Pavel Cyrani: ČEZ musí prodloužit životnost Dukovan

Pavel Cyrani, ČEZ

Pavel Cyrani, ČEZ Zdroj: CTK

Pokud vláda na konci roku přijde se strategií, která bude znamenat restart jaderné výstavby, tak aby se stihlo zprovoznění nových jaderných bloků v roce 2035, tak nehrozí, že by Česku chyběla kapacita na výrobu elektřiny, říká Pavel Cyrani, ředitel pro strategii a obchod společnosti ČEZ.

E15: Co znamená zrušení tendru na nové temelínské bloky pro ČEZ z pohledu provozu elektráren?

Kritické je teď prodloužit životnost jaderné elektrárny Dukovany do roku 2035. Dosud jsme považovali za nejdůležitější, aby se životnost prodloužila minimálně do roku 2025. Pak jsme si říkali, že by bylo dobré a správné prodloužit provoz o dalších deset let. Teď se náš pohled změnil. Provoz do roku 2035 je nutnost. Bezpečnostně a technicky není žádný důvod to neudělat.

E15: Životnost uhelných elektráren prodlužovat nebudete?

Uhelné elektrárny jsme obnovili a jejich životnost maximalizovali. Teď budeme narážet jen na vytěžení hnědouhelných lomů.

E15: Má smysl zkracovat životnost uhelných lomů a větší výrobou u uhlí chybějící jaderné bloky nahradit?

To moc nepomůže. Největší pokles těžby a výroby z uhlí bude kolem roku 2025. Kdybychom ho posunuli do roku 2030, tak si zase vytvoříme větší problém po roce 2035. Pokud bychom měli něčím chybějící jaderný zdroj nahradit, měli bychom hledat jiné řešení než urychlení uhelné těžby.

E15: Je odložení stavby Temelína argumentem pro prolomení uhelných limitů?

Ukončení tendru na Temelín nemusí znamenat odložení výstavby prvního bloku třeba o deset let. Z tohoto pohledu by nemělo smysl argumentovat zrušením tendru při rozhodování o uhelných limitech. Spíše bychom se měli bavit o tom, jak tady jadernou energetiku dělat. Prolomení limitů jistě celkovou energetickou bilanci zlepší. Ale je třeba vzít v úvahu, že připravovaná evropská pravidla pro emise škodlivin mohou být k uhelné energetice hodně přísná. Takže není jisté, že by se našli investoři, kteří by pro uhlí za limity stavěli nové elektrárny, nebo modernizovali ty stávající.

E15: Kdy podle vás bude jasné, za jakých podmínek a jestli vůbec půjde dávat státní podporu novým jaderným elektrárnám?

Těch indicií bude tento a příští rok přibývat, jak se bude v Bruselu řešit britský model podpory jaderné energetiky, klimaticko-energetický balíček či pravidla pro veřejnou podporu v energetice.

E15: Když teď nemá smysl stavět jaderný zdroj bez státních garancí, bude to za dva nebo tři roky jinak?

Ano, protože těch míst, kde bude třeba něco stavět, a začnou proto vznikat precedenty garancí nějakého druhu, bude víc. Teď je to Británie. V Belgii byl vypsán tendr na kapacitní platbu pro výstavbu nového plynového zdroje. Takových situací bude během příštích dvou tří let přibývat. Takže i debata, jak zajistit výstavbu nových zdrojů v Evropě, bude intenzivnější.