Pavel Čejka: Komerční bance vzroste zisk o více než deset procent

Pavel Čejka

Pavel Čejka Zdroj: E15 Michael Tomes

Komerční banka se zbavila řeckých dluhopisů, náklady na špatné úvěry už nerostou, takže může zvyšovat zisk. Přesto podle člena představenstva Pavla Čejky není současné prostředí pro bankovní byznys jednoduché: úroky jsou velmi nízké a konkurence vysoká.

* E15: Nedávno jste se stal členem představenstva banky. Jaké jsou vaše cíle v této funkci a očekávání vlastníků?

Očekávání vlastníků jsou obecně vždy nastavena směrem ke zvyšování hodnoty firmy. Na tom jsem se podílel jako finanční ředitel, ale tato očekávání jdou samozřejmě k celému vedení banky a platí tedy i v mé nové pozici. Budu mít na starosti strategii a finance, informační technologie, řízení projektů a úsek provozu, což jsou hlavně platby, karty, zpracování transakcí a jiné podpůrné procesy a služby.

* E15: Kolik vás je nyní v představenstvu vlastně Čechů?

Představenstvo je rozděleno napůl, takže tři Francouzi a tři Češi.

* E15: Když odcházel z funkce předchozí ředitel KB pan Goutard, spekulovalo se o tom, kdy se do této funkce dostane Čech. Kdy myslíte, že k tomu pro Société Générale nazraje doba?

Jednou k tomu dojde, politika centrály není taková, že by nikdy nemohl být ředitelem Komerční banky Čech. Spíše je to otázka času a také toho, aby tady byl člověk s odpovídajícími místními i zahraničními zkušenostmi.

* E15: Kolik je teď vlastně Čechů ve skupině Société Générale?

Různě ve skupině mezi dvaceti třiceti. Například finanční ředitel egyptské Société Générale je Čech, v Paříži je teď Jan Juchelka a řada dalších kolegů.

* E15: Kdybyste měl možnost, šel byste také pracovat do centrály?

Člověk v takovém případě řeší dvě věci, náplň práce a rodinu. Rozhodnutí musí být vyvážené. V první části mé kariéry jsem se v mezinárodním prostředí pohyboval v rámci Arthur Andersen, studoval jsem i na univerzitě v Chicagu, k mezinárodnímu prostředí mám blízko. Takže ano, do centrály bych šel, pokud by to mělo správný obsah a čas.

Nízké úroky, nízké marže

* E15: Komerční banka je v poslední době taková hvězda pro české i zahraniční analytiky. Doporučení na akcie KB rostou, odhady růstu ziskovosti pro letošek se pohybují kolem deseti procent…

Reportovaný nárůst zisku bude určitě vyšší než deset procent, už jen proto, že jsme loni odepisovali řecké vládní dluhopisy. Náš letošní výhled je růst výnosů mezi jedním a dvěma procenty. Náklady víceméně neporostou, budou na loňské úrovni, a rizikové náklady výrazně klesají, a to jak opravné položky k úvěrům, tak ani neočekáváme znehodnocení dluhopisového portfolia.

Čtěte také:

Firmy sedí na hromadě peněz

Komerční banka zvýšila zisk o více než třetinu

* E15: Chystáte se nějak měnit dividendovou politiku?

Politika je stabilní v procentu čistého zisku, které vyplácíme. Výplatní poměr se bude pohybovat mezi 60 a 70 procenty čistého zisku, který bude, jak už jsem řekl, vyšší než vloni. Dividendu budeme navrhovat těsně po konci roku.

* E15: KB má italské dluhopisy za sedm miliard, dělali jste na ně nějaké rezervy?

Nedělali, účetně to takto nefunguje. Máme je zařazené v kategorii „k prodeji“, takže se přeceňují každý měsíc proti kapitálu banky, ne do výsledků. Znehodnocení se účtuje až poté, kdy dlužník nemůže splácet, nebo je tam evidence, že jsou znehodnocené. To v případě Itálie nenastalo.

