Pivaři dál utíkají z hospod. Zákaz kouření byla poslední kapka, říká ředitelka svazu

Výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová

Výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová Zdroj: Český svaz pivovarů a sladoven

Změny v chování českých milovníků zlatavého moku, vyplývající z posledního průzkumu CVVM, jsou podle výkonné ředitelky Českého svazu pivovarů a sladoven Martiny Ferencové známkou toho, že pivaři popíjejí raději doma než v hospodě, jak řekla na úterní tiskové konferenci. Připisuje to mimo jiné regulacím z poslední doby, u kterých svaz prosazuje zmírnění. Jako poslední kapku označila v rozhovoru s deníkem E15 protikuřácký zákon.

Mluvila jste o září jako o nejhorším měsíci celého roku, co se týče pití piva v hospodách. Jak se to promítlo do čísel?

Za tři čtvrtletí výstav klesl o 1,2 procenta. V září pak byl ten propad opravdu šílený. Třeba v on-trade (prodej v gastronomických zařízeních - pozn. red.) to bylo dvacet čtyři procent. To bylo ohromné číslo. Na druhou stranu se ale zvýšil prodej piva v plechovkách. Lidé zjistili, že plechovka je obal, který je praktický a nemusí se vracet. Rychle se vychladí, nepotřebujete otvírák. Je to pohodlné. Tento trend už vyslyšely pivovary a začaly ve velkém připravovat stáčecí linky i na tenhle druh obalů.

Máte k dispozici odhady, jak vypadala situace do konce roku oproti září?

Máme zatím čísla jenom od našich členských pivovarů, ale naši členové jsou pouze pivovary nad deset tisíc hektolitrů. My celý ten trh nemáme. Vždycky čísla konzultujeme s generálním ředitelstvím cel a to nám slíbilo, že čísla dodá někdy během března.

Odhadnete, zda to bylo horší, nebo lepší?

Já bych si velice přála, aby to bylo alespoň na stejné úrovni.

Trend opouštění hospod jste připisovala protikuřáckému zákonu. Co dalšího mělo vliv?

Já bych to nepřipisovala jenom protikuřáckému zákonu. Těch změn bylo více a hlavně k nim došlo v opravdu krátkém časovém období. Trh se s tím jednoduše nestihl úplně vyrovnat. Navíc ty regulace byly hodně plošné. Byl to zákaz hazardu, bylo to EET. V neposlední řadě - ta pověstná poslední kapka - zákaz kouření.

Nakumulovalo se to a spousta převážně vesnických restaurací a hospod to pocítila velmi intenzivně. Tady v Praze a ve velkých městech se ten trh reguloval sám. Mnoho restaurací bylo nekuřáckých už před tím, takže tady pokles nebude tak veliký.

V říjnu jste zmiňovala, že svaz navrhne úpravy regulací. Jaké změny prosazujete a došlo k jednání?

My jsme je vlastně nabízeli už tehdejší vládě. S Andrejem Babišem jsme mluvili o tom, že by se mělo hospodským pomoci. Jednou z navrhovaných variant bylo snížení sazby DPH na čepované pivo. Ale jak víme, situace je prozatím taková, že musíme počkat na to, až vláda bude postavena tak, abychom mohli spolupracovat a prosazovat tento krok.

Aktuálně o tom tedy nejednáte.

Nejednáme. Čekáme, až jak dopadne politická situace.

A úpravy protikuřáckého zákona?

Navrhujeme zmírnění protikuřáckého zákona, ale podobu zatím nemáme přesně danou. Bude se to týkat hlavně vesnických restaurací. Tam, kde se nevaří.

Věříte, že zmírnění pomůže zvrátit trend popíjení doma?

Ty regulace, které proběhly, byly hodně necitlivé k trhu. Věříme, že se podaří vyjednat nějaké výhodnější podmínky pro menší hospodské a že se ten trend alespoň trošku pozastaví.