Princ Max z Lichtenštejna: Investice s pozitivním dopadem porostou

Princ Maximilián Nikolaus Maria z Lichtenštejna.

Princ Maximilián Nikolaus Maria z Lichtenštejna. Zdroj: Roland Korner

Princ Maximilián Nikolaus Maria z Lichtenštejna.
Princ Maximilián Nikolaus Maria z Lichtenštejna.
Princ Maximilián Nikolaus Maria z Lichtenštejna.
4
Fotogalerie

V rodině Lichtenštejnů má Max, prostřední ze tří bratrů, na starosti skupinu LGT Group. Starší Alois je dědičným princem, mladší Constantin pečuje o nadace, nemovitosti, vinohrady a umělecké sbírky. „S rozdělením úkolů v rámci rodiny jsem naprosto spokojený. Té práci se věnuji od roku 2006, mám zkušenosti, dohlížím na aktivity v oblasti private equity a rozvíjet byznys mě baví,” říká v exkluzivním rozhovoru pro deník E15 princ Max z Lichtenštejna.

Letos jste představili novou strukturu LGT banky, která se nyní dělí do tří divizí. Proč k tomu došlo?

Pro banku to je velký posun. Celá skupina LGT se rozdělí na nezávislé společnosti: LGT Private Banking, LGT Capital Partners a divizi investování s pozitivním dopadem. Tyto tři části jsou totiž příliš odlišné. Každá má svůj vlastní způsob vytváření hodnoty a svou vlastní pozici na trhu. Nyní bude mít každá společnost větší nezávislost, flexibilitu a odpovědnost. Když budou nezávislými subjekty, mohou se přesněji zaměřit na své cíle a mnohem rychleji reagovat. Jednotlivé části společně pak budou vytvářet větší hodnotu.

Předpokládáte, že budou mít všechny tři entity podobnou výkonnost?

Největší je privátní bankovnictví. Následuje LGT Capital Partners, naše divize zaměřená na správu aktiv. Společnost zaměřená na impact investing - tedy investování s pozitivním společenským a environmentálním dopadem - je nejmladší a nejmenší. Přesto by ale právě ta měla růst nejvíce. Všechny jsou silné a dobré, ale každá  ze tří společností běží svůj vlastní závod.

Bude mít každá sekce také vlastní strategii, například pro zahraniční expanzi? 

Máme aktivity různě po světě. Vlastně každá ze tří entit má vcelku silný mezinárodní záběr v odlišných částech světa. 

Investování s pozitivním dopadem už má silnou pozici v Indii, Brazílii, Evropě a Africe. Máme v plánu proniknout také do Spojených států. LGT Capital Partners je aktivní v Evropě, Indii, Asii obecně, Austrálii a Spojených státech. LGT Private Banking je orientovaný hodně na Evropu, a to především na německy mluvící země. Pečuje ale také o klienty ve Velké Británii, na Blízkém východě a v Asii - především v Singapuru, Hongkongu a Thajsku. 

Když vstupujete na nové trhy tak prostě otevřete pobočku, nebo koupíte konkurenta?

Když se podíváme například na USA, tak tam LGT Capital Partners vstoupila zhruba v roce 2007. Dnes ve své newyorské kanceláři zaměstnává přibližně padesát lidí. Vyrostla organicky, ale vyhlíží také akviziční příležitosti. Když se podíváme na divizi investování s pozitivním dopadem, tak ta v USA pobočku zatím nemá, i když je tam v běhu pár jednotlivých investic. Zvažujeme, že tato divize posílí svoji přítomnost na americkém trhu, ať už převzetím jiné firmy, nebo organicky. A co se týče divize privátního bankovnictví, tak ta na Spojené státy vůbec necílí, není to součástí její strategie. 

Jak hledáte příležitosti v oblasti investic s pozitivním dopadem? 

Máme několik strategických oblastí a na ty se soustředíme. V každé oblasti – v Evropě, Africe, Latinské Americe a Indii – máme regionální tým.  

Dá se říct, jaké typy investic s pozitivním dopadem preferujete? Podíly ve firmách, projekty nebo něco jiného?

Zajímají nás kapitálově růstové příležitosti v oblastech, které mají pozitivní dopad na společnost. Zásadní sektor je zdravotnictví, kde máme zhruba deset projektů. Další tři projekty máme v oblasti vzdělávání. Soustředíme se ale také na environmentální výzvy, zejména na udržitelnou energetiku, udržitelnou strategii logistiky a e-letectví.

Můžete dát příklad?

Například v Latinské Americe, konkrétně v Brazílii, což je tamní největší trh, investujeme do projektu v nákladní dopravě, který zlepšuje efektivitu zásilek. Tamní logistická realita je, že ze 60 procent jede kamion prázdný, protože vyloží na místě náklad a vrací se bez nákladu. Pomocí chytré platformy se dá právě logistika výrazně zlepšit, což ve výsledku znamená nižší emise i náklady. 

Další oblastí, kam investujeme, jsou chytré finance. Jednoduchý přístup k finančním službám je v zemích třetího světa stále velmi složitý, takže investujeme do společností, které umí poskytovat chytré úvěry. Zajímá nás také logistika a produkce potravin, protože problém hladu není tolik o produkci jídla, ale o distribuci, která je v nejméně rozvinutých zemích problematická. Zdokonalením distribučního systému se dá rychle dosáhnout zlepšení. 

Jakou čekáte návratnost u takových investic? A kolik nových peněz se chystáte upsat?

Náš cíl je generovat minimálně patnáctiprocentní výnos a zatím se nám to daří. V portfoliu máme třicet projektů v objemu 750 milionů švýcarských franků. Co se týče nového kapitálu, rádi bychom v příštím roce upsali 400 milionů franků.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!