* E15: Jaká je aktuální vlastnická struktura KB?

Podíl Société Générale je stálý, 60,5 procenta. Z toho zbytku, který je obchodován na pražské burze a vedlejším trhu v Londýně, vlastní čtyři procenta české subjekty, zbytek jsou zahraniční vlastníci, hlavně velké fondy. Sídla největších investorů jsou Londýn, New York a Boston. Největší z institucionálních investorů je nyní správce fondů State Street z Bostonu.

* E15: Ještě k tomu výhledu, nyní je na trhu v zásadě politika nulových úrokových sazeb, která určitě nějakou dobu vydrží. Bankovní marže jsou pod velkým tlakem, jak se v tomto prostředí dají dělat zisky?

Obtížně. Je to určitě negativní dopad, který bude pokračovat ve zbytku roku i příští rok. Když se podívám na očekávání, trh čeká, že krátké sazby půjdou ještě dolů, dlouhodobé sazby jsou na historických minimech – Česko teď vydávalo desetileté dluhopisy za 2,1 procenta, a to jsou velmi nízké sazby. To má dopad na marže, protože máme více depozit než úvěrů a jejich reinvestice mají nižší výnos. Ta kladná část je v tom, že si naši klienti mohou půjčovat za historicky nejnižší úrokové sazby, takže to trochu pomáhá k růstu úvěrového portfolia. My máme do velké míry úrokové riziko zajištěné, ale postupný dopad tam je. Výhled pro příští rok, pokud jde o úrokové výnosy, není růžový. Příliš neporostou.

* E15: Jak se nyní vyvíjejí ceny podnikatelských úvěrů?

V ceně je vždy úroková sazba, riziková a likviditní přirážka. Sazby jsou na historických minimech, prostředí je konkurenční, takže i to tlačí na ceny úvěrů. Kvůli nízké ceně státních dluhopisů se snížily i likviditní přirážky, takže ceny jsou velmi příznivé.

Pavel ČejkaPavel Čejka | E15 Michael Tomes

Hypotéky si udržují solidní tempo růstu

* E15: Tuzemské firmy říkají, že během krize se z Česka prakticky stáhly zahraniční investiční banky a jejich práci teď zastávají české banky, které dělají i větší korporátní financování. Cítíte příliv práce?

Situace se proti loňsku zlepšila, ať už jde o akviziční financování, exportní financování či o aktivity na kapitálových trzích jako úpisy dluhopisů pro klienty. My jsme buď sami, nebo se vydávali dluhopisy pro Slovenskou republiku i pro jiné velké klienty nebo jsme zajišťovali jejich úrokové a měnové pozice. Není to jen proto, že by se investiční banky stáhly, ale i prostředím a potřebami klientů. První pololetí bylo pro tuto činnost velmi dobré, výnosy výrazně rostly.

* E15: Když se podíváte na úvěrová portfolia, kde bude větší dynamika růstu, v retailu či u firemních klientů?

Spotřební úvěry jako celek na trhu klesají, Komerční bance stagnují. Když se podíváme na ekonomiku, která je v recesi, není to prostředí, ve kterém by mohly spotřebitelské úvěry nějak dynamicky růst. Korporátní úvěry meziročně velmi slušně rostou, ale v posledních měsících je vidět zpomalení. Za celý rok zde růst bude, ale v řádu jednotek procent. Je opravdu vidět, že zpomalující tempo růstu průmyslové výroby a exportu se promítá i do růstu úvěrového portfolia. Solidní tempo růstu si stále udržují hypotéky.

* E15: Myslíte, že k investiční činnosti může podniky motivovat i banka, nebo je to čistě jen otázka nálady na trhu?

