nemyslím si, že je to málo práce.

A pře se Stropnickým?

Byť s ním v řadě věcí nesouhlasím, máme zadány studie na řešení Bělohorské, Vinohradské a Koněvovy ulice. A také Malostranského náměstí a zákazu automobilové dopravy na území celé Malé Strany. Problém je v tom, že pan Stropnický se snaží dostat do role miláčka Prahy.

Řekl jsem mu do očí, že si dělá kampaň do Poslanecké sněmovny na úkor Prahy, kterou si bere jako rukojmí. Chápu, že cílí někam jinam, že chce pokračovat v kariéře. Přesto věřím, že oba máme stejný cíl a chceme Prahu posunout dál. Někdo může říct, že v radě je příliš mnoho mladých Janků. Skutečně jsme mladí, podléháme emocím, a proto si některé věci říkáme otevřeně, což je občas slyšet.

Kdyby bývalý primátor Pavel Bém váhal, dodnes mnoho věcí není. Už nelze připustit, aby se neustále přešlapovalo. Praha ustupuje od ambice mít nějakou kartu kart, když existují chytré telefony. Chceme mít aplikaci, kterou si lidé stáhnou.

Petr Dolínek /34/
Studoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 1995 je členem Mladých sociálních demokratů, které dvakrát po sobě vedl. Pracoval jako odborný poradce pro oblast mládeže a jako parlamentní zpravodaj ministryně školství, mládeže a tělovýchovy. V minulém volebním období byl nejprve radním pro sociální péči, bydlení a evropské fondy a pak šéfem kontrolního výboru zastupitelstva hlavního města. Od loňska je náměstkem pražské primátorky a radním pro dopravu a evropské fondy. Je ženatý, má dvě děti.