Prognózy ČEZ jsou zklamáním, letošní dividendy budou přesto mimořádné, říká analytik Cakl

Martin Cakl, analytik společnosti Patria

Martin Cakl, analytik společnosti Patria Zdroj: Martin Cakl, analytik společnosti Patria

Logo skupiny ČEZ
Jaderná elektrárna Dukovany
Jaderná elektrárna Dukovany
Jaderná elektrárna Dukovany
Jaderná elektrárna Dukovany
6
Fotogalerie

Akcionáři ČEZ by letos mohli počítat s neobvykle vysokou dividendou. Energetický gigant ČEZ už potvrdil, že její výši nastaví podle čistého zisku očištěného o mimořádné události. Ten loni vzrostl o více než pětinu na bezmála 23 miliard korun. Výplatu akcionářům by měly navíc navýšit i prodeje zahraničních podniků, míní analytik společnosti Patria Martin Cakl. „Cílíme na šedesát korun, což je sice výrazný nárůst oproti loňským 34 korunám, ale má svou logiku. Celkem 40 korun by šlo ze zisku a zbytek ze zmíněných zahraničních prodejů,“ říká Cakl.

ČEZ očekává, že mu v příštím roce klesne provozní zisk (EBITDA) i čistý zisk. Vidíte to podobně?

Výhled ČEZ mě trochu překvapil, naše odhady jsou optimističtější. Rozhodující bude, kdy dojde k účetnímu vypořádání prodejů zahraničních dcer. Čím dříve, tím hůře pro výsledek skupiny. Tyto podniky generují slušné zisky, takže by ČEZ musel peníze ihned umístit do stejně výdělečného projektu, což samozřejmě nejde.

V delším horizontu hraje v ziskovosti ČEZ čím dál větší roli cena emisních povolenek, která v poslední době roste rychleji než cena elektřiny na burze. Pakliže by tento trend pokračoval, dopad na ČEZ by byl negativní. Projeví se ale se zpožděním, protože ČEZ nakupuje emisní povolenky s předstihem, stejně jako předprodává svou elektřinu. 

Jakou lze očekávat dividendu? Skupina ČEZ oznámila, že ji nastaví dle očištěného čistého zisku, který je na rozdíl od toho čistého vyšší než loni.

My cílíme na šedesát korun, což je sice výrazný nárůst oproti loňským 34 korunám, ale má svou logiku. Celkem 40 korun by šlo ze zisku a zbytek ze zmíněných zahraničních prodejů. Zároveň je třeba říct, že tak vysoká dividenda nebude běžná. Je možné, že se jí přiblíží ještě příští dividenda, a to díky dalším prodejům (například v Polsku), ale rozhodně nepůjde o trvalý stav.

Lze odhadnout, jaký vliv má příprava stavby jaderného bloku v Dukovanech na vývoj ceny akcií ČEZ?

V porovnání s konkurenčními firmami je evidentní, že se akcie ČEZ prodávají s výraznou slevou. Faktorů ale může být více, například vysoký vlastnický podíl státu. Podle našich odhadů v tom ale hlavní roli hraje právě riziko finančně neúspěšného projektu na dostavbu Dukovan.

Jak velká je ta sleva?

V rámci běžně používaného ukazatele hodnoty firmy k provoznímu zisku EBITDA má ČEZ tento poměr 5,1, zatímco medián jeho konkurentů je 9,4. Kdyby čistě teoreticky došlo ke zrušení tendru, jsem názoru, že by ocenění společnosti vzrostlo.

Jak vnímáte posun ČEZ směrem k energetickým službám, takzvanému ESCO sektoru? Z nově zveřejněných výsledků vyplývá, že cíl se v této oblasti zatím plnit nedaří.

Je zřejmé, že tento relativně nový sektor nebude vytvářet takové zisky, na které byla skupina zvyklá u klasických zdrojů ještě před evropským protiuheným tažením. Je ale pravda, že tento rok situaci na trhu hodně ovlivnila pandemie koronaviru, takže se teprve ukáže, jak skutečně velký potenciál tento segment má. Zatím bych byl se soudy opatrný.

A obnovitelné zdroje? ČEZ ohlásil, že chce mít do roku 2025 v Česku jeden gigawatt výkonu solárních elektráren, tedy téměř desetinásobek oproti současnosti.

Tam velký dopad na výsledky skupiny nevidím. Otázka také je, v jak pokročilé fázi projekty jsou. Poměrně skeptický jsem také ohledně časových plánů, protože samotnou realizaci často zpožďuje pomalá administrativa. Každopádně je třeba počítat i s tím, že každé zelené aktivum, které se zvládne postavit se zajímavou návratností, je v dnešní době pro podnik jednoznačnou výhodou. Zelenější výrobní mix pomáhá například snižovat dopad zdražujících emisních povolenek. V konečném důsledku ale může zajistit i výhodnější úvěrování u bank.