Ani ne tak nálady jako jejich výhledu. Podniky mají své projekce objednávek, poptávky zákazníků, potřeby výrobních kapacit a inovací. Z pohledu banky je oblastí, která se dobře vyvíjí, export. nedávno rozšířila spolupráci s Rosbank, což je ruská banka ze skupiny Société Générale. Můžeme nabídnout zajímavé služby v trade finance, zárukách a podobně.

Firmy i lidé šetří a vklady rostou

* E15: Jaký tedy máte makroekonomický výhled, nastane hlubší recese?

Můj osobní pocit je, že HDP klesne zhruba o jedno procento. Poslední čísla za KB byla tuším půlprocentní pokles, ale zdá se, že to bude o něco víc. Já bych to neoznačil za krizi, krize je přece jen něco mnohem horšího, ale je to mírný pokles, který se byznysu dotýká. V kombinaci s klesajícími úrokovými sazbami vytváří takový tlak na výnosy, ve kterém bude velmi obtížné růst.

Pavel ČejkaPavel Čejka | E15 Michael Tomes

* E15: Co konkurence na vkladovém trhu? Nástup nízkonákladových bank měl velká očekávání. Cítíte, že by lidé odcházeli za vyššími úroky do levných bank?

Ne, vklady nám rostly. Rychleji rostly korporátní vklady, protože se zde promítá nejistota v ekonomice. Korporátní klienti spíše šetří a neinvestují. Budují si likviditní rezervu. Rostou ale i retailové vklady, mezi pěti a šesti procenty meziročně. Tlak na objem vkladů tedy není tak velký, tlak je na marže. Konkurence nutí platit úroky na vkladech, které jsou na hranici ziskovosti. Myslím ale, že ani pro nové banky to není něco, na čem by mohly dlouhodobě vydělávat. Když je tříměsíční PRIBOR na jednom procentu a banky platí dvě nebo dvě a půl procenta a přitom nemají úvěrové portfolio, do kterého by to mohly reinvestovat, tak tyto produkty jsou určitě ztrátové. Viděli jsme to i v minulosti, že banky, které měly podobnou agresivní politiku, ji posléze upravovaly. Navíc čekáme, že úrokové sazby ČNB půjdou ještě dolů, banky už začaly depozitní sazby snižovat a budou v tom myslím pokračovat.

* E15: I ve finančním sektoru se na trhu objevují určité akviziční příležitosti. Dívali jste se po něčem?

Dívali, ne na podniky, ale spíše na portfolia. Loni jsme koupili 50 procent v leasingové společnosti SGEF ze skupiny Société Générale, což bylo ale spíše motivováno zlepšením spolupráce v rámci skupiny. Loni se povedla nabídka klientům Commerzbank v oblasti privátního bankovnictví. Letos jsme se dívali na nějaká portfolia, nikdy to ale nedopadlo tak, abychom byli přesvědčeni o ziskovosti té akvizice. Takže ano, na příležitosti se díváme, musí ale splňovat naše kritéria. Musí to být dobrá finanční příležitost a musí mít dobrý rizikový profil.

* E15: Takže nabízená portfolia se prodávala příliš draho…

Ceny nejsou takové, aby nás přesvědčily, že do těch akvizic máme jít.

Pavel Čejka (47)

Získal titul MBA na University of Chicago Graduate School of Business a vystudoval České vysoké učení technické se zaměřením na management a finance. Je členem britské Association of Chartered Certified Accountants. Svou profesní kariéru začal v roce 1994 ve společnosti Arthur Andersen, kde se specializoval převážně na poradenství a audit pro finanční instituce v regionu střední Evropy. V roce 2000 nastoupil do ČSOB jako výkonný ředitel pro finanční řízení. Do Komerční banky přišel v červenci 2003 jako zástupce finančního ředitele a od ledna 2006 působil jako výkonný ředitel pro strategii a finance. Je předsedou dozorčí rady Penzijního fondu Komerční banky a členem dozorčí rady Modré pyramidy stavební spořitelny, Komerční pojišťovny a společnosti ESSOX. Od prvního srpna byl jmenován členem představenstva Komerční banky.