Šéf České bankovní asociace Štěpánek: Moratorium přitvrdí boj o bonitní klienty

Banka, ilustrační foto.

Banka, ilustrační foto. Zdroj: Profimedia

Vládou schválený návrh na až půlroční odklad splátek úvěrů pro dlužníky, kteří o to projeví zájem, by neměl otřást finančním trhem, ani úroky z půjček. “Moratorium by nemělo mít vliv na cenu úvěrů,” říká výkonný ředitel České bankovní asociace (ČBA) Pavel Štěpánek. 

Považujete schválenou podobu moratoria za adekvátní?

Ano, považujeme ji za adekvátní. Je to hodně podobné tomu, co banky už samy dělají podle doporučení ČBA z 12. března 2020.

Nakolik hrozí, že finanční sektor přestane půjčovat i bonitním klientům, či své půjčky výrazněji omezí? 

Za těchto podmínek moratorium ochotu bank půjčovat bonitním klientům neovlivní. Naopak. Dočasně bude menší zájem například o hypotéky a banky budou bojovat o klienty. Jinými slovy, konkurenční boj o bonitní klienty bude ještě tvrdší.

Odrazí se moratorium v cenách úvěrů, tedy uvidíme to na úrocích?

Moratorium by nemělo mít vliv na cenu úvěrů. 

Jak vysoké náklady moratoria za sektor očekáváte? 

S moratoriem je spojena celá řada provozních nákladů. Na lidi, na IT, na administrativu... Každá banka je ponese podle svého obchodního zaměření a velikosti, takže odhad za celý sektor není možný. Mohu jenom spekulovat, že půjde o řád desítek milionů korun.

Existuje nějaký plán na případné prodloužení, změny v moratoriu?

Neexistuje.

Jak vysoký podíl odkladů očekáváte?

To se bude lišit podle povahy produktu a klientů. Zcela jiné to bude u hypoték a spotřebních úvěrů. U podnikové sféry zase bude velký rozdíl mezi provozními a investičními úvěry. Obecně očekáváme velký zájem. Už v tuto chvíli mají podle našeho průzkumu banky víc než 100 tisíc žádosti o odklad zejména hypotečních úvěrů. Na druhou stranu jsem přesvědčen, že řada dlužníků o odklad žádat nebude.