Pierre Lévy: Jaderná energie není otázkou víry

Pierre Lévy

Pierre Lévy Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Nejde jen o temelínský tendr, říká francouzský velvyslanec v Praze Pierre Lévy, jehož země podporuje firmu Areva v jejím zájmu o dostavbu české elektrárny. Evropská jaderná energetika čelí stále silnější konkurenci z Asie, příkladem je aktivní jihokorejská společnost Kepco. Francouzi a Češi by měli společně rozvíjet know-how, průmyslovou základnu a přilákat k jádru novou generaci.

* E15: Zásadním tématem česko-francouzských vztahů je zájem společnosti Areva o výstavbu nových bloků jaderné elektrárny v Temelíně. Na druhé straně slyšíme, že nový prezident François Hollande je vůči jaderné energii skeptický. Může to ovlivnit francouzský zájem o Temelín?

Především bych chtěl zdůraznit, že tu je dlouhodobý trend rozvoje ekonomických vztahů mezi Francií a Českem. Obchodní výměna se pohybuje mezi osmi a devíti miliardami eur ročně. Francouzské firmy v Česku investují, třeba výrobce stavebních materiálů Saint-Gobain tady nedávno rozšířil své aktivity, francouzské společnosti investovaly do automobilového průmyslu.

* E15: Takže ekonomické vztahy nejsou závislé na jaderné energetice…

Ne. Pokud jde o jadernou energetiku, Areva velmi aktivně pracuje na tom, aby v temelínském tendru předložila nejlepší nabídku – ať už jde o cenu, technologii nebo podíl lokálních dodávek. Během francouzské předvolební kampaně bylo hodně diskuzí o energetické politice a tato debata je legitimní.

Energetika je klíčové téma z hlediska konkurenceschopnosti, zaměstnanosti a technologické expertizy Francie a Evropy. A právě to François Hollande ještě jako prezidentský kandidát silně zdůrazňoval. Ve Flamanville v Normandii stavíme elektrárnu třetí generace a tento projekt bude dokončen. Areva navrhuje stejné jaderné bloky pro Temelín.

* E15: Dalším tématem ve Francii je však uzavírání starších jaderných elektráren…

Ano. François Hollande mluvil o tom, že bychom mohli zavřít tu nejstarší elektrárnu v alsaském Fessenheimu, blízko německých hranic. Přestože její bezpečnost už prokázalo hodně testů. Dalším tématem je energetická transformace. Musíme být aktivní, předvídat, počítat s tím, že tu máme obnovitelné zdroje. Nikdy jsem ale neměl pochybnosti o odhodlání francouzské vlády pokračovat v jaderné energetice. A vždy jsem také říkal, že být pro jadernou energii není otázkou vyznání nebo víry, je to věc pragmatického přístupu.

Čtěte také:

Areva podepíše kvůli Temelínu smlouvy s českými dodavateli

Favoritem tendru na partnera ČEZ jsou Francouzi

* E15: Zelení, kteří jsou k jádru kritičtí, nebyli v prezidentských volbách příliš úspěšní. Ale Hollandovi socialisté asi budou dál potřebovat jejich podporu?

Určitě, samozřejmě. A v demokratické zemi je také nutné diskutovat a brát v potaz všechny parametry. Francie je odhodlána budovat jadernou energetiku, která je konkurenceschopná a bezpečná. François Hollande také připomínal, že získáme expertizu v oblasti odstavování jaderných elektráren, což je sám o sobě velký trh. Musíte počítat s tím, že každou elektrárnu jednou odstavíte.

* E15: Jste tedy přesvědčen, že Areva bude naplno pokračovat ve svém úsilí o Temelín?

O tom vůbec nepochybuji. Také jsem přesvědčen, že Areva bude mít oficiální francouzskou podporu. Nejde jen o jeden kontrakt, ale o mnohem více – z hlediska celé Evropy. Z Asie přichází stále silnější konkurence. Dnes vidíte, jak aktivní je v jaderné energetice jihokorejská společnost Kepco. Potřebujeme know-how, musíme přilákat a vzdělávat novou generaci, rozvíjet naši průmyslovou základnu. Na to se zaměřujeme i ve vztazích s Českem, včetně vysílání českých studentů do Francie.

* E15: Společnost ČEZ oznámila, že chystá další tendr – nejen na dodavatele, ale také na partnera pro výstavbu temelínské elektrárny. Očekáváte zájem společnosti EDF?

Společnosti EDF a ČEZ mají dlouhodobé vztahy, dobře se znají a vyměňují si zkušenosti. To, že by si ČEZ mohl vybrat partnera, je nová informace. Jde také o to, zda by šlo o partnera, který bude investovat, sám přinese nějaká aktiva, nebo se bude podílet na provozování elektrárny. Nepochybuji, že francouzské společnosti se tím budou pečlivě zabývat. ČEZ je velmi seriózní a kredibilní partner, temelínský projekt je také velmi významný.

* E15: V Česku se v poslední době hodně mluví o tom, že náš export je příliš závislý na evropských trzích a zvláště na Německu. V jistém smyslu je situace Francie podobná – Německo je i vaším velkým obchodním partnerem…

Zahraniční obchod většiny členských zemí Evropské unie je vlastně ze sedmdesáti až pětaosmdesáti procent vnitřním obchodem uvnitř EU. To je normální, naše ekonomiky jsou silně propojené. Ale zároveň víme, že se bouřlivě rozvíjejí trhy ve vzdálenějších oblastech – ve východní Asii, v Indii. A je pochopitelné, že se francouzské i české společnosti snaží na tyto trhy dostat. Také ale platí, že abyste byl silný, musíte být silný na domácím trhu. A to pro české a francouzské společnosti znamená být silný na trhu Evropské unie. Je moudré jít do zahraničí, mimo Evropu, ale někdy je to složitější, někdy dražší.

* E15: Určitě je to složitější pro firmy z menší země jako Česko. Zvláště když jsou francouzské nebo německé společnosti podporovány svými vládami.

Ano. Proto je také důležité vytvářet společné podniky, pracovat na společných projektech. To ostatně platí i pro jadernou energetiku.

* E15: Myslíte společné podniky francouzských a českých společností v zájmu dobývání mimoevropských trhů?

Přesně tak. Francouzské a české společnosti se pohybují na volném trhu, v tržní ekonomice a je na nich samých, aby na tom pracovaly. Základem pro takovou spolupráci je přitom společný evropský vnitřní trh, což také znamená, že máme společný zájem na stabilitě eurozóny, i když některé evropské země jako Česko nejsou přímo jejími členy. Je dobře, že si toho jsou také Češi vědomi.

* E15: François Hollande zdůrazňuje, že Evropa musí kromě fiskálního paktu přijmout také prorůstová opatření. Tady je zajímavá shoda – něco podobného teď prosazuje i česká vláda, i když má jinou politickou orientaci. Jak to vnímáte vy?

Na začátku předvolební kampaně François Hollande zmínil jednoduchou věc – pokud chcete snížit dluhovou zátěž, potřebujete růst. To je čitatel a jmenovatel. Protože jinak čelíte riziku, že budete takzvaně vyléčený, ale zároveň mrtvý. Je třeba najít správný poměr mezi fiskální konsolidací a růstem. Jaký by měla smysl dobrá evropská smlouva, když budou ekonomiky v některých členských zemích kolabovat?

Kromě toho musíte počítat s tím, že takovou smlouvu musejí jednotlivé země ratifikovat v parlamentu. Parlamenty následně hlasují také o rozpočtech, o daních. A také debata o všech těchto záležitostech je legitimní.

* E15: Během své kariéry jste se hodně zabýval ekonomií. Nebojíte se, že Evropa bude přijímat opatření na podporu růstu, ale nakonec to bude kontraproduktivní, zvýší se dluh, deficity? Vidíte toto nebezpečí?

Je tady nebezpečí, máte naprostou pravdu. Musíte být velmi opatrný, které typy investic podporujete. Aktivní by měla být například Evropská investiční banka, měl by se zvýšit její kapitál. Je třeba investovat do budoucnosti, do konkurenceschopnosti, musíte bojovat s nezaměstnaností. Zvolit vhodné investice je samozřejmě velmi složité, dnes je to klíčová otázka evropské ekonomiky.

* E15: Jste přesvědčen, že eurozóna může přežít? A že může dokonce přežít i s Řeckem?

Jsem od přírody optimista, takže jsem přesvědčen, že eurozóna nejenom přežije, ale také se stabilizuje. V Berlíně i Paříži je vidět velmi silné pochopení toho, že jde o strategické téma a že je na tom závislá budoucnost Evropy. A myslím, že stejný přístup vidíme i v dalších evropských zemích včetně České republiky. Je ale nutné posílit ekonomickou koordinaci. Bývalý předseda Evropské komise Jacques Delors mluvil o tom, že sice stojíme na dvou nohou, ale jedna z nich je kratší. Měnová unie nemůže fungovat bez silné ekonomické unie.

Pierre Lévy (56)

Vystudoval politické vědy a ekonomii na prestižních francouzských školách včetně proslulé ENA. Prošel řadou funkcí v diplomacii i na ministerstvu hospodářství, přednášel o evropských a mezinárodních otázkách. Mimo jiné byl na přelomu tisíciletí zástupcem ředitele kanceláře Pierra Moscoviciho, tehdejšího ministra pro evropské záležitosti, který v nynější nové vládě vede velké ministerstvo hospodářství, financí a zahraničního obchodu. Pierre Lévy je ženatý, má dceru Charlotte a syna Victora. Má rád vážnou hudbu, výtvarné umění a hraje golf.